Gündem

'En karlı ve yatırım aracı altın'

Tüm dünya bir yandan Corona virüs salgını bir yandan da ekonomik kriz ile mücadele ederken özellikle Türkiye’ de son dönemde altın fiyatlarının rekor üzerime rekor kırması ile altın fiyatlarının herkes tarafından takip edilmesine neden oldu.

Tüm dünya bir yandan Corona virüs salgını bir yandan da ekonomik kriz ile mücadele ederken özellikle Türkiye’ de son dönemde altın fiyatlarının rekor üzerime rekor kırması ile altın fiyatlarının herkes tarafından takip edilmesine neden oldu. Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay kararsız yatırımcılara seslenerek, “Elinize para geçtikçe minimum düzeyde de olsa altına yatırım yapmanızı tavsiye ediyorum. Bakacak olursak altına yapılacak yatırımın geleceği ile ilgili parlaklık devam ediyor” dedi. Paşa Kuyumculuk ‘un sahibi İrfan Tuncaltan ise, “Son 10 yılda altın dolara göre 10 kat daha fazla kazandırdı” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de de bir yandan Corona Virüs ile ilgili önlemler ve mücadele devam ederken gözler bir yandan da ekonomiye çevrilmiş durumda. Özellikle altın fiyatlarındaki artışta rekor üzerine rekor kırılması altını fiyatlarını en çok takip edilen konu yaptı. Saatlik veriler ile takip edilen altın fiyatları büyük çıkışlar ile rekorlar kırıyor. Çeyrek altının fiyatı 900 TL cumhuriyet altını fiyatı ise, 3.600 TL’ ye çıktı. Gram altının bile fiyatı 480-490’ li fiyatları gördü. Altın fiyatlarının bu kadar artması vatandaşlarda da endişeye neden oldu. Vatandaşlar altının fiyatlarının çok yükselmesi nedeni ile beklemeye çekildi. Ancak Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay  vatandaşlara bu dönemde yatırım yapılabilecek ve ileriye doğruda yüksek karlılık getirebilecek yatırım aracım değerli madenler olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Rekor seviyedeki altın fiyatları artışını değerlendiren Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay değerlendirmesinin hemen başında iki ay önce yaptığı açıklamanın arkasında durduğunu ve bu dönem en sağlam ve en karlı yatırımın altına yatırım olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Ay değerlendirmesini şu cümleler ile sürdürdü: “ Altın fiyatlarının bugünden sonra da çıkışta olacağı belli görürüyor. Ben yine 2 ay önce altın fiyatları konusunda yaptığım açıklamada altın fiyatlarındaki artışın devam edeceğini ifade etmiştim. Yaklaşık 7-8 yıldır 2009’da Mortgage krizi ile başlayan süreç ve Dünya’ da basılarak dağıtılan karşılıksız doları artık piyasalar kaldıramadı ve bu nedenle de tüm ekonomik verilerin bir balondan ibaret olduğu anlaşıldı ve bu balon da tabii ki patladı. 2009’da yaşanan Mortgage krizi tüm dünya ekonomilerini çok büyük etkiledi. O dönem Amerikan Merkez Bankası FED tarafından 4.2 trilyon dolar yine karşılıksız para basılarak bir şekilde bu krizin üstünün örtülmesi sağlanmak istense de piyasalar attık karşılıksız basılan dolar miktarını kaldırmadı. Artık yavaş yavaş piyasa bu şartları, bu karşılıksız basılan parayı taşıyamaz hale geldi. Tabii bu seferde her sıkıştığında ve yaşadığı krizden karşılıksız para basarak çıkma yolunu tercih eden Amerikan yapısı ile dünyanın diğer güç unsurları arasındaki bu ekonomik savaş aslında altının fiyatını artıran durum.

“ALTIN FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDECEK GİBİ GÖRÜLÜYOR”
Bu durum devam ettiği için sonucu itibariyle altın bir şekilde anlaşılan o ki ONS bazındaki altın daha yukarı çıkacak gibi gözüküyor. Altında çok büyük artışlar yaşanırken Dolar ve Euro'daki artış aslında çok kayda değer bir artış değil. Yüzde 4-5'lik bir artış oldu. Zaten yavaş yavaş piyasa kendini gösterdi ve  7. 50'lere kadar çıkan dolar 7.30’ lara kadar gevşedi.  Ancak dikkatinizi geçerim Ons’ta bir düşme fiyatta bir gevşeme yok. Altının ONS fiyatı şu anda 2 bin yada 2 bin 35 dolardan işlem görüyor. Tabi burada, altında belirli hedefleri var. Anlaşılan o ki Amerika da başkanlık seçimlerine kadar piyasalardaki bu gerginlik devam edecek gibi gözüküyor. Tabii bu seçimlerden sonrada yeni Dünya düzenini kurmak isteyen zihniyetin bu ekonomik yapısı belirleyinceye kadar geçecek zamanda da ONS gibi değerli, kıymetli madenlerin artışı devam edecek gibi gözüküyor.

“YATIRIMLARIN BU DÖNEM ALTINA YAPILMASI KARLILIK GETİRİR”
Ben iki ay önce de söylediğim gibi bundan sonra da söylüyorum, tüketicilere elinize para geçtikçe geçtikçe minimum düzeyde de olsa altına yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Bakacak olursak altına yapılacak yatırımın geleceği ile ilgili parlaklık devam ediyor. Şu an Cumhuriyet Altını 3 bin 600 TL çeyrek altın ise 900 TL. Ancak şu dönem altın fiyatları çok arttığından dolayı altın satma ve alma fiyatları arasındaki makas açık. Bu kesinlikle sarraf ve kuyumculardan kaynaklanan bir durum değil. Yani bu alış ve satış arasındaki fiyat farkı Çanakkaleli sarraf ve kuyumcu esnafından kaynaklanan bir durum değil. Bankalarda İstanbul kuyumcular çarşısında ciddi derecede satış ve alış arasında fiyat farkı var. Piyasalar bu rakamlara alıştıkça satış ve alış arasındaki makas düşmeye başlayacaktır. Mesela şu an geçen haftaki altın fiyatları ile kıyaslayacak olursak geçen hafta altın 24 ayar külçe altın fiyatları 510’lu fiyatları görmüştü. Bu hafta başı ile birlikte şu an 24 ayar külçe altının fiyatı 480’lere kadar geriledi. Bu demek oluyor ki piyasa yavaş yavaş oturuyor. Piyasalar iyice oturduğunda altın fiyatlarındaki satış ve alış rakamlarındaki makas açıklığı normal seviyeye gelecek. Ben yine ifade ediyorum altının ONS fiyatı ile ilgili geleceğinin parlak olduğunu ifade etmeden geçmek istemiyorum. Tüketicilerin ya da yatırımcılarında kendilerini bu duruma göre pozisyon almalarında fayda var. Benim piyasa şartlarında edindiğim tecrübe bana altındaki durumun bu şekilde olduğunu anlatıyor. Bizim bu verdiğimiz bilgiler tamamen tecrübelerim nedeni ile gördüğümüz bir durum. Bir hatırlatmada yapacak olursak Altının Ons Değerinde kısa vadede manülatif inişler çıkışlar olabilir ama uzun vadede orta ve uzun vade de altının karlı olduğu gözüküyor. Dediğim gibi yeni Dünya düzeni kurulana kadar bu süre kimine göre 5 yıl, kimine göre 15, kimine göre 20 yıl sürecek. Piyasa şartları neyi gösterecek onu göreceğiz.

“KÜÇÜK ALTININ YERİNİ GRAM ALTIN ALDI”
Çanakkale sarraflar ve Kuyumcular Derneği Üyesi ve Paşa Kuyumculuk ‘un sahibi İrfan Tuncaltan da altın fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Satışlarımızı değerlendirecek olursak, altın fiyatları artınca altına olan talep artıyor, altın fiyatları düştüğünde ise vatandaşlar panikleyip altına yatırım yapmıyor ve altın almayarak beklemeye geçiyor. Altın fiyatları düştüğünde altın bozduran vatandaşlarımızın sayısı da artıyor. Zaten sarraf ve kuyumcular olarak sezondayız. Düğün sezonunda olduğumuz içinde satışlarımızda hareketlilik var. Düğün sezonunda olduğumuz için ve düğünlerde biliyorsunuz çeyrek altın takılıyor ve çeyrek altınında fiyatı şu an 900 TL. Düğüne gidecek ve altınını geri götürecek olan düğüncüler bu fiyatı tabi ki bu fiyatı yüksek buluyor. Ancak düğüncüler altın almaktan vazgeçmeyip  900 TL olan küçük altın almak yerine  480 - 490 TL olan gram altın alıyorlar ve bu altını düğünde takıyorlar. Gücü çeyrek altına yetmeyenler düğünlere artı gram altın götürüyorlar. Tabii gram altın alamayanlarda yarım gram ve çeyrek gramda alıyor, düğünlerde gelin ve damada destek olmak için. Altına yatırım yapılması konusunda da söyle bir örnek vereyim geçen sene bir daire altığımızı varsayalım bu dairenin fiyatı 400 bin TL olsun. Ev alınacak bu fiyata geçen sene aynı rakama altın alınsaydı şu an evin değerinin altının değerine oranı karşılaştırdığımızda 7-8 kat daha fazla kar etmiş olunurdu. Birde yatırımların dolara değil de altına yapılmasının bir başka önemi de paramızın yurt içinde kalmasıdır. Paramızın yurt içinde kalmasını istiyorsak yatırımlarımızı zaten orta ve uzun vadede çok büyük karlar veren altına yapalım bu arada 10 yıllık bir değerlendirme yapacak olursak son 10 yılda altın dolara göre 10 kat daha fazla kazandırdı. İsteyen 10 yıllık verilere bakarak bu durumu çok rahat bir şekilde tespit edebilir. Onun için yatırımlarımızı değerli madenlere altına yapalım.”

Özel Haber: Ogün İnal