Gündem

Vatandaş sosyal medya kısıtlamasına karşı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve ailesine yönelik yapılan saygısızca paylaşımların ardından sosyal medya ve internet üzerinde düzenlemeler yapılmasının gerekliliği gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya platformlarının kontrol altına alınması ve bu konuda acil düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Günümüzde sosyal medya ve internet kullanımı hayatımızın büyük bir bölümünü kaplıyor ve insanlar zamanının büyük bir çoğunluğunu sanal ortamlarda geçiyor. Bilgi paylaşımı açısından oldukça yararlı olan bu büyük veri ağı olumlu yanlarıyla birlikte olumsuz birçok durumu da hayatımıza katıyor. Özgürce yapılan paylaşımlar bazı insanlar tarafından sahte hesaplar vasıtasıyla maalesef kötüye kullanılabiliyor. Yapılması planlanan düzenlemeleri değerlendiren vatandaşlar tepki göstererek,  “İşimiz için de sosyal medyayı kullanıyoruz, kısıtlanmasın” dediler.
Çanakkaleli vatandaşlar sosyal medya kısıtlaması hakkında ne düşünüyor?
Konuyla ilgili Ahmet Çelik kısıtlamaların olmaması gerektiğini bunun daha kötü sonuçlara sebep olabileceğini söylerken şu ifadeleri kullandı; “Twitter ve Instagram kullanıyorum. Kısıtlamalar ve yasakların olmaması gerekiyor. Söz konusu platformlar insanların en çok kullandığı platformlar. İnsanlar içinden gelen şeyleri yazıyorlar doğru veya yanlış. Bence yasaklanmaması gerekiyor. Yasaklanırsa iyi şeyler olacağını düşünmüyorum. İnsanlar tepkilerini sosyal medya üzerinden veriyorlar. Eğer bu alanlar yasaklanır ya da kısıtlanırsa insanlar bu tepkileri farklı yollarla gösterebilir, sokağa bile çıkabilirler.”
Berberlik yapan ve sosyal medyayı işin için bir reklam alanı olarak kullanan Aykut Çakıcı sahte hesapların verdiği rahatsızlıklardan dolayı bazı kısıtlamalar getirilmesi gerektiğini düşünüyor. Çakıcı konuyla ilgili; “Sosyal medya kullanıyorum. Sosyal medyada çok fazla sahte hesap var. Bunlar insanları rahatsız ediyorlar. Bu tarz durumlara bir kısıtlama getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben reklam amaçlı sosyal medyayı kullanıyorum. İş yerimde yaptığım bir saç modelini paylaşabiliyorum. Bu yönden sosyal medya çok iyi bir oluşum fakat belirli kısıtlamalarında gelmesi gerekiyor.” dedi.
İş yeri sahibi olan Ebru Ertekin herhangi bir kısıtlamanın uygulanmaması gerektiğini vurgulayarak şu şekilde konuştu: “Ben genellikle İnstagram ve Whatsap kullanıyorum. Facebook ya da Twitterı çok kullanmıyorum. Kızlarım çok kullanıyor, iki gündür mutsuzlar bu haberler çıktığından beri. Ben çok büyük yasakların olabileceğini zannetmiyorum. Şu an internetin olmaması demek hayatın bitmesi demek. Kısıtlamada getirilmemeli. Bu bir özgürlük. Hiçbir kısıtlama ya da yasak gelmemeli, gelemez de. Zaten Corona süreci gibi kötü bir süreç geçiriyoruz herkes kendini farklı bir amaçla internet ve sosyal medya ortamına veriyor. Kimi eğlenmek için, kimi kendisini geliştirmek için kullanıyor. Olmaz yani kısıtlayamazlar.”
Outdoor ve kamp malzemeleri satan Murat Ünlü de işi için sosyal medyayı kullananlardan. Reklam alanı olarak kullandığı sosyal medyanın bu yönde çok faydasını gördüğünü söylerken şunları aktardı: “Sosyal medya herkesin kullandığı bir şey artık. Bundan kopmamız çok zor. Bazı kısıtlamalar olabilir tabi ki çünkü bu ortamları kötü kullanan çok fazla insan var. Sosyal medya artık bir bağımlılık haline geldi. Bende işim için kullanıyorum çok da faydasını görüyorum ama bazı sınırlandırılmaların getirilmesi gerekiyor.”
İşletme sahibi olan ve sosyal medyayı aktif olarak kullanan Berk Çağrı Çakır da işi için sosyal medyayı kullanmayı planlıyor. Çakır, “Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanıyorum. Konuyu biraz araştırdım gelecek yasayı herhangi bir aksi durumda kapatma gücüne sahip olma durumu var herhalde doğru biliyorsam ve bu bana yanlış geliyor çünkü insanlar sosyal medyada kendini ifade edebiliyorlar. Bunun kısıtlanması hoş bir durum değil. Ben istediğim gibi kendimi ifade edemediğim sürece bu uygulamaları indirmemin ya da kullanmamın çok da bir anlamı olmayacak bence. Eğer yanlış bir şey görüyorlarsa kendileri kullanmasın” şeklinde konuştu.
Sosyal medyaya nasıl kısıtlamalar gelecek?
Konuyla ilgili hazırlanan kanun teklifinin içeriğinde sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu, kişisel verilerin korunması, zararlı içeriği kaldırmayan platformlara para cezası verilmesi gibi başlıklar var. 
Öte yandan düzenlemeyle, Twitter başta olmak üzere önemli sosyal ağlara hukuka aykırı içeriğin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi için Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmesi planlanıyor. Düzenleme için Almanya ve Fransa’daki uygulamalar örnek olacak. Yeni yapılacak düzenleme ile Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumuna da daha geniş yetkiler verilecek.
Dilvin Altıkardeş- Hasan Sami Er