Şehirlerarası otobüs biletlerinde yüzde 30 indirime gidildi. İstanbul Seyahat Çanakkale Bölge Müdürü Ahmet Özçelik genel talebi ve beklentilerini değerlendirdi.
1 Haziran’dan itibaren normalleşme süreciyle birlikte artan bilet fiyatlarının yüzde 30 indirime gitmesi ile birlikte yolcu kapasitesi ve genel durum hakkında bilgi veren Ahmet Özçelik, “İndirim oranı gayet güzel. Yüzde 30 indirime girildiğini duyan vatandaşlar harekete geçti, bu karar genel olarak memnuniyet yarattı. İstanbul 120 lira, Tekirdağ 80 lira, Ankara 150, Bursa 60 lira, Mersin ve Adana 250 lira olarak belirlendi” dedi. Neden yüzde 30 indirime gidildiğini de açıklayan Özçelik, “Aileler seyahat sırasında yan yana oturmadıkları için bu durumdan şikayetçiydi. Öte yandan bilet fiyatları da yüksekti, hükümetimiz de demek ki buna kulak verdi” dedi.
“YOLCU SAYISI CİDDİ ANLAMDA DÜŞTÜ”
Yolcu sayısının geçen seneye oranla ciddi anlamda düştüğünü kaydeden İstanbul Seyahat Çanakkale Bölge Müdürü Ahmet Özçelik, “Bunun sebebi biraz da insanların maddi durumu ile ilgili. İnsanlar 2,5 ay süreyle çalışmadılar, evde kaldılar, bir de sınavların da bu ay sonu olması planların ertelenmesine neden oldu. İnsanlar Çanakkale’den İstanbul’a gidecek, 20 gün sonra sınav için geri gelmek zorunda kalacaklardı, o yüzden beklemeye aldılar. Biz sınav tarihlerinden sonra işlerin biraz daha düzeleceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
“OTOBÜSLERDE TEK KOLTUK BOŞ KURALINA DEVAM EDİLİYOR”
Pandemi’den sonra şehirlerarası otobüslerde tek koltuk kuralına devam edildiğini belirten Özçelik, “Aynı aileden olan karı, koca ve çocuklar için bilet birlikte kesilebiliyor” diye konuştu.
“NORMALLEŞMEYE TAM ANLAMIYLA GEÇİLİRSE FİYATLAR DAHA DÜŞER”
Normalleşmeye tam anlamıyla geçilirse ve koltuk serbestliği gelirse fiyatların daha da düşeceğini belirten Özçelik, “Arabalar yüzde yüz bilet kesimine gittiği zaman tabii ki fiyatlar düşecektir” dedi. Geçen sene İstanbul fiyatımız 70 liraydı, bu sene de olsa olsa 90 lira olurdu. Ama araçlar boş gittiği için bu fiyat bilete yansıtılıyor” diye konuştu.
Bilet fiyatlarında indirime gidilmesini sektör olarak beklediklerini ve öngördüklerini kaydeden Özçelik, “4 kişilik bir ailenin Çanakkale’den İstanbul’a gidip, gelmesi 1.200 lira tutuyordu. Bu çok büyük bir para, asgari ücretin 2.300 lira olduğu bir ortamda bu rakam zorlar. Bu da turizme olumsuz yansır” dedi.
Neden yüzde 30 indirime gidildiğini de açıklayan Özçelik, “Aileler seyahat sırasında yan yana oturmadıkları için bu durumdan şikayetçiydi. Öte yandan bilet fiyatları da yüksekti, hükümetimiz de demek ki buna kulak verdi. Talebin 1 Haziran’dan özellikle İstanbul’dan Çanakkale’ye gelişler anlamında artış olduğunu görüyoruz, çünkü Çanakkale tatil bölgesi, insanlar buraya geliyor. Bunların dönüşü 15-20 gün sonra ters istikamete doğru olacak bu sefer” diye konuştu.
“ÇANAKKALE’MİZ BOMBOŞ”
Corona Virüs’ün her sektörü olumsuz etkilediğini, en çok etkilenen sektörlerin başında da turizm ve seyahat geldiğini söyleyen Özçelik,” İş sektöründe çok büyük düşüş ve maddi kayıp var. Ama bunlar zamanla düzelecektir. Özellikle üniversitelerin açılmasına yakın bilet satışlarının artacağına inanıyoruz. Sonbahara doğru başka illere gidiş başlar. Geçen sene 6 araçla çalışıyorduk, bu sene 4 araçla hizmet veriyoruz. Geçen seneye göre Çanakkale’miz bomboş, ama başka turistik illerde de durum farklı değil. Canlanma için önümüzdeki sürecin netleşmesini bekliyoruz. Sınavlardan sonra hareketlilik olacaktır” dedi.
“ÇANAKKALE PANDEMİ’DE İYİ SINAV VERDİ”
Corona Virüs sürecinde Çanakkale’nin iyi bir sınav verdiğini, insanların bilinçli ve duyarlı olduklarını ve genel olarak tedbirlere uyulduğunu söyleyen Özçelik, “Çanakkale en az vaka sayısı olan illerden biriydi. Sınavlardan sonra da insanlarımızı Çanakkale’ye bekliyoruz, tabii de tedbirlerle” diye konuştu.
Özel Haber: Mine Tarım