Gündem

“Corona Virüs tedbirleri şoför esnafını ciddi etkiledi”

Corona Virüs salgınının yayılmasını önlemek için alınan tedbirlerden mağdur olan bir başka kesim ise şoför esnafı.

Corona Virüs salgınının yayılmasını önlemek için alınan tedbirlerden mağdur olan bir başka kesim ise şoför esnafı. Alınan tedbirler kapsamında şehir içi minibüs, ilçeler arası minibüs şehirler arası otobüs, ile yolcu taşıma yapmalarına yasak yada kısıtlama  getirilen şoför esnafı salgın için alınan tedbirlerden en fazla etkilenen  mesleklerden biri oldu.

 Şehir içi taksi olarak hizmet veren şoför esnafı da diğer şoför esnaf arkadaşları gibi çaresiz. Taksici esnafına yasak gelmese de vatandaşların evde olması ve dışarı çıkmaması nedeni ile günlerini siftahsız kapatıyor. Şoför esnafı diğer iş kollarında olduğu gibi Corona Virüs ekonomik tedbirlerinden kendilerinin de faydalanmasını sağlayacak adımları bekliyor. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken kısa bir süre önce yaptığı açıklamada şoför esnafının alınan Corona Virüs tedbirleri nedeni ile çalışamadığının altını çizerek alınan tedbirler nedeni ile kazançları tamamen yok olan şoför esnafına devletin destek sağlaması gerektiğini söyledi. Çalışmaya devam eden şoför esnafının yolcu sayısının azalması nedeniyle mağduriyet yaşadığını belirten Palandöken akaryakıtta ÖTV ve KDV’nin alınmaması teklifinde bulundu. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, Şoför esnafının Corona Virüs salgını tedbirleri nedeni ile alınan kararlardan etkilenen esnafın sorunlarını değerlendirdi. Demir yaptığı değerlendirmede,  “TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in akaryakıttan ÖTV ve KDV’nin alınmaması talebine katılıyorum. Neden bu talebe katılıyorum, biliyorsunuz 20 kişilik servisler var,  şu anda öğrenci servisleri çalışmıyor. ilçeler arası, köyler arası yada köy ve ilçelerden Çanakkale merkeze yolcu taşıyan minibüsler de çalışmıyor. Ama şu an çalışan ve kapasitesi 20 yolcu olan ancak Corona Virüs tedbirleri nedeni ile maksimum 10 kişi taşıyabilen minibüsler çalışıyor. Ancak bu minibüsler de yolcu kapasitesinin 10 kişi olması nedeni ile masrafını kurtarmıyor ve zarar ediyorlar. Bu minibüsçülerimizin en büyük gideri de yakıt,  bu nedenle  akaryakıttan ÖTV ve KDV’nin alınmaması isabetli bir destek olur. Bu arada taksici esnafı da aynı sıkıntıda. Onlarda günde 1 ya da 2 müşteri alıyorlar Şoför esnafının en büyük gideri olan akaryakıttan ÖTV ve KDV alınmasa esnaflarımız biraz rahatlar” dedi.

“Milli Eğitim ve özel okulların servis işini alan şoför esnafı yardım bekliyor”
Süreçte en önemli sorunlarından biride Milli Eğitim ve özel okulların servis işlerini alan servis esnaflarının yaşadığına da dikkat çeken Demir, “Öğrenci servisleri ile ilgili ve Milli Eğitim müdürlükleri ile eğitim öğretim sezonunun başında ihaleye girilerek alınan taşımalı sistemde kullanılan servislerinde çok büyük sıkıntısı var. Eğitim öğretim tamamen durunca bu görevi yapmak için ihaleye giren ve ihaleyi alarak çalışmaya başlayan servis şoförlerimiz çok zor durumda kaldı. Hem Milli Eğitim’in taşımalı öğrencileri için servis hizmeti veren hem de özel okulların ihalesine girerek yine öğrenci taşıyan servis sahipleri çok zor durumda. En büyük sorun ise bu hizmeti veren servisçilerin önünü görememesi. Okullar devam edecek mi?  Etmeyecek mi? Belli değil. Bu büyük soruna bir çözüm bulunmalı. Okul servisi ya da taşımalı servisi işi yapan servisçiler şu an para kazanamıyor. Bu esnaf arkadaşlarımızın çalışma yapmadığı yarı yıllın ödemesi yapılabilir ya da gelecek sezon servisçileri mağdur etmeyecek ve zarar etmelerini önleyecek bir çalışması mı olur?  Acilen bu konunun çözülmesi lazım. Beklentimiz servisçi şoför esnafımızın zararının karşılanması.  Önümüzdeki hafta içerisinde bu konu ile ilgili federasyonumuz başta olmak üzere milli eğitim Bakanlığına taşımalı sistem öğrenci servisleri ile ilgili müracaatı olacak. Biz şoförler odası olarak da müracaat edeceğiz. Bu konu ile ilgili çalışmamız var. Tabiî ki tüm illerdeki şoförler odasının bu çalışmayı yaparak konu ile ilgili dilekçelerini Milli Eğitim bakanlığına göndermesi lazım. Önce sağlık diyoruz ancak bu sıkıntıları da atlatmak lazım” dedi. 

Tüm esnaf kesiminin desteğe ihtiyacı olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kovid-19 nedeniyle 500 bine yakın esnafımız dükkânını kapattı. Sosyal güvenlik primi ödemelerine bakılmaksızın tedavi ve ilaç alma sağlanmalı” diye konuştu. Çalışmaya devam eden şoför esnafının yolcu sayısının azalması nedeniyle mağduriyet yaşadığını aktaran Palandöken, “Bu nedenle akaryakıtta ÖTV ve KDV alınmaması sevindirici bir gelişme olacaktır” diye konuştu.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları söyledi:
“Akaryakıtta şoför esnafımızdan vergi alınmamalı”
 “Kredi, erteleme, ödemeler ve kısa çalışma ödeneği gibi verilen destekler nefes aldırsa da halen atılması gereken adımlar var. Bu konuda konfederasyon olarak ilgili yetkililer ile görüşmelerimiz devam ediyor. Tüm siyasi liderlerle görüşüyor, Meclis komisyonlarında konuşuyoruz. Atılması gereken diğer adımların başında sosyal güvenlikte primin yatırılıp yatırılmadığına bakılmaksızın tedavi edilmesi ve eczanelerden ilaç alınabilmesinin önü açılması geliyor. Bu zor dönemi atlatana kadar şoför esnafımızın kullandığı akaryakıtta ÖTV ve KDV alınmamalı. Çünkü bu günlerde maliyet kazancın kat be kat altında kalıyor. Akaryakıtta destekle birlikte asgari ücret düzeyinde bu kesime de bir yardım verilmesi, mağduriyetlerin giderilmesi noktasında çok önemli bir adım olacaktır.”

Özel Haber: Ogün İnal