Gündem

“KURAK BİR MEVSİM GEÇİRDİK”

Türkiye bir yandan Corona Virüs salgını için tedbirler alırken, bir yandan da özellikle tarım ürünlerinin üretiminde sorun yaşanmaması için gerekli önlemleri almaya başladı.

Türkiye bir yandan Corona Virüs salgını için tedbirler alırken, bir yandan da özellikle tarım ürünlerinin üretiminde sorun yaşanmaması için gerekli önlemleri almaya başladı. Az yağışlar nedeniyle kuraklık tehdidi baş gösterirken, ÇOMÜ emekli Öğretim Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Murat Türkeş de vatandaşlara suyu tasarruflu kullanmaları yönünde uyarıda bulundu.

Çanakkale’ de de tarım ürünlerinin üretimi konusunda üreticilerin tarım üretimine ara vermeden devam etmeleri istenirken Çanakkale’nin kurak bir kış mevsimi geçirmesi sebebi ile Çanakkale genelinde bulunan barajların doluluk oranları gündeme geldi. Çanakkale’de bir iki barajın dışında su seviyelerin önemli derecede düşük olması susuzluk endişesini arttırdı. Özellikle Çanakkale merkeze su sağlayan Atikhisar Barajı’nda yaz ayına girilmeden doluluk oranının düşük olması su tasarrufunu bir kez daha gündeme getirdi. Çanakkale Merkezin dışında bulunan barajlarda da doluk oranları tatmin edici bir seviyede olmayınca Corona Virüs salgınının ardından  ‘Susuzluk sorunu mu yaşayacağız?’ sorusunu gündeme taşınmaya başladı. Özellikle “Evde kal” çağrısı ile Corona Virüs salgının yayılmaması için evde kalan vatandaşların su tüketimini artacağı da düşünülürse su sıkıntısının kapıda olduğu gerçeği kendiliğinden ortaya çıkıyor. Barajların yeterinde dolu olmamasının nedeniyle Çanakkale’nin çok kurak bir kış ayı geçirmesi.
Yaşanan kuraklık ve yaşanabilecek bir su sıkıntısını değerlendiren ÇOMÜ emekli Öğretim Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve
Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Murat Türkeş
gazetemize yaptığı değerlendirmede, “ Bu sene kış biraz değişik gitti. Kış ayında yağışlar geç geldi. Şubat ortasından, Mart ortasına kadar mevsimine göre sıcak ve kurak bir dönem yaşadık, Mart ortasından sonra mevsim ortalamalarına göre soğuk ve bugüne kadar da soğuk geçti. Bu yıl kış çok farklıydı. Hem hava sıcaklıkları açısından hem de yağış açısından bu kışı farklı geçirdik. Tabii kış aylarında olduğu gibi Çanakkale sonbahar’da da yeterli yağışı almadı. Bu nedenle Çanakkale aslında kışa da kurak girdi. Türkiye’nin bir bölümünde de kuraklık vardı. Türkiye’ nin batı kuzey batı bölümü Çanakkale bölgesi Bayramiç kışa da kurar girince ve kuraklık devam edince Çanakkale’ de Atikhisar ve Bayramiç barajında yeterli su toplanamadı bu yüzden. Bu duruma iklim değişikliği olarak da bakmam gerekir ama esas olarak Akdeniz Çanakkale gibi. Akdeniz iklim bölgesinde bulunan ilerde yörelerde kış yağışları çok önemli.  Dolayısı ile kış yağışlarının azalma eğilimi olduğunu da biliyoruz.  Bu çok önemli bir sinyal. Çünkü bu kış yağışları Akdeniz iklimi yıllık yağışın yüzde 40 ila yüzde 60’ını karşılıyor. Dolayısı ile o kış yeterli yağış alamadığınızda yılı aslında uzun süreli ortalamalara göre kurak geçirmiş oluyorsunuz. Tabii şu da söylenebilir ilkbahar yaz yağışları var ama Nisan’dan sonraki yağışlar Çanakkale’de Mayıs ve Haziranlardaki yağışlar kısmen bazı açılarda yararlı oluyor ama tarım ürünleri açısından baktığımızda tahılları yatırması, meyvelerin bir kısmını şiddetli sağanak yağış ve dolu yağışı ile zarar vermesi  nedeni ile beklenen olumlu katkısı yapmayabiliyor. Çanakkale yöresinde özetlediğim gibi tıpkı 2007-2008-2010-2011 kuraklık döneminde olduğu gibi bir kurak kış yaşadık. Zaman zaman yağış aldık, ama yeterli yağış alamadık. Hem tarım açısından, hem içme ve kullanma suyu açısından suyu daha tasarruflu kullanma önlemlerini maksimum uyma koşullarını geliştirmeliyiz. Tabii buna şunu da ekleyebiliriz Corona Virüs nedeni ile insanlar evlerinde ve kısmen bahçelerinde daha çok zaman geçirmeye başladılar. Havaların ısınması ile bahçelerde de büyük olasılık ile su kullanımı artacak. Hem evlerde temizlik, hijyen hem bahçelerde içme ve kullanma suyu kullanımını da dikkat etmek gerekiyor” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal