Gündem

EKONOMİK TEDBİRLER YETERSİZ 

Corona Virüs tüm dünyada yayılmaya ve ölümlere neden olmaya devam ederken Türkiye’ de de vaka ve ölüm sayısı hızla artıyor.

Corona Virüs tüm dünyada yayılmaya ve ölümlere neden olmaya devam ederken Türkiye’de de vaka ve ölüm sayısı hızla artıyor.

Corona Virüs salgınının yayılmasını önlemek için alınan işyerlerini kapama kararı bir haftayı aşkın süredir devam ederken, salgın nedeni ile alınan kararlardan etkilenen kesimlerin zararını azaltacak destek paketi de açıklandı. Ancak açıklanan destek paketi özellikle küçük esnafı memnun etmedi. Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan taleplerinin net olduğunu belirterek, “Esnaf teşkilatı olarak devlete ve belediyeye ait olan işletmelerdeki esnafın kira ödemelerinin ötelenmesi kararı çıktı.  Üç ay boyunca bu esnaflarımız ödemeyecek ve herhangi bir kira artışı yapılmayacak. Aynı şekilde devletimizin özel teşebbüs ve şahıslardan iş yeri kiralayan esnafımız içinde bu uygulamanın yürürlüğe sokulmasını istiyoruz. Esnaflar tarafından Elektrik, doğalgaz ve suyun, borcundan ötürü kesilmemesi talebimiz vardı, bu talebimiz su kısmı belediyeler tarafından halledildi. Ancak elektrik ve doğalgaz ile ilgili hiçbir gelişme yok” dedi.

Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan açıklanan destek paketinde küçük esnafı ilgilendirecek sadece üç madde bunduğunu dikkat çekerek şunları söyledi: “ Şunu net ve açık olarak söylemek istiyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 21 Maddelik destek paketini açıklamadan önce biz esnaf odaları temsilcileri olarak, Corona Virüs salgını sürecinin bugün ve bugünden sonraki dönemlere uzayacağını tahmin ediyorduk. Bu süreçle ilgili taleplerimize de beş  bakanlığa net ve açık bir şekilde ilettik. Biz esnaf teşkilatı olarak merakla 21 maddelik bu destek paketinin açıklanmasını bekledik. Destek paketi açıklandı. Bu destek paketinde bizim esnaf ve sanatkarımız için ne var? 21 maddeye bakıldığı zaman çok işçi çalıştıran, büyük işletmelere yönelik alınan tedbirler ağırlıklı maddeler var. Evet bu maddelerinde olması gerekiyor mu? Tabiî ki olması gerekiyor. Ama bizim esnaf ve sanatkarımızı ilgilendirecek ve onların yararlanabileceği 3 madde var. 1. madde çalışanları sigorta primlerinin 6 ay ertelenmesi. Bunun için de esnafın yani işletmecinin Bağ-kur primleri var mı? Yok mu? Bu bilgiyi bekliyoruz.2. madde Halk Bankasından esnaflarımızın çektiği kredilerin geri ödemesinin 3 ay ötelenmesi. 3. madde Corona Virüs salgını önlemleri kapsamında iş yeri kapatılan esnaf ve sanatkarın yanında çalışanların maaşları ile ilgili ödemelerine İŞKUR tarafından verilen destek. Bu desteğin başvurularının nasıl sonuçlanacağını merakla bekliyoruz. Şimdi 6 ay SSK primlerimiz ötelendi. Peki altı ay sonra esnaf ve sanatkar bu primleri peşin mi ödeyecek? 6 aydır primini zaten ödeyemeyen esnaf biriken bu primlerini nasıl ödeyecek? Esnaf ve sanatkarların çektiği kredilerin geri ödemesi 3 ay ertelendi. Peki 3 aylık ertelenen kredileri esnaf ve sanatkar hepsini tek seferde mi ödeyecek?”

“Taleplerimiz açık ve net”
“Bizim esnaf ve sanatkarların temsilcisi olarak talebimiz net ve açık. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir torba paket hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bize verilen bilgi bu. Tüm bu ayrıntılar bu torba paketinin içinde olacağı ifade edildi. Biz esnaf ve sanatkarlarımız adına şunu bekliyoruz. Kim ne derse desin, ilk önce talep etmiştik, esnaf teşkilatı olarak devlete ve belediyeye ait olan işletmelerdeki esnafın kira ödemelerinin ötelenmesi, evet bu karar çıktı. 3 ay boyunca bu esnaflarımız ödemeyecek ve herhangi bir kira artışı yapılmayacak. Aynı şekilde devletimizin özel teşebbüs ve şahıslardan iş yeri kiralayan esnafımız içinde bu uygulamanın yürürlüğe sokulmasını istiyoruz. Esnaflar tarafından Elektirik, doğalgaz ve suyun, borcundan ötürü kesilmemesi  talebiz vardı, bu talebimiz su kısmı belediyeler tarafından halledildi. Ancak elektrik ve doğalgaz ile ilgili hiçbir gelişme yok. Cuma günü Çanakkale Valisi Orhan Tavlı Başkanlığında Corona Virüs ile ilgili alınan tedbirler konusunda toplantımız vardı. Ben Esnaf Odaları Birlik başkanı olarak teklif ettim,  Valimize “ Yerelde böyle bir karar alınmadı, yerelde siz kurul olarak ilgili doğalgaz ve elektrik hizmeti sağlayan firmalarına müracaat ederek Çanakkale’de en azından devlet bu konuda karar alıncaya kadar son ödeme tarihi geçen elektrik ve doğal gazların kesilmemesini talep edin” dedim. Valimiz Orhan Tavlı bu konuda söz verdi. Ama burada olması gereken ne? Devletimizin bu kararı alıp ilan etme lazım. Biz esnaf teşkilatları olarak bunları bekliyoruz. Vergi konusunda bu zor süreçte beyanname bile vermememiz lazım. Değil vergi ödemek, beyanname bile vermememiz lazım bu üç aylık dönemde. Artı Esnaf ve Sanatkarlarımız sadece Esnaf Kefalet Kooperatiflerinden mi sadece kredi çekiyor. Özel bankalardan çekilen krediler ne olacak? İşyeri Corona Virüs salgını tedbirleri kapsamında kapanan olan esnaf ve sanatkar bu kredileri nasıl ödeyecek?   Esnaf ve Sanatkarlar da bu süreci kolay atlatmıyor. Fransa Cumhurbaşkanı, ispanya başbakanı açıklama yapıyor,  Diyorlar ki; “Bu geçiş süresince yerel ve küçük esnafın vergi, elektrik, stopaj ne sıkıntısı var ise süreç geçinceye kadar bütün her şey devlet tarafından karşılanacak.”

ESNAF KESİMİ DESTEK PAKETİNDEN MEMNUN DEĞİL
“Çok net ve açık ifade ettiğimiz konular ile ilgili tedbir alınacağına ben inanıyorum. 21 maddelik açıklanan destek paketi ilk adımdı. Şimdi aradan bir hafta geçti. Bu esnada sağlık ile ilgili yeni tedbirler var. İnanıyorum ki Devlet de ilgili bakanlıklar da bu konular ile ilgili ek önlemler alacaklar. Sağlık bakanlığı nasıl sağlıkla ilgili tüm koordineyi eline aldı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bizim talep ettiğimiz konular ile ilgili karar verebilecek, bağlı olduğumuz Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu konuda tek bir bakanlığı yetkilendirilmesi lazım. Esnaf ve Sanatkarlar ile ilgili alınacak kararları yetkilendirilen Bakanlık almalı. Ayrı ayrı bakanlıklar değil, yetki tek bakanlıkta olmalı. Bu süreç en az iki ay daha sürecek. Burada çok önemli olan bir konu daha var. Nasıl halkın psikolojisi önemli ise esnaf ve sanatkarların psikolojisi de önemli. Şu an esnaf ve sanatkarımız ne olacak bilmiyor. Esnafın durumu ne süreçte esnaflara yapılacak çok önemli destekler açıklanırsa esnafta rahatlayacak ve morali yükselecek.   Net ve açık söylüyorum, Esnaf ve sanatkar şu an itibari ile açıklanan destek paketinden kendini ilgilendiren 3 maddelik, dört maddelik, destekten memnun değil. 32 tane meslek odamız var. 32 tane meslek odamız açıklanman destek paketinden memnun değil. “

Özel Haber: Mine Tarım