Tarım ve Sanayi

BARAJLAR ALARM VERİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Kasım 2019 ve Ocak 2020 arasındaki 3 aylık kuraklık haritasını internet sitesinde yayımladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Kasım 2019 ve Ocak 2020 arasındaki 3 aylık kuraklık haritasını internet sitesinde yayımladı.
 
Kuraklık haritasında Kasım 2019 ve Ocak 2020 tarihleri arasındaki değerlendirmede Çanakkale’de Kazdağları’nı içine alan bölge bile “Orta Kurak” hattında yer aldı. Çanakkale il genelinin orta bölümü yani deniz kıyısı ile Kazdağları arasındaki bölümün ise “Şiddetli Kurak” hattında, diğer kısmı ise “Çok Şiddetli Kurak” hattında yer aldı.  Değerlendirmenin 6 ve 9 aylık sonuçlarında da Çanakkale ili geneli “Çok Şiddetli Kurak” ve ”Şiddetli Kurak” hattında yer alırken ortaya çıkan bu veriler endişe yarattı.
Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, “Bu ayın sonuna kadar ve Mart ayında, beklenen yağışlar olmazsa Çanakkale’yi kuraklık tehlikesi bekliyor. Atikhisar Barajı,  Bayramiç Barajı aynı şekilde Biga’daki barajlarda doluluk oranı düşük. Sadece doluluk oranı iyi olan yüzde 69 doluluk oranına sahip Umurbey Barajı var. Çanakkale’de genel olarak bir kuraklık var. Kuraklık devam eder yağışlar olmazsa, burum böyle devam derse,  yetkililer belki sebze ve meyve üretimini yasaklayacaklar. İçecek su tehlikeye girerse meyve üretimine de su verilmeyecek. Sonuç olarak bu kuraklıklarda tarımsal üretim yapılamayacak ancak insanların içme ve kullanma suyu ile ilgili ihtiyaçlar karşılanacak. Bu çok kötü bir senaryo. Ancak unutmayalım önümüzde böylede bir tehlike var” dedi. 
 
Kuraklığın en çok barajlardaki su seviyesini etkilemesine kesin gözü ile bakılırken Çanakkale’nin en fazla yağış alan Kazdağları ve çevresinde “Orta Kurak” hatta yer alması yaşanan kuraklığın ne kadar ciddi bir boyuta ulaştığını gözler önüne serdi. Kuraklık Çanakkale’ de bulunan barajları’ da vurdu. Lapseki’de bulunan Alpagut Baraj Göleti, Çanakkale Merkezde bulunan Atikhisar Barajı, Ayvacık Barajı, Biga’da bulunan Bakacak Barajı, Lapseki Bayramdere Barajı, Gelibolu Çokal Barajı, Gökçeada Zeytinliköy Barajı,  Çan Koyunyeri Baraj Göleti, Biga Taşoluk Barajı, Gelibolu Tayfur Barajı, Ezine Uluköy Baraj Göleti, Umurbey Barajı, Eceabat Uzunhızırlı Baraj Göleti su seviyeleri yılın bu zamanına göre çok düşük seviyelerde. Barajlardaki su seviyelerin kuraklık nedeni ile düşük olması yıllar önce yaşanan kuraklığı ve ardından alınan önlemleri akıllara getiriyor.
 
“7-8 yıl önce de buna benzer bir kuraklık olmuştur”
 
Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, “Çanakkale’de buna benzer bir kuraklık bundan 7-8 sene öncede görülmüştü. Çanakkale merkeze İçme suyu sağlayan Atikhisar Barajının su seviyesi yüzde 32’ye kadar düşmüştü. Bir yıl daha bu derecede kuraklık görüldüğünü hatırlıyorum Çanakkale’de. Bu senede yağışların önceki yıllara göre çok yetersiz olduğu, Çanakkale’de bulunan baraj ve göletlerin doluluk oranının düşük seviyelerde olduğunu, Meteoroloji ve DSİ yetkilileri, Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü’nde yapılan kuraklık toplantısında ifade ettiler. Mesela Atikhisar Barajı Çanakkale Merkezi çok ilgilendirdiği için Atikhisar Barajı’nın doluluk oranının yüzde 48 sevilerinde olduğu ifade edildi. Ancak tabii bu yüzde 48 bu yıl alınan yağışlar neticesinde ulaşılan bir doluluk oranı değil. Geçen sene Atikhisar Barajımız neredeyse ağzına kadar dolu idi. Düşünün alınan yağışlar ile ancak yüzde 48’e gelmiş Atikhisar barajının doluluk oranı. 2019 yaz sonunda yüzde 30 küsürlerden ancak yüzde 48’e gelmiş doluluk oranı. Yağışların çok yetersiz olduğu hem Meteoroloji yetkililerinden hem de DSİ yetkililerinden toplantıda aldığımız bilgi. Böyle giderse, geçtiğimiz kuraklıklar zamanında alınan önlemlere de baktığımızda şunu söyleyebiliriz. Atikhisar Barajı Boluluk oranının yüzde 32’lerde kaldığı yıllarda, Çanakkale’de sebze üretimini yasaklamışlardı. Yani sulama gerektiren alanlarda sebze üretimi yasaklandı. Yani bu sene sebze yetiştirilmesin, hiç olmazsa meyve bahçelerini kurtaralım, çünkü meyve ağaçları çok uzun sürede yetişiyor ve meyve verecek hale geliyor. Tarım İl Müdürlüğündeki Kuraklık Toplantısı’na katılmamdan yaklaşık 1 aylık bir zaman geçti. Bu sene de yine eğer bu ciddi kuraklık devam ederse, bu arada yağışlarda öğle beklenen artış sağlanamadı. Böyle giderse yani bu ayın sonuna kadar ve Mart ayında, o zaman Çanakkale’yi kuraklık tehlikesi bekliyor demektir. Atikhisar Barajı bir örnek, Bayramiç Barajı aynı şekilde Biga’ daki barajlarında doluluk oranı düşük. Sadece doluluk oranı iyi olan yüzde 69 doluluk oranına sahip Umurbey Barajı var. Çanakkale’de genel olarak bir kuraklık var. Kuraklık devam eder yağışlar olmazsa, burum böyle devam derse,  yetkililer belki sebze ve meyve üretimini yasaklayacaklar. İçecek su tehlikeye girerse meyve üretimine de su verilmeyecek. Sonuç olarak bu kuraklıklarda tarımsal üretim yapılamayacak ancak insanların içme ve kullanma suyu ile ilgili ihtiyaçlar karşılanacak. Bu çok kötü bir senaryo. Ancak unutmayalım önümüzde böylede bir tehlike var” dedi.
 
“Gerekli önlemleri almıyoruz”
Kuraklık toplantısında kendisinin de söz aldığını ve kuraklık nedenlerini anlattığının altını çizen Nalbant, “ Sebze üretimini yasaklayacağız, meyve üretimi için gerekli olan suyu da vermeyerek meyve ağaçlarını kurutup öldüreceğiz, başka aklınıza gelen bir çözüm yok mu? dedim. Balaban’da 1 gram altın için 4 ton suyu kirletecekler, yok edecekler, bu konu ile ilgili bir tedbir düşünülmüyor, bir tarafta ormansızlaştırma yapılıyor. Bunun da nedeni maden ocakları.  Bir taraftan da Çanakkale’nin her yerinde şu anda ağaç kesimi var. Bütün ormanlar kesiliyor, Gençleştirme yapıyoruz diyorlar, ya bütün gençleştirme bir yıla mı birikir yapmayın. Şimdimi aklına geldi yetkililerin gençleştirme? Gençleştirrme sonucu ormansızlık ve ormansızlık sonucu kuraklık. Kuraklığın sonucu da barajlarının düşük su tutma oranları. Tekrar söylüyorum vahşi madencilik ve hesapsız kitapsız orman kesimi. Bu kuraklık önlemleri içine benin altını çizdiğim konularda alınmalı” diye konuştu..        
 
Özel Haber: Ogün İnal