Gündem

DOĞALGAZ FATURALARI TÜKETİCİYİ YAKTI (VİDEO)

Havaların soğumasıyla birlikte ısınmak için doğalgaz kullanan vatandaşlar Aralık ayına ait gelen kabarık faturalar karşısında şok yaşadı.

Havaların soğumasıyla birlikte ısınmak için doğalgaz kullanan vatandaşlar Aralık ayına ait gelen kabarık faturalar karşısında şok yaşadı. 2020 yılının başında yüzde 30’a yakın yapılan zamlar nedeniyle ödeme zorluğu yaşayan vatandaş bir taraftan tasarrufa yönelirken, hükümet ise bir açıklama yaparak doğalgaz faturalarının taksitler halinde ödenebileceğini duyurdu. 
Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız TÜKODER Başkanı Ali Rıza Berkit, “Bizim Tüketici Koruma Dernekleri olarak talebimiz bu kış döneminde hükümetin zaman zaman KDV ve ÖTV’leri indirdiğini biliyoruz. Geçen günlerde Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak Çanakkale’ye geldiğinde mobilya sektöründe KDV’nin yüzde 18’ den yüzde 8’e indirdiklerini açıklamıştı. Biz de tüketicilerin bu kış aylarını rahat geçirebilmesi için doğalgaz ve elektrik faturalarında KDV oranının en düşük düzeye çekilmesini, kaçak kayıp bedeli, dağıtım bedeli, sayaç okuma bedeli ve TRT paylarının ise kesinlikle kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Berkit, “Havalar soğumadan önce doğalgaza ve elektriğe yapılan yüksek zamlar ile 2020 kışının tüketici açısından çok zor geçeceğini iddia etmiştik. İlk defa Ocak ayından itibaren tüketiciler özellikle doğalgaz faturalarının çok üst düzeyde gelmesinden şikayet ettiler. Tabii hükümet bu isyanı gördüğü için çok yeni olan bir açıklama yaparak doğalgaz faturalarının taksitler halinde ödene bileceğini duyurdu. Bu girişimle doğalgaz faturalarının 3’e bölünerek taksitler halinde ödenmesine imkan sağlanıyor. Yüksek doğalgaz faturaları ile ilgili tüketicilerin ciddi sıkıntıları var. Bizim Tüketici Koruma Dernekleri olarak talebimiz bu kış döneminde hükümetin zaman zaman KDV ve ÖTV’leri indirdiğini biliyoruz. Geçen günlerde Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak Çanakkale’ye geldiğinde mobilya sektöründe KDV’nin yüzde 18’ den yüzde 8’e indirdiklerini açıklamıştı. Bizde tüketicilerin bu kış aylarını rahat geçirebilmesi için doğalgaz ve elektrik faturalarında KDV oranının en düşük düzeye çekilmesini, kaçak kayıp bedeli, dağıtım bedeli, sayaç okuma bedeli ve TRT paylarının ise kesinlikle kaldırılmasını istiyoruz. Başka bir temel kullanım maddesi de su. Suya da 2020 yılından geçerli olmak kaydı ile zam yapıldığını biliyoruz. Akıllı sayaçları içinde suları olan vatandaşlar ilk su yüklemelerinde bu zamlı tarife ile karşı karşıya gelecek. Halkımız su konusunda da sıkıntılı ve tepkili. Tüketici koruma derneği olarak temel kullanım maddesi olan ve rekabet koşulları olmayan doğalgaz, elektrik ve suda KDV, ÖTV ve fatura dışı bedellerin bu kış döneminde kaldırılmasını ve doğalgaz bedellerinin gözden geçirilmesini istiyoruz ve ısrarla da bekliyoruz. Doğalgaz ile ilgili bir başka söylem ise ulusal basında doğalgazın Türkiye’ deki alım biçimi ile ilgili çeşitli bilgiler var. Mesela Avrupa Birliği ülkelerinde doğal gaz fiyatları 120 dolara yani yarı yarıya düşmesine rağmen 280 dolara alındığı söyleniyor. Bu toplu doğalgaz alışlarında da hükümetin doğalgaz politikasını gözden geçirmesi lazım. Kesinlikte tüketicilerin sorunlarının çözülmesi lazım. Öngörüme göre zaten doğalgaz tüketimi yüksek fiyat politikası nedeni ile mecburen azalacaktır. Toplumda bu yüksel tüketim maliyetleri nedeni ile şuan bir tepki yok ama süreç müdahale edilmeden fiyatlar düşürülmeden giderse sıkıntı olacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: Ogün İnal