Ekonomi

Becerilerle istihdam artacak

Tarımsal Becerilerin Geliştirilmesi ve Kırsal Kesimde İstihdamın Artırılması Projesinin üçüncü toplantısı İspanya’nın Granada kentinde yapıldı.

Tarımsal Becerilerin Geliştirilmesi ve Kırsal Kesimde İstihdamın Artırılması Projesinin üçüncü toplantısı İspanya’nın Granada kentinde yapıldı.
Proje toplantısına Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi adına, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Kemal Çelik ve Prof. Dr. Harun Baytekin katıldılar.  Projede Münih Teknik Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademik ortaklığı oluştururken, Romanya, Polonya, Slovakya ve İspanya’dan farklı AR-GE kuruluşları ortak işbirliği yapıyorlar.
 
“Gençlerin en büyük sorunu işsizlik”
 
Projeye ilişkin bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Harun Baytekin, “Bilindiği üzere Türkiye’de olduğu gibi Avrupa Birliği ülkelerinde de tarım nüfusu hızla yaşlanmakta ve bunun önüne geçebilmek, gençlerin tarımsal üretimde istihdamını arttırmak ve gıda üretiminde sürdürülebilirlik açısından son derece önemli. Zira Türkiye’de açıklanan son rakamlar işsizliğin gençlerde çok daha büyük sorun olduğunu gösteriyor. Neredeyse üç gencimizden biri işsiz ve bu eğitimli gençlerimiz için ciddi bir sarsıntı, ancak işsizlik kırsal kesimde çok daha önemli bir sorun ve gençler için çok fazla seçenek bırakılmamış. Bu bağlamda Halk Eğitim Merkezleri ve Ar-Ge lisansı olan özel kurumlar tarafından açılacak meslek edindirme ve girişimcilik kursları, sertifikalı eğitimlerle işsizliği azaltmak gerçekten mümkün, ancak bunun bir devlet politikası olarak ele alınması gerek. Örneğin; butik üretim işletmelerinin kurulması, tarım ürünlerinin yerinde işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanması, katma değer oluşturulması istihdamı artıracağı gibi üretici gelirlerini de artıracak ve gıda güvenliğini sağlayacak potansiyellere sahip görünüyor. Proje kapsamında, tarımsal beceri alanları ve gençlerin girişimcilik yeteneklerinin geliştirilmesi için izlenecek yollar tartışılıyor” dedi.
 
Altuğ Acer