Gündem

Birilerinin ölmesi mi gerekiyordu?

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün okula bağlı yemekhanelerde kahvaltı hizmetinin kaldırılacağı ve öğrencilerin indirimli yemek haklarını tek öğünde kullanabileceklerine ilişkin kararı öğrenciler arasında büyük tepkiye neden olmuştu.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün okula bağlı yemekhanelerde kahvaltı hizmetinin kaldırılacağı ve öğrencilerin indirimli yemek haklarını tek öğünde kullanabileceklerine ilişkin kararı öğrenciler arasında büyük tepkiye neden olmuştu. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 20 yaşındaki 3.Sınıf Öğrencisi Sibel Ünli’nin de en son yaptığı sosyal medya paylaşımında, “Kartımda 1 lira kalmış, yemek alacak param yok” sözlerinin ardından gelen intihar haberi ülke genelinde büyük üzüntü yarattı. Tepkiler üzerine İstanbul Üniversitesi, yemekhane kararından vazgeçti

Konu ile ilgili açıklama yapan Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, “Sibel ölmeden bu karar alınamaz mıydı? Yanlış kararlardan dönülmesi için birilerinin ölmesi mi gerekiyor? Yüreğiniz yanmıyor mu? İçiniz acımıyor mu?” dedi. Öte yandan İstanbul Üniversitesi Profesörü Bahadır Erdem intiharın ardından öğrencilere destek vererek, “İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 3.Sınıf öğrencisi Sibel Ünli ‘Yemekhane kartımda 1 lira kalmış' diyerek Samatya’da intihar etti. Ucuz yemek öğrencinin hakkıdır. İstanbul Hukuk Fakültesi Hocası olarak Ocak ayı maaşımı Turan Emeksiz’de öğrencilerin yemek yemesi için bağışlıyorum. 7 Ocak Salı 10.000TL bağışlanacak” dedi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ise Sibel Ünlü bursu açıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  (ÇOMÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Aslan da konuya duyarsız kalmayarak, “Düşünüyorum da elli kişi 8 ay 50 TLversek ayda 2500 yapar. Bu 5 öğrenciye ayda 500 TL burs demek. Olmaz mı? “ dedi.

İstanbul Üniversitesi, yemekhane kararından vazgeçti
Karar, öğrencilerin protestolarına sebep olmuştu. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, okula bağlı yemekhanelerde kahvaltı hizmetinin kaldırılacağı ve öğrencilerin indirimli yemek haklarını tek öğünde kullanabileceklerine ilişkin kararından vazgeçti. Rektörlükten yapılan açıklamada "Rektörlüğümüz öğrencilerimizin yoğun talebi üzerine bütçe harcama planını yeniden gözden geçirmiş, diğer hizmet alanlarından kısarak yemek hizmetinin aynı şekilde devamını sağlamıştır" denildi.
Konuya Çanakkaleliler de duyarsız kalmadı. Açıklama yapan Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, “ Sibel Ünli, İstanbul Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 3.sınıf öğrencisiydi. 20 yaşındaydı. Fiziksel görünüşünden dolayı dışlanmasına yoksulluk da eklenince intihar etti. Giderken, "gidecek yerim yok, yaşanmaya değer hayatım da" ve "kartımda 1 liram kalmış, yemek alacak param yok" diyerek gitti. Benim de öğrencisi olduğum Üniversite Rektörlüğü, yemek konusunda eski uygulamasına bugün geri dönerek indirimli yemek uygulamasını yeniden başlattı. Sibel ölmeden bu karar alınamaz mıydı? Yanlış kararlardan dönülmesi için birilerinin ölmesi mi gerekiyor? Yüreğiniz yanmıyor mu? İçiniz acımıyor mu?” dedi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  (ÇOMÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Aslan’ın, “Düşünüyorum da elli kişi 8 ay 50 TL versek ayda 2500 yapar. Bu 5 öğrenciye ayda 500 TL burs demek. Olmaz mı? “ önerisine ise çok sayıda Çanakkaleli destek verdi.
 
Mine Tarım