Gündem

“EĞİTİM AÇISINDAN TABLO İYİMSER DEĞİL”

Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, 2019 yılını eğitim açısından gazetemize değerlendirdi.

Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, 2019 yılını eğitim açısından gazetemize değerlendirdi.

Eğitimde yanlış planlamaların sürdüğünü ifade eden Başkan Mantaş, “Piyasalaştırma, özelleştirme ve gericileştirme üzerinden geliştirilen politikalar kazanç sağlamadı. Umudumuz dijital çağın çocuklarındadır. Onlar dünyaya farklı bakıyor ama ben eğitim açısından gelecek tabloyu iyimser göremiyorum” dedi.
Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, 2019 yılını eğitim açısından gazetemize değerlendirdi.

“DURUM İÇLER ACISI”
Hem genel, hem de yerel anlamda yanlış eğitim planlamalarının emekleri boşa çıkardığını ifade ederek değerlendirmesine başlayan Başkan Mantaş, “Bir milyon öğretmen, 18 milyon öğrenci, donanımlı okullar var ama buna rağmen eğitimde bir motive yaratamadık, yaratılamadı. Öğretmenler çok emek verdi ama Milli Eğitim planlamasını yerel ve genelde yapanlar doğru planlama yapamadı. Bu enerjiyi doğru bir alana kanalize etmedi. Bunu 2018 yılı PISA sonuçlarına baktığımızda anlıyoruz. Başarıda bir kıpırdama var ama durum içler acısı” dedi.
Çanakkale Merkez’de dört İmam Hatip Ortaokulu olmasını, iktidarın ideolojik politikalarının  bir sonucu olarak gören a Mantaş, sözlerine, “ Piyasalaşma dediğimiz eğitim özelleşmesi anlamında, gerici eğitim dediğimiz İmam Hatipleşme konusunda iktidar baya yol aldı. Piyasalaştırma, özelleştirme ve gericileştirme üzerinden geliştirmiş oldular bu da bir kazanç sağlamadı. Özel okullara giden 1 buçuk milyonun üzerinde öğrenci var.  Özel okul sayısı yüzde 300’e yakın arttı. İmam Hatiplerde nerdeyse bir milyon 700 binin üzerinde öğrenci var.   Öğrenci bulamayıp da okul açılan İmam Hatipler var, Çanakkale Merkez’de dört tane İmam Hatip Ortaokulu var.   Halkın taleplerini tam belirlemeden, sırf kendi siyasal ideolojik ihtiyaçları üzerinden politika geliştiren yöneticiler bu ihtiyaç üzerinden bir yol izledi. Bu da başarı getirmez” ifadeleri ile devam etti.

“BİR GENÇLİK VAR VE BİR UMUT VAR”
‘Geleceğe iyi bakan dijital çağ çocukları’ için bir umut olduklarını da ifade eden Mantaş, “Bizim için söylenebilecek iyi şey, bir gençlik var ve bir umut var.  Geleceğe iyi bakan dijital çağ çocukları.  Görselliğe büyük önem veriyorlar, dünyaya bakışları çok farklı. Umut ediyorum ki özellikle bilgiye erişimin kolaylığını kullanacak bu gençler zorlukları aşacaklardır” dedi.

“GELECEKTE İYİMSER BİR TABLO GÖREMİYORUM”
Gerek 2019 gerekse gelecek dönemlerde tabloyu iyimser göremediğini de ifade eden Mantaş,  değerlendirmesini, “Türkiye’de laik eğitim maalesef bitmiştir.  Bununla ilgili çok mücadele vermemize rağmen olmadı. Bugün resmi gazetelerde Kuran’dan hadislerden referans alınarak yazılan yasa maddeleri var.  Bu anlamda Türkiye’de yaşam tarzı dinsel olmaya yönelik tasarlanıyor. Bunun eğitime yansıması zorunlu derslerde din ağırlık derslerin dayatılmasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı pedagojik dediğimiz eğitimin bilimsel yönünü pas geçerek, dogmatik, dine dayalı, hurafelere dayalı bilgilerin ağırlığına önem veriyor. Atatürk’ün çok önemli bir sözü var. ‘Benim sözlerim bir gün bilim ile çelişirse, bilimi seçin’ diyor. Buradan bakmak lazım.   Dijital çağ gençliği umudumuz olsa bile gelecekte iyimser bir tablo göremiyorum” ifadeleri ile bitirdi.

Dilek Akşen