Gündem

MAĞDURİYET DEVAM EDİYOR

Geçtiğimiz Kurban Bayramı’ndan çok kısa bir süre önce, merkez köylerde dağıtılan hibe hayvanlarda çıkan veba salgını neticesinde, 32 noktada karantina uygulaması başlatılmış, hayvan hareketliliği kısıtlanmıştı.

Geçtiğimiz Kurban Bayramı’ndan çok kısa bir süre önce, merkez köylerde dağıtılan hibe hayvanlarda çıkan veba salgını neticesinde, 32 noktada karantina uygulaması başlatılmış, hayvan hareketliliği kısıtlanmıştı.
Sağlıklı hayvanlara da bulaşan hastalık neticesinde çok sayıda hayvan telef olmuş, bayram öncesi satış yapamayan üreticiler ekonomik anlamda dar boğaza girmişti. Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, bu üreticilerin mağduriyetlerinin devam ettiğini, müfettiş raporlarının hala gelmediğini, hayvanları telef olan üreticiler için kredi ertelemesi talep ettiklerini ifade etti.

Geçtiğimiz Kurban Bayramı’ndan çok kısa bir süre önce, Genç Çiftçi Projesi kapsamında Merkez köylerde dağıtılan hibe hayvanlarda çıkan veba salgını neticesinde, 32 noktada karantina uygulaması başlatılmış,  hayvan hareketliliği kısıtlanmıştı.   Sağlıklı hayvanlara da bulaşan hastalık neticesinde çok sayıda hayvan telef olmuş, bayram öncesi satış yapamayan üreticiler ekonomik anlamda dar boğaza girmişti.
Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya özellikle genç üreticinin desteklenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak bu projelerin denetimli bir şekilde yapılmasının gerekliliğini, yaz aylarında yaşanan karantina uygulaması üzerinden yaşanan mağduriyeti açıklayarak anlattı.

“FATURA GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİ’NDEN HAK KAZANAN ÜRETİCİYE KESİLDİ”
Tarım Bakanlığı, Genç Çiftçi Projesinin sona ermesinin ardından bu defa ‘Uzman Eller’ projesiyle, kırsalda yaşamayı taahhüt eden, tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında eğitim veren meslek yüksekokulu veya üniversite mezunlarının projelerine 100 bin lira hibe desteği vermesinin önemli olduğunu ancak Genç Çiftçi Projesinin Çanakkale’de yaşattığı mağduriyetlerin de hala devam ettiğini ifade eden Başkan Kaya, “Genç Çiftçi Projesi ciddi şekilde başarılı ve Bakanlığın yüz akı olarak gördüğü en prestijli projelerinden bir tanesi olduğunu düşünüyorduk. Çanakkale’de de Türkiye’de üretimin çeşitli dallarına göre yardımlar ve hibeler verildi. Bu projenin zaman zaman güzel yönetilmemesi neticesinde zarar gören üreticiler de oldu.  Genç Çiftçi Projesi çok iyi niyetli geliştirilmiş bir proje olmasına rağmen güzel yönetilemediği için bu projeden yararlanan bölgemizdeki ve ilimizdeki üreticilerden ciddi şekilde zarar gören üreticilerimiz oldu ve bu üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmemesi bizleri de üreticilerimizi de derinden üzmüştür. Genç Çiftçi Projesi’nden hayvan almaya hak kazanan üreticilerimize hasta ve aşıları tamamlanmamış hayvanların teslim edilmesi neticesinde projeden gelen hayvanların bir kısmı telef olmuşlar ve aynı hastalığı aile bireylerinin ve komşularının hayvanlarına da bulaştırmışlar ve neticede ciddi mağduriyetler ortaya çıkmıştır. Bu hastalık kurban bayramına denk geldiği için üreticilerin uygulanan karantinadan dolayı kurbanlıklarını satamadılar ve bundan dolayı yine ciddi mağduriyetler oluştu. Tarım kredi ve banka borçlarını hayvanlarını paraya çeviremedikleri ve satıp paraya çevirmeyi düşündükleri hayvanlarını gelen hastalıktan etkilenip hayvanlarının telef olmasından dolayı ödeyemediler. Bir fatura kesilecek ise bu üreticiye değil bu projede ihmali olanlara kesilmelidir. Şu ana kadar takip ettiğimiz kadarıyla bu fatura Genç Çiftçi Projesi’nden hak kazanan üreticiye kesildiğini görmekteyiz ve bu durumun ve oluşan mağduriyetlerin mağdur edenler tarafından karşılanmalıdır. 40-50 hayvanı telef olan üreticiler var. Araştırmalarımız neticesinde sadece Çanakkale’de değil, başka illerde de aynı hastalıktan görülmüştü” dedi.

“MAĞDURİYET GİDERİLENE KADAR KREDİ ÖDEMELERİ ERTELENMELİ”
Telef olan hayvanlar ile ilgili hala rapor hazırlama sürecinin bitmediğini ve projede yaşanan sorumsuzluktan dolayı mağdur olan üreticinin banka kredilerini ödemekte zorlandığını ifade eden Başkan Kaya, bu üreticiler için kredi ödemelerinin mağduriyet sonlanana kadar ertelenmesi gerektiğini de dile getirdi.

“KİMSE PROJEDEN KAYNAKLI ZARAR GÖREN ÜRETİCİNİN ELİNDEN TUTMUYOR”
Başkan Kaya,  sözlerine “Genç Çiftçi Projesinden gelen hayvanları telef olan üreticimizin hala zararı karşılanmadı, hala mağdurlar.  Müfettiş raporları bekleniyor. O projeden yararlanarak, köyüne hayvan sokan insanlar, komşularının hayvanlarını da telef ettiler. Şu anda bu vatandaşlar Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarını ödemekte sorun yaşıyorlar.  Bu konuda da atılan bir adım yok. İnsanlar kurbanlıklarını satamadı, bölge karantina altına alındı, kredilerini nasıl ödeyecekler? Üreticiler karantina uygulamasının kurallarına sonuna kadar uydu.  Hastalık tamamen bölgemizden gittikten sonra hayvan satışına başladılar. Bu kadar duyarlı üreticiye hiç kimse duyarlı yaklaşmadı. Kimse projeden kaynaklı zarar gören üreticinin elinden tutmuyor. Tarım Kredi Kooperatifine ve Ziraat Bankasına ödemesi gereken tutarlar mağduriyetler giderilene kadar mutlaka ertelenmeli, bu tarzda bulunan üreticilerin elinden tutularak üreticilerimizin bu zorlu süreçten geçerken tarım bakanlığının mağdur üreticilerimiz ile beraber hareket etmesi kıymetli ve önemlidir” ifadeleri ile devam etti.

“SORUMLULUK ALINMAZSA ÜRETİCİNİN SORUNU ARTAR”
Başkan Kaya, kırsaldaki üreticinin kalkınması için atılacak her bir adımın çok önemli olduğunu da vurgulayarak, “Bakanlık çok iyi niyetle bu projeler ile üreticiyi kalkındırmayı hedefliyor ancak süreç iyi yönetilmezse bu projeler elimizde patlıyor. Eğer yine böyle şeyler yaşayamayacaksak, elbette bu projeler üreticiyi de ülke tarımını da ayağa kaldırır.  Eğer sorumluluk tam anlamı ile yerine getirilmezse üreticiye fayda sağlamak bir yana dursun, üretici zor durumda kalır. Kırsalda yaşamayı taahhüt eden, tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında eğitim veren meslek yüksekokulu veya üniversite mezunlarının projelerine 100 bin lira hibe desteği verecek. Bu çok önemli bir adımdır. İyi niyetli bir şekilde sorumluluklar tam manası ile yerine getirilirse başarılı olunur. Genç Çiftçi Projesi’nde yaşanılan gibi sorumsuzca davranılırsa, üreticinin sorunları artarak devam eder. Kötü düşünce düşünceden öteye geçmez umarım proje başarılı olur ve üreticimize fayda sağlar” dedi.

Özel Haber: Dilek Akşen