Gündem

“Onlar ışığı duysun, biz de onları”

3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısı ile Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından Cumhuriyet Meydanında bir program gerçekleştirildi.

ENGELLİLER KONUŞAN IŞIK VE DUYARLILIK BEKLİYOR

Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi 3 Aralık Dünya Engelliler kapsamında farkındalık oluşması amacı ile Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenledi.
Engelli Meclisi Başkanı Remzi Bolaman, engelli vatandaşların sorunlarına yönelik konulara değinerek, özellikle görme engellilerin ışıklarda karşıdan karşıya geçmekte çok zorlandığını, özellikle kadın sürücülerin yol vermediğini ifade ederek, yaya geçidi noktalarına konuşan ışık sistemi talep ettiklerini dile getirdi ve tüm sürücüleri daha duyarlı olmaya davet etti.
Tüm kurumları, farkındalık etkinlerinde görmek istediklerini de ifade eden Başkan Bolaman, “Birlikte hareket edelim. Engellilerin birinin canı yandığı zaman, orada kıyıda köşede kalmasın. Birlik olalım, beraber olalım, hep birlikte olursak sesimiz daha gür çıkar. Buradan resmi kurumlara sesleniyorum” dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısı ile Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından Cumhuriyet Meydanında bir program gerçekleştirildi. Kent Konseyi Başkanı Evren Kızoğlu, Engelli Dernek Ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, engelliler ve vatandaşların katıldığı program çelenklerin Atatürk anıtına bırakılması ile başladı.

“BİZE NELER OLUYOR?”
 Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından başlayan etkinlikte söz alan Meclis Başkanı Bolaman sözlerine, Aksaray’daki Merkez Mehmetçik İlkokulu çıkış saatinde bir araya gelen velilerin otizmli çocukları ‘yuhlaması” konusuna değinerek başladı ve  “Sözlerime ‘Bize neler oluyor?’ diye başlamak istiyorum. Belki unutuluyor ama hani diyorlar ya eğitim,  herkesin hakkı diye. Daha geçen gün özel çocuklarımıza yapılan o hareketi ben şahsım olarak tüm engelliler adına çok üzüldüm.  Madem özgür eğitim herkesin hakkıdır, orada o çocuklarımızın, annelerimizin yuhalanması insanlık için çok büyük bir ayıptır. Ben yakıştıramadım şahsen. Ben isterdim ki tüm engelli dernekleri birleşsin ve yapılan bu haksızlığa karşı bir deklarasyon yayınlasın.  Ama maalesef insanlar, yaşadığımız hayata artık kalbinde hiç mi sevgi kalmadı? O yüzden ‘Bize neler oluyor?’ Bu kadar mı tahammülsüzleştik artık” dedi.

“ÖZEL ÇOCUKLARIMIZ HALA İKİNCİ SINIF MUAMELESİ GÖRÜYOR”
Benzer olayların Çanakkale’de de yaşandığını ifade eden Bolaman, “Bunlar maalesef Çanakkale’de de oluyor. Mesela bir özel çocuğumuz, annesi ile bir yere gidiyor.  Özel çocuklarımız Çanakkale’de de otobüslere biniyorlar, kamuya açık alanlara giriyorlar ve hala ikinci sınıf muamelesi görüyorlar. Bunun için tüm yetkilileri göreve davet ediyorum. İçimizde birazcık insanlık kaldıysa bu özel çocuklarımıza sevgi, saygı ve hoşgörü ile yaklaşılmasını istiyoruz” dedi.

“ÇOCUK KALBİ ENGEL TANIMAZ”
Kent Konseyi Engelliler Meclisi olarak hazırladıkları, iki yıllık araştırmanın ardından engelli vatandaşların sorunlarının yer aldığı kitapçığın müfredata girmediğini de hatırlatan ve engellilerin sorunlarının bilinmesi için kitapçığın herkes tarafından alınmasının iyi olacağını belirten Başkan Bolaman “Biz Kent Konseyi Engelliler meclisi olarak bir buçuk yıl önce ‘Çocuk Kalbi Engel Tanımaz’  diye bir kitap yayınladık. Dedik ki müfredata girsin istedik. Ama maalesef ilgilenen olmadı. Bu kitapçık engellileri ilgilendiriyor. Kent Konseyinin yerini herkes biliyor. Lütfen gidin ve bu kitapçıktan alarak  engellilerin sorunları hakkında bilgi alın. Bu kitapçık iki buçuk yıllık bir ürünün projesi. 10 okul, 850 öğrenci ile anket yapılarak meydana getirilmiş bir kitapçık. Kent Konseyinin yerini bilmeyenler, sora sora Bağdat bulunurmuş. Çanakkale ile ilgili, Çanakkale halkının yeridir Kent Konseyi. Ne şekilde bilgi almak istiyorlarsa, lütfen gitsinler ve bilgi alsınlar” dedi.
 
“ENGELLİLER KONUŞAN IŞIK TALEP EDİYOR”
Engelliler Meclisi Başkanı Remzi Bolaman, konuşmasında görme engellilerin talebine de değinerek, özellikle ışık geçişlerindeki zorluklardan bahsetti. Görme engelli vatandaşların konuşan ışık talebi olduğunu yetkililere seslenerek duyuran Bolaman, görme engelli vatandaşlara yol vermeyen sürücülere seslenerek,   “Görme engellilerden bana bir talep geldi.  Konuşan ışık  istiyorlar. Şu anda ışıklarımız var ama maalesef şoförlerimiz duyarsız. Özellikle Bayan sürücülerimiz.  Ben geçerken bir çok kez buna şahit oluyorum. Bir çok insan yol verirken Bayan şoförlerimizin kafasında ne var bilemiyorum transit gidiyorlar. Görme engelli kardeşlerimizin sorunlarını buradan Çanakkale’nin tüm idarecilerine sesleniyorum. Lütfen konuşan ışık yaptıralım ki görme engelli vatandaşlarımız daha rahat geçsin” dedi.

“BİRLİKTE HAREKET EDELİM”
Yetkililerin bu tür etkinliklere katılması halinde, yaşanacak yoğun katılım sayesinde duyarlılığın daha fazla artacağının altını çizen Bolaman,  “Birlikte hareket edelim. Engellilerin birinin canı yandığı zaman, orada kıyıda köşede kalmasın. Birlik olalım, beraber olalım, hep birlikte olursak sesimiz daha gür çıkar. Buradan resmi kurumlara sesleniyorum. Yıl 365 gün. Engelli günlerini saysan 10-16 Mayıs engelliler haftasında 6 günlük bir programdır. Diğer günleri de hepsini toplayın yılda yapar 10 gün. Bunları takvimlerine işaretleseler, belki bu Cumhuriyet Meydanı daha fazla insanla beraber dolar ve duyarlılık daha fazla artar” dedi. 

Kent Konseyi Çalışmalarına Davet
Konuşmasının sonunda Kent Konseyinde yapılan çalışmalara da değinerek, katılım çağrısı yapan Bolaman “Son olarak Kent Konseyi hakkında konuşmak istiyorum. Biz Kent Konseyi’nin tematik meclislerinden biriyiz. Biraz önce de dediğim gibi Kent Konseyi halkın yeridir. Halk Kent Konseyine gider, yapmak istediklerini orda soracak, öğrenecek. Yolu yakın yeri de yakın. Çanakkale’de herkes bilir Mersin dede sokağı. Lütfen gelin, o kent konseyinde hep beraber Çanakkale’miz için elimizden ne geliyorsa her şeyi yapalım” dedi.
Konuşmaların ardından, engellilerden oluşan folklor grubunun gösterisi ile Cumhuriyet Meydanındaki program tamamlandı.

Dilek Akşen