Gündem

“Yerli tohum ülkeyi bir adım öne çıkarır”

Tohumculukta dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla Türkiye'nin ilk özel tohum sertifikasyon merkezi, Tarım ve Orman Bakanlığının onayıyla Nevşehir'de kurulacak.

Tohum üretmenin bebek büyütmek gibi emek ve yatırım istediğini ve Kumkale, Çıplak, Tevfikiye ve Kemel köylerinde uzun zamandır yerli ve milli tohum çalışmalarının yapıldığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Eğer tohum noktasında kimseye ihtiyacımız olmazsa bir adım öne çıkan ülke oluruz.  Yabancı tohumlar daha pahalı iken yerli tohum daha hesaplı olur. Ayrıca daha sağlıklı olduğuna emin olmak kadar da güzel bir şey yok” dedi.
Tohumculukta dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla Türkiye'nin ilk özel tohum sertifikasyon merkezi, Tarım ve Orman Bakanlığının onayıyla Nevşehir'de kurulacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tohumculukta dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla Türkiye'nin ilk özel tohum sertifikasyon merkezinin Tarım ve Orman Bakanlığının onayıyla Nevşehir'de kurulacağını açıkladı.
Bakan Varank yaptığı açıklamada, tohumculukta dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ile Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSUAB) tarafından, Nevşehir'de Bitki Sağlığı Teşhis ve Analizi Laboratuvarı kurulması için çalışma başlatıldığını belirtti. Ülke genelindeki tohumların sertifikasyonu, ıslahı ve üretiminin de bu merkezde gerçekleştirilecek.

“Bölgemizde de bu konu üzerinde önemle duruluyor
Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Kumkale, Çıplak, Tevfikiye ve Kemel köylerinde uzun zamandır yerli ve milli tohum çalışmalarının yapıldığını dile getirerek, “Ülkemizde de bölgemizde de ciddi şekilde yerli tohum ekiliyor. Edirne’de İzmir de ciddi şekilde yerli tohum üretimi var. Bölgemizde de bu konu üzerinde önemle duruluyor.  Geçmiş yıllarda Kumkale, Çıplak, Tevfikiye ve Kemel köylerinde denemeler yapıldı, devam da ediyor” ifadelerini kullandı.

“TOHUM ÜRETMEK EMEK İSTER VE BELLİ SAFHALARI VARDIR”
Daha hesaplı ve daha sağlıklı tohumların ülke ekonomisine, üreticiye ve tüketiciye ciddi anlamda katkı sağlayacağını da sözlerine ekleyen Başkan Kaya, “Tohum üretmek emek ister ve belli safhaları vardır, tıpkı bebek büyütmek gibidir. Önemli olan ekili tohumdan netice almak. Yerli tohumların birçoğu bölgemize uyum sağlıyor.  Önümüzdeki yıllarda bize faydası olacağını düşünüyoruz. Bir taraftan yerli tohum denerken bir taraftan da yeni ürünlerin ıslahı konusunda Bakanlığın ciddi çalışmaları olduğunu görüyoruz.  Bu iş yatırım ister. Zaman zaman aramızın açıldığı, hükümet politikaları gereği sorun yaşadığımız ülkelerden tohum almak zorunda kalmayalım diye de yerli ve milli tohuma önem vermeliyiz. Eğer tohum noktasında kimseye ihtiyacımız olmazsa bir adım öne çıkan ülke oluruz.  Yabancı tohumlar daha pahalı iken yerli tohum daha hesaplı olur. Ayrıca daha sağlıklı olduğuna emin olmak kadar da güzel bir şey yok” dedi.

Dilek Akşen