Gündem

Esenler’de İmam Hatip tepkisi sürüyor

Esenler Mahallesi’nde yer alan Şehit Kıvanç Kaşıkçı Anadolu Teknik Meslek Lisesi kampüsü içerisinde yer alan sekiz öğrencilik İmam Hatip Ortaokulu için toplanan bin 600’ü aşkın imza Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edildi.


Esenler Mahallesi’nde yer alan Şehit Kıvanç Kaşıkçı Anadolu Teknik Meslek Lisesi kampüsü içerisinde yer alan sekiz öğrencilik İmam Hatip Ortaokulu için toplanan bin 600’ü aşkın imza Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edildi.
Mahalleli, dün, Truva Atı önünde bir araya gelerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ilettikleri üç temel talebi “İmam Hatip Ortaokulu için ayrılan kaynakların Esenler'de yaşanan ortaokul açığına tahsis edilmesi,  imam hatipleştirilen Merkez Ortaokulu'nun eski statüsüne kavuşturulması ve İmam Hatip Okulları ile normal devlet okulları arasındaki ödenek adaletsizliğinin sonlandırılması” şeklinde sıraladı.

Esenler  Mahallesi’ndeki, 8 öğrencili, İmam Hatip Ortaokulu’nu kapatılması için Esenler halkı, yaklaşık 1 aydır Özgürlük Parkı’nda imza topluyordu. Bin 600’ü aşkın kişinin imzaladığı talepler dün Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletildi.   Truva Atı önünde basın açıklaması da gerçekleştiren vatandaşlar, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ilettiği üç temel talebi şu şekilde sıraladı; “Mahallemizin ihtiyaçları hiçe sayılarak Esenler'de açılan İmam Hatip Ortaokulu'nun kapatılması ve bunun için ayrılan kaynakların Esenler'de yaşanan ortaokul açığına tahsis edilmesi. Yine aynı şekilde bölge ihtiyaçları gözetilmeksizin imam hatipleştirilen Merkez Ortaokulu'nun eski statüsüne kavuşturulması. İmam hatip okulları ile normal devlet okulları arasındaki ödenek adaletsizliğinin sonlandırılması ve çocuklarımızın laik, bilimsel, eşit ve parasız eğitim hakkının gerici dayatmalarla ellerinden alınmaması.”

“GERİCİ DAYATMALARA TESLİM OLMAYACAGˆIZ”
Basın açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı; “Tıpkı daha önce Merkez Ortaokulumuzu İmam Hatip’e dönüştürülmesinde olduğu gibi Esenler Mahallesinin ihtiyaçları hiçe sayılarak çocuklarımızın adaletsiz bir eğitim ortamına mahkum edilmiş durumda. Bu uygulama, 17 yıldır iktidarı elinde bulunduranların bilinçli, planlı ve açık bir hedefi doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Yogˆun saldırılarla hedef aldıgˆı ve bir kamu go¨revi olmaktan c¸ıkarıp yandas¸ yetis¸tirme aracı haline getirdigˆi egˆitim sistemi gittikc¸e hızlanan bir c¸o¨ku¨s¸e girmis¸tir. Uluslararası o¨lc¸melerde ortalamanın c¸ok altına du¨s¸en bu gerici siyasetin kurbanı c¸ocuklarımız, u¨lke c¸apında du¨zenlenen sınavlarda da en temel egˆitimle eris¸ilebilecek seviyelerin c¸ok altında, mutlak cehalet du¨zeyinde kalabalık bir kesimi barındırıyor c¸ıkmaktadır. Bu bas¸arısızlık, c¸ocuklarımızın degˆil, gerici dayatmalarla ugˆras¸maktan kendi kamusal go¨revini yapmayan Milli Egˆitim Bakanlıgˆı’nın bas¸arısızlıgˆıdır. I·ktidar, zaten milli gelire go¨re du¨s¸u¨k olan egˆitim bu¨tc¸esini, gerici siyasetinin gu¨du¨mu¨nde ve yanlı olarak kullandıgˆı su¨rece aldıgˆımız sonucun yıllar gec¸tikc¸e daha da geriye gitmesi kac¸ınılmazdır. AKP iktidarı do¨neminde en yu¨ksek seviyesine ulas¸an I·mam Hatiples¸tirme politikaları egˆitimdeki es¸itsizlik uc¸urumunu gittikc¸e derinles¸tiriyor. Bizim cebimizden c¸ıkan vergilerle olus¸turulan egˆitim o¨denekleri sınırsızca o¨zel okulların ve I·mam Hatip okullarının hizmetine sunulurken bunun dıs¸ındaki normal okullarda ise hemen hemen tu¨m ihtiyac¸lar velilerden para toplanarak kars¸ılanmaya c¸alıs¸ılıyor. Son yıllarda ac¸ılan I·mam Hatip okullarının ins¸asına, tanıtımlarına, u¨cretsiz servis ve yemek gibi promosyonlarına Milli Egˆitim Bakanlıgˆı'nın 2017-2019 bu¨tc¸e planlamasında 1.7 milyar TL bu¨tc¸e ayrılırken 2019 bu¨tc¸e teklifinde Din O¨gˆretimi Genel Mu¨du¨rlu¨gˆu¨'ne ayrılan bu¨tc¸e 9 milyar TL'ye ulas¸tı. I·mam Hatip olmayan okullara kayıt yaptıran veliler ise kayıt bagˆıs¸ı, dolap kirası, kagˆıt parası gibi birc¸ok kalemden olus¸an masrafları kars¸ılamak zorunda bırakılıyor. Bu dayatmayı kabul etmek istemeyen veliler ise egˆitim sistemindeki payı gittikc¸e artan, iktidar destekli o¨zel okullara agˆır bedeller o¨demeye mahkum edilmekte. I·htiyac¸ fazlası oldugˆu ac¸ıkc¸a go¨ru¨len ve C¸anakkale halkı tarafından her tu¨rlu¨ baskıya ragˆmen tercih edilmeyen ihtiyac¸ fazlası I·mam Hatip okulları kapatılmalı; c¸ocuklarımız gerici dayatma politikaları ugˆruna kırk-kırk bes¸ kis¸ilik sınıflara mahkum edilmemelidir. Gerici dayatmalara teslim olmayacagˆız; c¸ocuklarımızın laik, bilimsel ve parasız egˆitim hakkı ic¸in mu¨cadele edecegˆiz!”

Altuğ Acer