.

 
Arılar için dünya genelinde bir kampanya başlatılıyor. 92 yaşındaki belgesel yapımcısı David Attenborough, bir kaşık toz şeker ve su kampanyası için önemli çalışmalar yapıyor.
Yoğun kar yağışı olduğu günlerde yaban hayvanlarının, özellikle kuşların aç kalmaması için yapılan yemleme çalışmaları hemen bütün dünyada uygulanıyor. Bir yerde uygulanmak zorunda. İnsanoğlu doğayı tahrip ettikçe, yaban hayatı yaşamakta güçlük çekiyor. Oysa doğanın sürdürülebilirliği insanın varlığı buna bağlı görünüyor.
Hemen herkes arılardan çekinmekte veya korkmaktadır. Bu nedenle yerleşim yerlerine arı koyma mesafesi belirlenmiştir. Dardanos ve Güzelyalı mevkilerinde arı bulunduran arıcıların, arıları sürekli kaldırttılmaktadır. Sahil kesimlerde de yine çam balı için konaklamak isteyen arıcılara izin verilmemektedir. Çağdaş dünyada böyle bir uygulama yoktur. Şehir içlerindeki çiçekli bitkilerin üzeri arı kaynamaktadır. Zaten tarlacı arının insanı sokma ihtimali çok düşüktür. Hal böyle iken, arı korkusu insanlara kanun çıkartmaktadır.
İnsanın yaşadığı ortamı muhafaza etmesi ve sürekliliğinin sağlanmasında yapacağı çok işler vardır. Küresel ısınma her haliyle kendini göstermektedir. Dünyada her yıl binlerce tür kaybolmaktadır.
İki milyon yıl boyunca canlı varlığı olduğu gibi yerinde dururken, sanayi devriminden sonra başlayan yeşil devrimle birlikte binlerce hayvan, böcek ve bitki türü kayboldu.
Arılar doğada bitki türlerinin devamlılığında en önemli tozlayıcılardır. Binlerce bitki türünün meyve ve tohum tutması arıların varlığına bağlıdır. Bugün dünya nüfusunun sofrasına gelen gıdaların % 90'ı arılar sayesinde meyve ve tohum tutmaktadır.
Arı varlığı her geçen gün azalmaktadır. Son yıllarda dünya arı nüfusu zirai mücadele ilaçları, çevre kirliliği, açlık ve benzeri sebeplerle üçte bir oranında azalmıştır. Arıların sistemden çekilmesi durumunda dört yıl içinde açlığın başlaması kaçınılmazdır.
David Attenborough, arı nüfusunun azalmasına dikkat çekmek, farkındalık yaratmak amacıyla sosyal iletişim ağlarından kampanya başlatılmasını önermektedir. Bahçenizde bir kaşık toz şeker ve su bulundurun, aç kalan, yorgun düşen arılar ve böcekler yararlansın, ölmesinler şeklinde kampanya düzenlemekle, arıların yaşamına katkı sunulacağını belirtmektedir.
Sokaklarda köpekler için bırakılan su ve yemler ne güzel iş görüyor. Sokak hayvanları aç kalmıyor. İnsanların vicdanı rahat ediyor.
Bahçede, tarlada, yere düşmüş, açlıktan uçamayan, yorgun düşmüş arı ve böcekleri de benzer şekilde beslemek, kurtarmak, doğanın sürdürülebilirliği için önem arz ediyor. Yoksa süpürüle süpürüle arı kalmayacak dünyada bu gidişle.