Kurallar uymak için konur. Kuralları çiğnemenin sorun yaratacağını hemen herkes bilir.

Trafik kuralları cadde ve sokaklarda düzeni sağlayan en önemli disiplinlerdir. Bilmemek veya uymamak düzeni bozmak anlamına gelir. Aslında birilerine zarar verecek düzeye de ulaşabilir.

Hemen her yerde trafik kuralları belirli levhalarla sürücüleri uyarır. Çoğu zaman da trafik akışını düzene sokar.

Çanakkale merkezde trafik yoğunluğundan hemen herkes şikâyet ediyor. Toplu taşımacılığın gelişmesi isteniyor ama otobüslerde öğrenciler tıkış tıkış okullarına gidiyor. Modern sistemlere ihtiyaç var.

Peki trafik kurallarının en fazla çiğnendiği yerler neresi olabilir bu sakin şehirde? Eğer sabahları mesai saatleri içerisinde bir yerlere arabayla giderseniz çok rahat görebilirsiniz.

Terzioğlu Kız Öğrenci yurdunun önünde bulunan kavşakta, üç taraftan gelenlere kavşaktakine yol ver anlamına gelen trafik levhası var. Ancak ne yazık ki yol yola girenin elinde kalıyor. Kapanın elinde kalır misali. Az ileride benzer levha var ama ana yolu hiçe sayıp yola dalan az değil. Bu kavşaklara ışık koymak lüks olur. Çok fazla trafiği yok ama kurala uyan yok ne yazık ki.

Üniversite kavşağında, döner kavşağın kuralları epey öğrenilmiş olsa da hala kavşağı kapanlar az değil. Küçük çaplı kazalar da oluyor zaten.

Dünyanın her yerinde okul ve hastane bölgelerinde hız sınırı 30’dur. Bunun üzerine çıkmak son derece tehlikelidir. Öğrenciler bir şekilde dersin ve ödevin dalgınlığında olabilir. Kasis koymak sorunu bir dereceye kadar çözüyor ama hala ralli yapan az değil.

Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine giderken de gelirken de okullar bölgesinden geçilir. Hız yapmak sağlıklı değildir. Ancak sabahları araçlar neredeyse tampon tampona gidiyor. Bir yarış yapmadıkları var. TOKİ’nin içi de aynı. Çok sayıda kasis olmasına rağmen, aynı bölgede üç tane okul olmasına rağmen tehlikeli hareketler az değil. Aslında aynı yere dört okul bir hastane yerleştirilmesi trafik yoğunluğunu artırıyor ama kurallara uymak 30 sınırını zorlamamak gerekiyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi içinde de hız sınırı 30’dur. Ana bulvar üzerinde 30 sınırını gösteren levhalar da vardır. Hatta levhaların arası 500 metre ya var ya yok. Çoğu akademisyen olan araç kullanıcıları ne yazık ki bu 30 yazan levhaları görmüyorlar ya da gördüklerini anlamıyorlar. Öğrencilerde de araç sayısı arttı. Hatta kampüste otopark sorunu yaşanmaya başladı. Kurallara uyum konusunda artık yaptırım uygulama zamanı geliyor. Kaza olduktan sonra çözüm üretmek yerine önlemek için tedbirler almak daha akıllıca olandır.

EDS olan bölgelerde panelvan türü araçlar bunalıyor olmalı ki kameranın altına girinceye kadar ralli yapıyorlar adeta. Ana yollarda da hız sınırı 88 olan bu araçlar ne yazık ki kuralları çok fazla çiğniyorlar. Zaten trafik kazalarındaki artış da kuralların her geçen yıl daha çok çiğnendiğini göstermiyor mu?