İklim artık toptancılık yapıyor. Yağmuru da kurağı da soğuğu da toptan hallediyor. Yağmurlar yıla yayılırsa iyi ama yaz kış demeyip kısa sürede iniveriyor.

Geçtiğimiz yıl felaketlerle dolu bur yıldı. Bitsin artık diye dua ettik neredeyse. Asrın depremiyle binlerce canımızı yitirdik. Sel felaketleri çok can aldı. Diğer yandan batı bölgeleri kuraklıktan kırıldı adeta. Son zamanlardaki yağışların çeşmeleri canlandıracak kadar faydası oldu. Toprak doymaya başladı. Hatta bazı bölgelerde tarlalar bahçeler göl içinde.

Bu sene mevsim fabrika ayarlarına dönmüş görünüyor. Meyve ve sebze bahçeleri su altında kalıyor. Ekim yapanlar kurtardı gibi görünüyor ama göllenmeler ekinlere zarar verecek gibi.

Traktörler büyüdükçe, tarlaların bahçelerin hemen her tarafı düzeldi. Arazileri kâğıt gibi yaptık. Eskiden taban kesimlerde hendekler vardı, onları da doldurduk. Engel oluyordu neticede tarlaya gelip gitmede. Şimdi artık dümdüz tarlalarımız var.

Düz ve düze yakın alanlarda su tahliyesinde ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı. Sulama yapmak için düz araziler çok daha elverişli arazilerdir. Ancak, kışlık ekimlerde düz arazilerde batak sorunu ortaya çıkıyor. Kısa süreli bol yağmurlar, ova kesimlerde göllenmelere neden olduğu gibi, arkası kesilmeyen yağışlar da bu göllenmeleri destekliyor adeta. Su baskınlarının yoğun olduğu alanlarda ekili olan buğday ve arpalarda kurumalar hızla artıyor. Su tahliyesinin zayıf olduğu alanlarda ekinler iyice seyreliyor. Yabani yulaf ve delice bastırıyor.

Eskiden öküz çifti yaparken tarlalara baklava dilimi gibi çiziler çeker, sonra bir erkek çizi ile kış yağmurlarını tarla dışına çıkarmaya çalışırdık. Hatta ekimlerden sonra kürekle çizi temizliği yapar, suyun tarlada durmaması için gayret ederdik. Biçerdöverli hasat başlayınca, makinaların çizilerden geçmesi zorlaşınca çizileri kaldırmaya başladık. Traktör gücü geliştikçe ve sulama yaygınlaştıkça hendekleri de doldurup tarla kazandık. Günümüzde tarlalarda pek su durmuyor gibi görünüyor. Oysa içine girince toprağın 1 cm altının tamamen çamur olduğu ve tarla içinde yürünmediği dikkati çekiyor. Su basan yerlerde kökler derine inmiyor. Dolayısıyla toprağın üzerinde su görünmese bile, tarla suyun içinde yüzüyor aslında.

Geçtiğimiz yıllarda su göllenmelerinden dolayı özellikle şeftali vi kiraz gibi taş çekirdeklilerde ağaç kurumaları meydana geldi. Bu nedenle tarla ve bahçeler askıya alınmalı yağmur suları göllenmeden tahliye edilmelidir. Verim ve kalite için suyun araziden atılması, arazinin askıya alınması zorunludur. Belli dönemlerde yoğun yağışlar meydana gelmektedir. Dolayısıyla değişen yağış rejimine karşı önlem almakta yarar vardır. Eğimli arazilerde dahi suya yön verilmesi, araziye girmesinin önlenmesi gerekir. Aksi halde hem yıllık bitkilerde hem de meyvelerde verim ve kalitede önemli düşüşler meydana gelmektedir.