Hani “Uzayda başıboş dolaşan göktaşlarından biri dünyaya çarparsa ne olur?” diye sormuştuk geçtiğimiz haftalarda bu satırlardan.

Hani “Uzayda başıboş dolaşan göktaşlarından biri dünyaya çarparsa ne olur?” diye sormuştuk geçtiğimiz haftalarda bu satırlardan.
.
Ufak tefek olursa mesele yok ta, biraz büyükçe olursa bilmem kaç atom bombası etkisi yaratacağını defalarca bilim adamlarının ağzından belirtmiştik.
.
Peki ne olacak?
.
Bizim için değil ama Amerika için kolay oldu.
.
Nasıl mı?
.
Öyle Lazer Işınları ile börekte taş parçalar gibi un ufak edecek değillerdi tabi.
.
Ya da bir bomba gönderip hücrelerine ayıracak halleri de yoktu.
.
Adamlar ne yaptı?
.
İşte haberi.
.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) gezegeni korumak adına geliştirdiği Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) kapsamında insanlık tarihinde ilk defa bir asteroidi doğal yörüngesinden çıkardı.
.
Evet yanlış okumadınız.
“Şak” diye yolladılar ve buzdolabı büyüklüğündeki parçayı saldılar göktaşının üzerine.
.
Olanca gücüyle çarptırdılar.
.
Yörüngesi değişen göktaşı başka dünyalara doğru yol aldı.
.
Haberde şöyle diyordu:
330 milyon dolarlık görev
Dünya’nın meteor çarpması sonucu yok olmasını potansiyel olarak engellemek için NASA’nın yedi yıldır geliştirilmekte olduğu gezegeni koruma sisteminin ilk denemesi olarak tarihe geçti.
.
Geçen hafta Dünya’dan 10,9 kilometre uzaklıkta gerçekleşen çarpmanın etkisi, uzay aracının tasarlandığı ve imal edildiği “John Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı”ndaki görev operasyonları merkezinde gerçek zamanlı olarak izlendi.
.
DART’ın “Dimorphos” adlı hedef asteroidi, yaklaşık bir futbol stadyumu büyüklüğünde, yumurta şeklinde bir gök cismi ve kendisinden biraz daha büyük “Didymos” adlı ana asteroidin yörüngesinde her 11 saat 55 dakikada bir dönüyordu.
.
Deneme kapsamında yaklaşık bir buzdolabı büyüklüğündeki DART, Dimorphos’a saatte 22 bin 531 kilometre hızla 11 milyon km uzaklıktaki Dimorphos asteroidine çarpmayı başardı.
.
Çarpma sonrasında asteroidin yüzeyinden uzaya yayılan tonlarca kaya parçasının yarattığı toz bulutu teleskoplarla gözlenebildi.
.
NASA Başkanı Bill Nelson, “Bu gezegenin savunulması ve insanlık açısından bir dönüm noktası” olarak tanımladı ve “Kulağa bir film senaryosu gibi” geliyor ama “Hollywood yapımı değil” dedi.
.
NASA gezegen bilimleri bölümü direktörü Lori Glaze denemenin, “Bu büyüklükteki potansiyel olarak tehlikeli olabilecek bir asteroidin yönünü değiştirme becerisine sahip olduklarını gösterdiğini” belirtti ve “Erken tespitin” esas olduğunu vurguladı.
.
NASA’nın DART programında çalışan bilim insanı Tom Statler çarpma sonucu Dimoprhos'un “Biraz yalpalar hale getirdiğini” ancak bunu teyit etmek için ek gözlemler yapılması gerektiğini belirtti.
.
Her iki bilim insanı da deneme için seçilen asteroidlerin Dünya'ya herhangi tehdit oluşturmadığının altını çizdi.
.
Dimorphos büyüklüğündeki asteroidlerin, Dünyaya doğrudan düşmesi durumunda büyük bir kenti yerle bir etme potansiyeline sahip olsa da gezegen çapında tehdit oluşturma kapasitesine sahip değil.
.
Hem Dimorphos hem de Didymos, bundan 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarparak gezegende yaşayan dinozorlar da dahil, hayvan ve bitki türlerinin neredeyse dörtte üçünü yok eden “Chicxulub Asteroidine” kıyasla çok küçük kalıyor.