SİZ iyi kalpli ve nazik bir insan olabilirsiniz.

Ama gerektiğinde düşüncelerinizi söyleme hakkına sahipsiniz Buna KİŞİSEL SINIRLAR denir…
Bu konu ilginizi çektiyse, tetikleniyorsanız ve iyi bir noktaya değinmeye çalışıyorum denektir. İnsanların sizden faydalanmasına izin vermeyi bırakmalısınız. Hayır,  F  ( faydanın F ‘si ) kelimesini kullanmak zorunda değilsiniz. Ama kendiniz için ayağa kalkmaya başlamanız gerekiyor. Nezaketle paspas olmayı karıştırmayın. Saygısızlıkla muamele gördüğünüzde, onu arayın. Bunu yaptığınızda, kendinize nazik davranıyorsunuz.
    Kişisel sınırlarınızı çizmediğinizde nasıl ki devletlerin sınırları var ve bu sınırlar olmazsa dış müdahaleye açık hale gelirse bizim sınırlarımız İçin de aynı durum söz konusu olur. İnsanlar tarafından istismara açık hale gelirsiniz. Sonra da sınırlarınızı koruyamadığınız için kendinize kızarsınız .İnsanlar beni üzüyor .Neden hep ben bunları yaşıyorum , neden hep böyle diye kendinize kızarsınız .İnsanlar beni kullanıyor diye hayıflanır durursunuz. Hatta günden güne kızgınlığınız artar. Devamlı insanları suçlamaya başlarsınız.
Öfkeniz günden güne artabilir .Önce kendinize daha sonra da etrafınızdaki insanlara tepkimiz artabilir…
Oysa ki kimse suçlu değildir. Hiç kimsede suç aramaya gerek yoktur. Herşey bizde başlar .
Herhangi bir ilişkide bu eşiniz ya da komşunuz, çocuğunuz, arkadaşınız olabilir dikkat edilmesi gereken en başından kişisel sınırlarınızı çizmemiz gerektiğidir. Yoksa siz izin verdiğiniz için yaşayabileceğiniz sorunları kontrol etmek sizin için artık kolay olmayabilir. O zaman da hayatınızın kontrolü sizin elinizde olmayacaktır .Hatta artık siz kendi hayatınızı yaşıyor gibi bile hissedemeyebilirsiniz .
Oysaki bu dünyaya geldik .Kendi hayatımızı yaşamayıp başkasının hayatını yaşayacaksak, başkadın kontrolü altında yaşayacaksak O zaman “BİZ” biz olur muyuz ?
O zaman ben niye varım? Ne dersiniz?
Peki ne yapalım? Çözüm ne? Nasıl yapalım ne dersiniz?
Öncelikle kendimize dönmeliyiz .
Kişisel sınırlarınızı nasıl koruyabilirsiniz ? Bunu farketmelisiniz ..! İnsanlarla karşılaştığınızda  sınırlarınızın olduğunu hissettirebilirsiniz .Zaten karşınızdaki sizin sınırlarınızın olduğunu açıkça söylemenize bile  gerek kalmadan bunu hissedecek ve ona göre adımlarını  atacaktır
İnsanlarla konuşurken sınır koyduğunuzda kendinizi kötü hissetmeye gerek yok. İnsanları üzer miyim, kırar mıyım diye düşünmeye gerek yok, çünkü atacağınız adım sizin ruh sağlığınız açısından çok önemli olduğu İçin bunu düşünerek davranışlarınıza yön çizebilirsiniz. Tabii insanları kırın demiyoruz. Söylemek istediğimiz bir konu varsa bunu tatlı dille de ifade edebiliriz. Önemli olan burada kendimizi ifade etmemiz kendi isteklerimizi açıklayabilmemizdir .
Ayrıca kişisel sınırlarınızı çizmek kendinize olan özsevginizi, özdeğerinizi , özsaygınızı yani aslında özgüveninizi de yükseltecektir
Kişisel sınırlarınızı korurken en çok dikkat etmemiz gereken konulardan biri de tabiki hayır demeyi öğrenmektir .Bu konu ile ilgili bir başka gün sadece “HAYIR DEME” konusunu konuşalım istiyorum zira bu konu çoğu insan için yeterince söylemediği bir konu ..
Tabii yeterince söylenmediği ve gerektiği yerde kullanmadığı İçin çok sorun yaşamalarına da sebep olunan bir konu…
Evet konuşalım bu konuyu ne dersiniz?
Bu arada yazdığımız konularla ilgili sorularınız varsa yazabilirsiniz?
Peki ne yapıyoruz bu zamana kadar kişisel sınırlarımızı koruyamadık diye böyle gitmesine izin mi veriyoruz?
Ne diyorsunuz? Bunu değiştirsek nasıl olur?
Bir daha ki yazımda görüşmek üzere Selam ve Sevgilerimle…