Vay efendim vay. Ortalık ayağa kalktı.

Vay efendim vay.
Ortalık ayağa kalktı.
.
Muhakkak biliyorsunuzdur.
Durum şu:
103 emekli Amiral, son dönemde gündeme gelen “Tekkedeki Amiral”, “Montrö’nün tartışmaya açılması” ve “Atatürk İlke ve Devrimleri” konularına vurgu yaparak bir açıklama yaptılar.
.
Kamuoyuna yapılan açıklamada özetle şöyle denildi:
“Yüce Türk Milletine” diye başlamışlar.
.
Montrö için:
“Montrö Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması endişe ile karşılanmaktadır.”
.
“Montrö; Sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir. Montrö, Karadeniz’e kıyıdaş ülkelerin güvenliğinin temel belgesi olup Karadeniz’i barış denizi yapan sözleşmedir. Montrö, Türkiye’nin herhangi bir savaşta, savaşan taraflardan birinin yanında istemeden savaşa girmesini önleyen bir sözleşmedir. Montrö, Türkiye’nin II. Dünya Savaşında tarafsızlığını korumasına imkân yaratmıştır. Bu ve benzeri nedenlerle, Türkiye’nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz.”
.
“Son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur. TSK ve özellikle Deniz Kuvvetlerimiz son yıllarda; çok bilinçli bir FETÖ saldırısı yaşamış ve çok değerli kadrolarını bu hain kumpaslara kurban vermiştir. Bu kumpaslardan çıkarılacak en önemli ders; TSK’nin, anayasanın değişmez, değiştirilmesi teklif edilemez temel değerlerini titizlikle sürdürmesi zaruretidir.”
.
“Bu gerekçelerle, TSK ve Deniz Kuvvetlerimiz bu değerlerin dışına çıkmış, Atatürk’ün çizdiği çağdaş rotadan uzaklaşmış gösterme çabalarını kınıyor ve tüm varlığımızla karşı çıkıyoruz. Aksi halde, Türkiye Cumhuriyeti, tarihte örnekleri olan, bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama risk ve tehdidi ile karşılaşabilecektir.”
.
“Türk Milletinin bağrından çıkan şanlı bir geçmişe sahip, Ana ve Mavi Vatan’ın koruyucusu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda yetiştirilmesi elzemdir.”
.
Durum bu.
Şimdi bu bildiriye tepkilere bakalım.
.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop:
“Yıllardır içeride, dışarıda vatan ve millet düşmanlarıyla cephe cephe amansız bir mücadele sürerken ortalıkta gözükmeyen emekliler, kendi uydurdukları gündemlerle kaos simsarlığı üstlenmişler; belli. Kahraman milletimiz 15 Temmuz'da sadece FETÖ’cü darbecileri değil, aynı kaynaktan beslendiğini bildiğimiz bütün darbe sevdalılarını da toprağa gömdü. Düşünce açıklama başka, darbe çağrışımlı bildiri hazırlamak başka.” diyerek twitter hesabından tepki göstermiş.
.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay:
“Mezarlıkta ıslık çalan korkaklar misali, Millet İradesini ve Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşunu hazmedemeyen darbe seviciler demokratik kurumlara, seçilmişlere ve de Türk Silahlı Kuvvetlerine ayar verme hadsizliğinde bulunmuşlar... Haddinizi bilin.
Bu vesayet muhiplerinin hevesleri en son 15 Temmuz gecesi kursaklarında kalmış, millet olarak unutamayacakları bir ders vermiştik. Bugün de her platformda gerekli cevap en net şekilde verilecektir. Göze alabilene, hodri meydan.”
.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu:
“Büyük Türk milleti üniformaya aşıktır. Üniformayı taşımak şereftir. O şerefi emekli olduktan sonra taşımak daha büyük şereftir. Demokrasiye, devlete ve millete sadakatle bağlı, rütbesini üniformasını siyaset malzemesi yapmayanları daima şükranla yad ederiz... Ya diğerleri...”
“Söyleyeceğimiz cümle şudur; sabrımızı zorlamasınlar. Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, devletimize, milletimize, tarihimize, medeniyetimize bağlıyız ve sadığız, biz buradayız. Ülkemizin yapacak çok işi var. Bunları hep birlikte gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”
.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül:
“Seçilmişlere parmak sallamaya kalkan darbe heveslileri şunu iyi bilsin, köhnemiş vesayetçi zihniyetin prangalarından kurtulan, bu zihniyetten hesap soran, gücünü milli iradeden alan bir Türkiye var artık. Bu ülkenin bekasını korumak demokrasiye saygıdan, hukuka bağlılıktan geçer.”
.
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş:
“Eski Türkiye sevdalısı, vesayetçi, kendisini milli iradenin üstünde gören zihniyetin bazı temsilcileri yayınladıkları sözde bildiri ile siyasete akıl, millete ayar vermeye çalışıyorlar. O devirler geride kaldı! Haddinizi bilin! İçinize sinmese de şunu çok iyi anlayın ki; bu millet, vatanı da mavi vatanı da demokrasiyi de milli iradeyi de bedelini ödeyerek korumuştur ve koruyacaktır.”
.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ:
“103 emekli amiral, Kanal İstanbul ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi konusunda ortak bir bildiri yayınlamışlar. O özlediğiniz eski Türkiye geride kaldı. Siyasete balans ayarı verme döneminiz bitti. Villalarınızda yeni Türkiye’yi izlemeye devam edin...”
.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk:
“Ülkemizde halen vesayetin telaffuz ediliyor olması demokrasi adına utanç verici. Millet egemenliği ortak bildirimiz, ortak gücümüzdür.”
.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan:
“Kendileri emekli olmuş ancak kafalarındaki darbeci ve vesayetçi zihniyet emekli olmamış. Hala bu millete ve onun seçtiği lidere ayar vermeye çalışıyorlar. Milletimiz, lideriyle 19 yıldır bu zihniyete hiç geçit vermedi, hiçbir zaman da geçit vermeyecek.”
Diyerek tepkilerini gösterdiler.
.
Parti liderleri ne dedi peki?
.
Devlet Bahçeli:
“103 emekli amiralin ortak imzalı yayımlamış oldukları antidemokratik ve tehditvari, aynı zamanda vesayetçi bildiriyi, Milliyetçi Hareket Partisi nefretle lanetlemekte ve reddetmektedir. Bu kapsamda partimizin görüşü olarak derhal alınması gereken önlemler şu şekildedir: Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir. Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır.”
.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:
“Bu sahte gündemler tutmaz. Halkımızın tek gerçek gündemi sofrasıdır. Büyük ve ünlü ekonomist Erdoğan, yarattığın ekonomik yıkım ile seni yüzleştireceğim. Geleceğini kararttığın gençlerimizin hikâyelerini buradan paylaşacağım.” Diye twitter hesabından bir açıklama yaptı.
.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener:
“Sabah bir uyandık emekli amirallerin canı sıkılmış ve gece bir bildiri yayınlamışlar. Bu bir zevzekliktir. Türkiye bu zevzekliklerden çok çekti.”
“Bu bildirinin öznesi Möntrö Anlaşması’yla ilgili Meclis Başkanı'nın söylediği sözler… İYİ Parti başta olmak üzere bu konuda çok sert tavır koyduk biz ve bütün siyasiler tavır koydular iktidar partisi destek vermedi ve Sayın Meclis Başkanı da yanlış anlaşıldım diyerek durumu düzeltti.”
“Aradan 1 hafta geçip de bu bildiri sahiplerinin bu zevzekliği yapmasına neyin sebep olduğunun da dikkate değer bulduğumu sizlerle paylaşmak isterim.”
.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan:
“Tarihimizin utanç sayfaları askerlerin siyasete yönelik hadsiz müdahaleleriyle doludur. Bu acı hafıza depreştirilmemelidir. İktidarın, sürekli ‘düşman’ belirlemesi ve suni mağduriyet kampanyasına devlet kurumlarını katması ise yarınlarımıza zarar verir. Çözüm tam demokrasidir.”
.
Bu bildiriye imza atan veya atmayan generaller ne dedi?
.
İşte onlar:
Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz:
“Amiraller bildirisi üzerinden darbe, vesayet ve benzeri ifadelerle mağdur rolüne oynamaya çalışanlara önemli hatırlatma: 15 Temmuz’da aranızdan birileri sessizliğinizi korurken, amirallerin bir kısmı fiziki olarak, geri kalanı ruhen darbeye karşı direnmekteydi. Mağdur edebiyatı boşunadır.”
.
Emekli Kurmay Albay Mustafa Önsel:
“Ne demişler, Montrö’den taviz verilemez, çünkü Lozan’ı tamamlayan, boğazlarda Türkiye’ye tam egemenlik hakkı tanıyan bir antlaşmadır demişler. Bir de Amiral tekkede değil, teknede olur demişler. Bundan darbe çıkartmak, PES!”
.
Bildiride imzası bulunan Emekli Koramiral Atilla Kıyat:
“103 Amiral imzalı bildirimize tepki verenler, belli ki, uyku sersemi iken okumuşlar. Sabahleyin, uykularını aldıktan sonra, bir daha okurlarsa yaptıkları suçlamalardan utanç duyacaklardır.”
.
İmzası bulunan Emekli Amiral Cem Gürdeniz:
“Son dönemde çıkan Montrö tartışmaları ve medyada tasvip edilmeyen fotoğrafları ortaya çıkan Deniz Kuvvetleri mensubu beni üzmüştür. Bir emekli amiral olarak, amirallerimizin ortak gündeme getirdiği böyle bir metni açıklamanın ve bu metne benim de imza koymamın sakınca olmadığını değerlendirdim. Bu en azından ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Açıklama yapma özgürlüğüne sahibiz ve buradan bir mağduriyet oluşturulmamalı. Yapılan bir açıklamadır bunu bir ‘darbe çağrısı' olarak yorumlamak son derece yanlıştır. Kaldı ki biz FETÖ’nün kumpaslarında hapis yatmış kişileriz. Amacımız Mavi Vatan'a sahip çıkmaktır.”
.
Emekli Amiral Semih Çetin:
“Ortalık yıkılıyor. Neymiş; 103 Emekli Amiral darbe yapacakmış. Gerekçe tek sayfalık bildiri. Bunu çağrıştıran tek kelime yok. Balık oltalarıyla mı darbe yapacaklar? Deniz bitti. Mağduriyet edebiyatı sığınacakları tek liman. Darbeyle değil Milletin oylarıyla sandıkta gidecekler.”
.
SONUÇ:
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada bu konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:
“04.04.2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve ‘104 Amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re’sen soruşturma başlatılmıştır.” denilerek 10 emekli general gözaltına alındı.
 
Bildiri ve açıklamaları sizler için derledim.
.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantı kararı aldı.
Ben bu yazımı yazdığımda henüz bir açıklama yapılmamıştı.
.
Yarın size bu açıklamayı ve bu sürece nasıl gelindiği ile ilgili yazımı yazacağım…