Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Biga Belediye Başkan Adayı Alper Şen, programda yaptığı açıklamada Biga’ da daha önce denenmemiş projeleri hayata geçirerek potansiyeline yakışmayan Biga’nın kalitesini 5 yılda yukarı taşıyacaklarını söyledi.

“Biga’nın Su Sorununu Alternatif Su Kaynakları İle Çözeceğiz”

CHP Biga Belediye Başkan Adayı Alper Şen, Boğaz Medya bünyesinde faaliyet gösteren Biga’nın Sesi Gazetesi Sosyal Medya Hesabı üzerinden gerçekleştirilen Seçim Gündemi canlı yayın programında Ogün İnal’ın sorularını yanıtlayarak, hem projelerini tanıttı. Şen, Seçim çalışmalarına uzun süre önce başladıklarını ifade ederek  “Planladığımız gibi çalışmalarımız devam ediyor. Biga Siyasi tarihinde bu güne kadar örneğine az rastlanabilecek çalışma metodu vesilesi ile çalışmalarımızı ve projelerimizi bu güne kadar getirdik. 10’uncu ayımızın içerisindeyiz ve 10 aydır çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Hayırlısı olursa yol yürüyeceğiz diye yola çıkmıştık. Şartlar bizi bugünlere kadar getirdi ve sayılı günler kaldı.  Bir nevi son düzlükteyiz ve planladığımız yerdeyiz. 2009 yılındaki yerel seçimlerde ismimizi duyurmaya başlamıştık ve o dönem Belediye Meclisi kontenjan üyesiydik ama vatandaşımızın tercihi o yönde olmadığı için Meclis giremedik ancak 2019 yerel seçimlerde vatandaşlarımız bizi Biga Belediye Meclisine görevlendirdiler. O görevimizi devam ettiriyoruz ve son günlerimiz” dedi. Biga’nın acil çözülmesi gerek en önemli ve hayatı sorunu’ nun “Su” olduğunun altını çizen Şen “Biga’nın su politikasının  yeniden tasarlanması ve konuşulması gerektiği  uzun süredir söyleyen ekibiz.  Biga’mızın yedek bir su kaynağı yok. Tek su kaynağına mahkum bir şekilde yolumuza devam ediyoruz.  Bu da biz akıllı ve mantıklı bir durum olmadığını gösteriyor.  Biz Biga’nın sorunlarını Çözmeye buradan başlıyoruz.   Bizim için su politikası demek sadece iletim hatları ile alakalı değil.  Kaynağından iletimine, aktarımından dağıtımına ve alternatif kaynaklara kadar ciddi anlamda eksikliklerimiz var.   60 bin nüfustayız ve nüfusu iki katına çıkacak bir dönemin eşiğindeyiz.  Bu sorunu çözmesek Biga uzun süre uğraşacağı bir sorunla baş başa kalacak.  Önerimiz ise öncelikle tek su kaynağından kurtulmamız gerekiyor.  Bugüne kadar geldik ama bugünden sonrasını riskli görüyoruz. O yüzden kısa vadede yapılacaklar kaynakların arttırılması, mahallelerin depolarının ayrılması, ana iletim hattındaki sorunların giderilmesi için göreve geldiğimizde yapacağımız işler arasında” dedi.

“Biga Depreme Hazır Hale Gelmeli”

Bir çok alanda bu güne kadar denenmemiş ve yapılmamış projeleri Biga’nın vizyonunu üst noktaya çıkarmak ve daha yaşanılabilir bir Biga için planladıklarını ifade eden Şen “Biga potansiyeli olan bir ilçe ama bu potansiyele eşdeğer bir kent kalitesi maalesef yok.  Kent kalitesi dediğimiz konunun içerisinde de  bizim Anayasa olarak adlandırmış olduğumuz  sokak sokak, cadde cadde, mahalle mahalle  yapmış olduğumuz tespitlerin  ve sosyal hayatın gerekli olduğu alanların tamamının içerisinde olduğu bir  yapıyı anlamamız gerekiyor. Kent kalitemiz kesinlikle potansiyelimizi yansıtmıyor.  Biz işe buradan başlayacağız ve buradan başladığımız için de  bir çok farklı alanda, farklı dokunuşları ve bugüne kadar denenmemiş  bir çok konuyu biz yapacağız.   Örneğin Biga’nın bir ‘Deprem’ politikası olması lazım.  Bence son zamanların en can yakıcı konularından bir tanesi.  Çünkü depreme hazırlık açısından sıfır notasındayız.  Yapılan bir şeyler var ama yeterli değil.  Çok daha hızlı ve planlanması gerekiyor. Örneğin binalarımız hızlıca tarama testinden geçmesi gerekiyor.  Çünkü sağlamlıkları ile ilgili şu anda elimizde bilimsel hiçbir veri yok.  Özellikle Blediye Meclisinde ve 6 Şubat’taki Depremlerin ardından daha yüksek bir sesle dile getirdik.  ‘Deprem’ diye diye az da olsa Biga’nın gündemine depremi sokabildik.  Ama yetmez çünkü sıfır noktasındayız.  Deprem hiçbirimizi siyasi görüşümüze göre etkilemeyecek. Ayrıt etmeksizin hepimiz etkileyecek.  O yüzden çok daha planlı ve akıllı hareket ederek Biga’yı depreme hazır hale getireceğiz” dedi.

“Sosyal Projelere Çok Önem Veriyoruz”

Sosyal projelere çok önem verdiklerinin altını çizen Şen  “Gezici kreş projemiz var, Yapacağımız gezici kreş çok basit. Tırın dorsesini  kreşe çevireceğiz.  Örneğin Çarşamba günü Biga Halk pazarına çocuğu ile gelen bir anne iki saat çocuğu ile pazarı dolaşmasına gerek yok. Gezici kreş yanı başında olacak.  Çocuğumla Pazar yapmanın zorluğunu bilen bir olarak bu projeyi somutlaştırdık.  Anne çocuğunu bırakacağı bir saat, iki saat içerisinde çocuk, öğretmenler kontrolünde  oyunlar oynayacak. Vatandaşlar pazarını gönül rahatlığı ile yaptıktan sonra çocuğunu da torbalarının  yanına koyarak gidecek. Bunun yanı sıra sosyal etkinliklerimizde de görev alacak gezici kreş, çocuğu le tiyatroya ya da farklı etkinliğe katılmak isteyen vatandaşlar çocuklarını gezici kreşe bırakabilecek, Baktığımızda her şey bir bütünün parçaları gibi birbirine bağlı. Çocuklarımızın kaliteli eğitimi, annelerimizin kendilerine fırsat yaratma imkanı, yaratılan fırsatın aile ekonomisine katkı verme şekline dönmesi.  Hünerli Eller çarşımızın ana çerçevesi bu.  Ev hanımlarımızın yaptığı ürünlerin artık hobi düzeyinde kalmamasını istiyoruz.  Yarı profesyonel bir yapıya geçmeyi öneriyoruz. Ekibimizde uzun yıllar bu işle uğraşan bir arkadaşımız var. Üretim tarafından hiçbir problemimiz yok.  Kadınlarımız nitelikli, kaliteli, istenilen standartlarda üretim yapabiliyorlar.  Sorun ise bunların pazarlanması ve hangi ürünün hangi kalitede gidilmesi gerektiğinin tespitinde.  Biz de Belediye Meclisi üyesi arkadaşlarımızla tüm sorumluluğu alarak bu projeyi yürüteceğiz.  Kadınlarımızn el ürünlerini yok pahasına değil, piyasa değerinin de üzerinde yurt dışı pazarına ulaştırabilme hedefi ile yola çıkıyoruz.  Bir diğer önemli projelerimizden bir tanesi de protein market.  Bu projeyi önemsiyoruz. Çünkü kaliteli bir eğitim alabilmesi için çocuklarımıza kaliteli bir beslenme sunmak istiyoruz.  İşimiz elbette marketçilik değil. Çarşıya pazara da etkide bulunmayacağız.  Derdimiz şu, çocuklarımız, öğrencilerimiz proteine ulaşsın.  Bir çeşit tavuk ürünü, bir çeşit peynir, yumurta ve ambalajlı süt.  Toplu satış olmayacak, fiyat kontrolü yapılacak,  ailelerin iki defa ürünü almanın önüne geçecek  satış sistemi ile  satışlar güven altına alınacak. Örneğin 12 yumurtayı iki kişi 2 günde mi yiyiyor. Sistem ona 3. Gün satış yapmasına izin verecek.   Buradaki amacımız sağlıklı beslenme imkanlarına hemşehrilerimizi ulaştırabilmek. Bunları nasıl sağlayacağı? Öncelikle Biga Türkiyenin en önemli beyaz et üretim merkezine 70 kilometre mesafede. Bir firma ile iletişime geçtik ve onlar da sosyal sorumluluk projesi kapsamında ciddi destek vermek işitiyorlar.  Peynirde ise Biga’mızın iki tane kadın kooperatifi var, Biga MYO’nun imalathanesi var,  Bunlarla anlaşma yapacağız ve peyniri de Biga’dan sağlamış olacağız. Böylece Biga’lı firmalarımıza da destek olmuş olacağız ” dedi.

Biga’nın En Verimli Arazilere Çöp Dökmeye Devam Ediliyor

Programda Biga’nın çöp sorununa da değinen Şen “Çok önemsediğimiz bir başka konu ise Katı atık ayrıştırma konusu.  Ne mutlu ki Çanakkale Merkezde hayata geçirildi.  BİÇAY adı altında kurulan bir yapı var.  Biga, Çan ve Yenice’nin katı atıklarının tek bir bir merkezde ayrıştırılması ve dönüştürülmesi  ile ilgili. Çok uzun bir zaman oldu  ve hala faaliyete geçemiyor. İşlemler devam ettiği içinde son bir buçuk iki senedir  Biga olarak biz çöplerimizi yeni Çiftlik Ovasına dökmeye başladık.  Çok acı bir şey. Biga’nın verimli topraklarına, adam ekerseniz adam çıkacak yerlerine biz  çöp dökmeye başladık.  Çöplerin de üzerini örtmeye başladık. Orada yapılacak işi  bekleme durumunda değiliz.  Biz kendimize ait yeni bir ayrıştırma tesisimizi yapacağız” dedi.

Ogün İnal