Google, kullanıcı güvenliğini artırmak amacıyla iki yıl boyunca aktif olmayan Gmail hesaplarını 1 Aralık'tan itibaren silmeye başlayacak.

Şirket, bu hamlesine gerekçe olarak eski hesapların saldırıya daha açık durumda oluşunu gösterdi. Bu hesaplarda iki faktörlü kimlik doğrulaması yapılmamış olabilir. Bu hesaba bağlı yedek hesaplar ve telefon numaraları kullanım dışı olabilir. Ayrıca kullanıcı 2 yıldan daha uzun süre önce koyduğu şifreyi hatırlamadığından hesabı üzerinde daha az kontrole sahiptir. Bu gibi durumlar eski hesapların ele geçirilmesini kolaylaştırır.

Google Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Ruth Kricheli, mayıs ayında yazdığı bir blog yazısında şirketin kullanıcıları spam, kimlik avı dolandırıcılığı ve hesap ele geçirme gibi güvenlik tehditlerinden korumak için teknoloji ve araçlara yatırım yaptığını belirtmişti.

Mayıs ayında bu hamleyi açıklayan Kricheli'ye göre, güncellenen politika yalnızca kişisel hesapları etkileyecek ve okul veya iş hesapları için bu durum geçerli olmayacak.

Söz konusu duyurunun yayınlanmasının akabinde eski hesaplara pek çok bildirim ve e-posta gönderilerek hesapların kapatılacağı bildirildi.

Kricheli, silinme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceklerinden endişe duyan kullanıcılar için "Yakın zamanda Google hesabınızda veya hizmetlerimizden birinde oturum açtıysanız hesabınız etkin kabul edilir ve silinmez." diyerek Google hesabını aktif tutmanın en basit yolunun en az iki yılda bir oturum açmak olduğunu söyledi.

Ayrıca Kricheli'ye göre e-posta okumak veya göndermek, Google Drive'ı kullanmak, YouTube videosu izlemek, Google Play Store'dan uygulama indirmek, üçüncü taraf bir hizmette oturum açmak için Google'ı kullanmak veya yalnızca Google Arama'yı kullanmak gibi eylemlerin tümü etkinlik olarak sayılıyor.

Google hesaplarının aktif kalmasını isteyen kullanıcıların 16 gün içinde giriş yapmaları ve hatta iki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirmeleri öneriliyor.

Google'ın bu hamlesi, kullanıcıların hesaplarını düzenli olarak kontrol etmelerini ve güvenliğini sağlamalarını teşvik etmesi açısından önemli.


Kaynak: Haber Merkezi