" Dünya Alzheimer Günü, demans ve Alzheimer hakkındaki yanlış algı ile ilgili farkındalık yaratmak, Alzheimer'dan etkilenen hastaların ailelerini bununla mücadele etmeye teşvik etmek ve desteklemek amacıyla , bugün onları düşünme, Alzheimer Hastalığı’na duyarlılığı arttırma ve yeni tedaviler için umut edip çalışma günü olarak kabul edilmiştir. Dünya Alzheimer Günü, Uluslararası Alzheimer Hastalığı'nın 10. yıl dönümü vesilesiyle 1994'te Edinburg'da ilan edilmiştir.

Dünya Alzheimer Günü'nün Önemi
Alzheimer, hafıza kaybına sebep olan  ciddi bir beyin bozukluğudur. Zamanında teşhis edilmez ve tedavi edilmezse kişinin öğrenme, düşünme, akıl yürütme, hatırlama, problem çözme, karar verme ve dikkat gibi zihinsel yeteneklerini olumsuz yönde etkileyebilir. Kişinin günlük yaşam aktiviteleri  tehlikeye atabilir. Bu ciddi rahatsızlık sadece hastaları değil aynı zamanda ailelerini ve arkadaşlarını da etkilemektedir. Her yıl Eylül ayının tamamı “Alzheimer Ayı” olarak belirlenmektedir. Dünyanın her yerindeki insanlar, çeşitli Alzheimer toplulukları ve kuruluşları, Alzheimer ve demanstan ( bunama) etkilenen kişileri desteklemek için bir araya gelmektedir.

Dünya Alzheimer Günü 2023 Teması
Bu yıl, 2023, Dünya Alzheimer Günü teması "Asla çok erken, asla çok geç değil" olup, bu sadece Alzheimer hastalığı risk faktörlerinin tanımlanmasının önemli rolünü değil, aynı zamanda engelleyici ve mümkünse önleyici tedbirlerin benimsenmesinin de altını çizmektedir. Alzheimer hastalığına  ilişkin risklerin anlaşılması oldukça önemlidir. Çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri hala Alzheimer hastalığı gelişimini yavaşlatabilir. Değiştirilebilir risk faktörlerini kontrol etmenin yanı sıra yaşam tarzı seçimlerini iyileştirmek, yalnızca gelecekteki demans riskini değil aynı zamanda diğer kronik durumları da en aza indirebilir. Egzersiz, müzik, geleneksel akdeniz tipi diyetle beslenmek , omega 3 poli-ansature yağ asitleri, mineraller (demir, iyot, çinko gibi), vitamin C ve E’den zengin bir beslenme korunmada önemlidir. Sonuç olarak, yaşlanma ile artış gösteren  Alzheimer hastalığını tanımak ve koruyucu önlemleri bilerek farkındalık yaratmak oldukça önem arz etmektedir." şeklinde Alzheimer Hastalığının önemini belirtti.
Haber Merkezi