Meteoroloji bu sıra dışı hava durumu için günler öncesinden uyarılarını yapmıştı. Her türlü önlem alınmasına rağmen afet şekline dönüşen yağmurlar üreticileri perişan etti.
 
Önceki gün etkili olan şiddetli yağışlar Ezine İlçesinde sele dönüşünce 7 köyde mağdur oldu. Bu bölgeye Kurum müdürlerini yanına alarak giden AK Parti Milletvekili Ayhan Gider, yaşanan mağduriyetleri ve çiftçilerin yaralarını saracaklarını dile getirdi. Yaz aylarını kuraklıkla geçiren Çanakkale’de, sonbahar aylarında beklenen yağışlar fazlasıyla etkili oldu. Özellikle Ezine İlçesinde etkili olan yağmurlar sele dönüştü. Ezine, Geyikli, Mahmudiye, Pınarbaşı, Yahyaçavuş köylerinde yaşanan yoğun yağış nedeni ile su taşkınları ve seller yaşandı. Yoğun yağışa maruz kalan Ezine ve ona bağlı köylerde bazı evler su altında kalırken, tarım arazileri ve seralar büyük zarar gördü. Kamu Kurum ve Kuruluş müdürlerini de yanına alarak bölgeye giden Ayhan Gider, vatandaşlarla bir araya geldi.
Selin vurduğu Ezine ilçesi, Geyikli, Mahmudiye, Pınarbaşı ve Yahyaçavuş köylerini tek tek ziyaret eden Milletvekili Ayhan Gider'e, Ezine Kaymakamı Yusuf Kızılgüneş, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu, AFAD İl Müdürü İbrahim Tarı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ da eşlik etti. Önce zarar gören köylerin muhtarları ile bir araya gelen Ayhan Gider, köyde yaşanan sel felaketi ile ilgili bilgiler aldı ve köylülere Geçmiş olsun dileklerini iletti.
 
Zararalar telafi edilecek
İlk olarak Geyikli Beldesine uğrayan AK Parti Milletvekili Ayhan Gider burada yaptığı açıklamada "Birkaç gün önce büyük bir sel felaketi yaşadık. Bu yıl Çanakkale'mizde önce yangınlar üstünde bir sel felaketiyle karşı karşıyayız. Toplam 7 köyümüz etkilendi. Allah'a şükür ki can kaybımız yok.Tarım arazilerimizde ve konutlarda hasar var. Bugün hasar tespitleri hakkında konuşmak için çok erken. Gerek AFAD, gerek Tarım Müdürlüğümüz, gerek valiliğimizin ve kaymakamlığımızın diğer birimleri, Çevre Şehircilik Müdürlüğümüz gerekli çalışmaları yapıyor. En kısa sürede zarar gören vatandaşlarımız için zararlarını telafi etme yoluna gideceğiz" dedi.
 
Can kaybı olmaması tesellimiz
AK Parti Milletvekili Ayhan Gider, tarımın garanti altına alınabilmesi için sigortanın da önemine değinderek "Tabii burada aslolan sigorta yaptırılması. Bunu her afetten sonra söylüyoruz. Özellikle tarım arazileri için, konutlar için sigorta elzem. Bu konuda herkesin dikkatini çekmek istiyorum.   Şu anda bulunduğumuz yer konteyner mahallesi olarak Geyikli Belediyemiz tarafından dizayn edildi ama onlara da bu vesileyle kalıcı konut yapmak için belediyemizin çalışmaları var. Şu anda sekiz aile var. Ama on iki on üç aileye kadar çıkarılabilecek bir bölge. Onunla da ilgili belediyemiz çalışmalarını yapıyor. Dediğim gibi can kaybı olmaması çok büyük teselli kaynağımız" dedi.
 
Küresel ısınmanın zararlarını görüyoruz
Vekil Ayhan Gider "Selin şakası yok, yangının şakası yok, doğal afetlerin şakası yok. Bizimle birlikte aynı yangın Yunanistan'da da yaşandı. Aynı sel Yunanistan'da da yaşandı. Biz bir bölgeyiz ve bu küresel ısınmanın, iklim değişikliklerinin zararlarını bu şekilde görüyoruz. İnşallah bunlar bizim çevreye daha duyarlı bir hayat sergilememiz için daha duyarlı bir sürdürülebilir hayat yaşamamız için bir yol olur, bir vesile olur. İnşallah bir daha bu tip felaketlerle karşılaşmayız diye ümit ediyorum” dedi.
7 köyün etkilendiği afet bölgesinde vatandaşları dinleyen AK Parti Milletvekili Ayhan Gider, yapılan tespitler sonucunda selden etkilenen vatandaşların zararlarının telafi etme yoluna gidileceğini söyledi.
Hasan Sami Er