Temel tüketim ürünlerine gelen zamlar ve maliyetlerin artmasından dolayı Çanakkale’de 3 liradan satılan simit fiyatı 4 lira oldu. Kilosu 170 lira olan kıymanın ise Kurban Bayramı’na kadar 200 lira olması bekleniyor.

Ocak 2022 yılında 3 liradan satılan simit 4 liraya çıktı. Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Selahattin İş, “Mayaya, una, yağa, elektriğe, doğalgaza, oduna gelen yüzde yüz zam sonucunda esnaf bir buçuk ay önce simide zam yapılması yönünde talepte bulundu.  Balıkesir ve Bursa’da 80 gram 4 liradan satılıyor, biz de de 100 gramlık simit 4 lira oldu” dedi.

LOKANTACILAR DA ZOR DURUMDA
Ete gelen zamlardan sonra lokantacı esnafının da zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Selahattin İş, “Etin porsiyonu 40 lira,  lokantacı ne yapsın? Buna rağmen maliyet kurtarmıyor. Kurban geliyor, kurbanlıklar zamlandı. Kurban Bayramı’na kadar kıymanın kilosu da 200 lira olur. İthal et gelmediği sürece, pahalı et yenir. Karkas zamlanmış, 110 lira olmuş. Yüzde 25 kuyruğu çıkart, durum ortada. Herkes zor durumda, hepimiz aynı gemideyiz. Ben oda başkanı olarak esnafa tarife verme meraklısı değilim. Fiyatlar insin, biz de indirelim” diye konuştu. 

SATIŞLAR DÜŞÜK
Vatandaşın alım gücünün düştüğünü belirten Başkan Selahattin İş, “Vatandaş 5 tane simit alıyorsa, şimdi 3 tane alıyor, 3 alırken bir alıyor. Satışlar düştü. İnşallah düzelir” dedi.
Mine Tarım