Cumhuriyet Halk Partisi Sinop Milletvekili Barış Karadeniz balıkçıların sorunlarını dinlemek ve çözüm önerileri hakkında araştırmak yapmak için Çanakkale’ye geldi.
 
CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural balıkçıların sorunlarıyla ilgili Çanakkale’de Su Ürünleri Kooperatifi, Kooperatifler Birliği, Deniz Ürünleri ve Küçük Balıkçıları Koruma Derneği, Kepez Beldesi Balıkçılar Kooperatifi ve Kepez Belde Örgütü ile görüşmeler gerçekleştirdi.
 
Balıkçı esnafını dinleyen Karadeniz, “İlk başta kurtarılması gereken bana göre Marmara’daki denizlerimizin ve çevrenin kirliliği. Eğer çok kısa sürede önlemler almazsak, inanın üç yıl beş yıl sonra Marmara Denizi’nde bir tane balığı bırakın çöp dahi bulamayacağız” ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı ile balıkçıların sorunlarını tespit etmek ve çözüm yollarını araştırılması için rapor hazırlamak için bir komisyon kuruldu. Milletvekillerinden oluşan komisyon denize kıyısı olan illerdeki balıkçıları ziyaret ederek sorunlarını dinliyor ve çözüm önerileri için bilgi topluyor.
Çalışmalar kapsamında Sinop Milletvekili Barış Karadeniz geçtiğimiz gün Çanakkale’ye geldi. Karadeniz’e CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural ve il yönetimi birlikte kapalı pazar yerinde satış yapan balıkçı esnaflarını ziyaret etti. Heyet daha sonra Balık Hali’ne giderek esnaf ile görüştü. Balıkçılar ile bir süre sohbet eden Karadeniz ve beraberindekiler programları kapsamında Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Birliğini ziyaret ederek Başkan Hasan Uysal ile sohbet etti.
 
Karadeniz yaptığı açıklamada, “Çanakkale Türkiye’nin en güzel illerinden ve herkesin gelmesi gereken bir il diye düşünüyorum. Buradaki hem tarih hem yapı, doku her şey mükemmel. Hopa’dan başladık. Hatay Samadağ’a kadar kıyısı olan 28 ilde programımız var. Balıkçı barınaklarına, limanlarına giriyoruz, balıkçılarımız ile sohbet ediyoruz. Türkiye’de balıkçıların sorunlarını ve çözüm önerilerini oluşturup bir rapora dönüştüreceğiz. Sayın Genel Başkanımız bu talimatı verdi. Kendisi de iktidarımızda, balıkçılık ve denizcilik üzerine bir bakanlık kurulacağının sözünü verdi. Bunun alt çalışmasını, raporlamasını değerli milletvekili arkadaşlarımız ile beraber rapora dönüştürerek çözüm önerileri ile turumuz bittikten sonra genel merkezimize sunacağız. Türkiye’de yol gösterici bir rapor yapmaya çalışıyoruz. Türkiye için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bizim için ayrıca bir gurur kaynağı, çünkü balıkçılarımız çok ezilmiş. Özellikle son dönemde mazot fiyatlarının artması, balığın azalması, çevre kirliliği, fabrikaların atıkları ve müsilaj sorunu üst üste gelmiş. İlk başta kurtarılması gereken bana göre Marmara’daki denizlerimizin ve çevrenin kirliliği. Eğer çok kısa sürede önlemler almazsak, inanın üç yıl beş yıl sonra Marmara Denizi’nde bir tane balığı bırakın çöp dahi bulamayacağız. Acil önlem planlarını eyleme dönüştürüp bu işi çözmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
 
CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural da ziyaretler hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “ Balıkçılarımızın sorunlarını dinledik, çözüm önerilerimizi sunduk. Balıkçılarımızın sorunları büyük, Müsilaj’ın kaynağının balıkçılara bırakılması çok daha ilginç. Sarıçay ve Kepez Barınakla ilgili sorunlar çok önemli, liman ihtiyacı var, daha önemlisi ise Kepez Liman çevresindeki dip kirliliği çözüm aranması incelenmesi gereken konu. Takibimize aldık” dedi.
 
Hasan Sami Er