Halk TV'de yayınlanan Günün Raporu Programı’na katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek sistem değişikliği, ekonomi, 6 siyasi partinin çalışmaları ve Türkiye'nin politik gündemi hakkında değerlendirmeler yaptı. Erkek, ‘’Millet ittifakı adayı Cumhurbaşkanı olacak, toplumsal uzlaşma ile yeni bir Anayasa çalışması hazırlayacak, millete sunacak ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçeceğiz’’ dedi.

Türkiye’de vesayet sorunu olduğuna dikkat çeken Erkek, “Bugün cumhurbaşkanı bakanlar, hesap veriyor mu millete? Vermiyor. Meclise de vermiyor, Yargıya da, Sayıştay'a da vermiyor. Denetlenmeyen bir hükümet olur mu? Demokrasilerde, ülkeyi yönetenler, harcadıkları her kuruşun hesabını millete vermek zorundalar, milletin kaynaklarını kullanıyorlar, vermiyorsa, şeffaflık yoksa, orda demokrasi yoktur’’ dedi.
 
‘’Yeni bir sisteme ihtiyacımız var, yeni bir siyasete ihtiyacımız var’’
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek son dönemde tartışılan sitem değişikliği, 6 siyasi parti çalışması konusunda değerlendirmelerini katıldığı bir televizyon programında açıkladı. 6 siyasi partinin Anayasa çalışmaları üzerine değerlendirme yapan Muharrem Erkek, ‘’Bir kere saray iktidarının, her türlü ayrıştırmasına kutuplaştırmasına rağmen bugün 6 partinin bir araya gelip çalışması çok önemli, normalleşmeye ihtiyacımız var, demokratikleşmeye ihtiyacımız var. Biz aslında yeni anayasa çalışması yapmayı düşünmüyoruz. Biz hükümet sistemi üzerine güçlendirilmiş parlamenter sistemin üzerine temel ilkeleri ve bağımsız tarafsız yargı sistemi için gerekli ilkeler bunları ortaya koyacağız. Öncelikle vatandaşların sorunları her geçen gün neden artıyor? Hayat pahalılığı, işsizlik yoksulluk, yolsuzluk neden büyüyor? Çünkü bu sistem güven vermiyor. Bu sistem iflas etti. Bakın 24 Haziran 2018 genel seçimlerine giderken, yine bu sisteme hukukla geçilecek, ne dedi Erdoğan? ‘Verin yetkiyi bu kardeşinize’. Bütün yetkileri istedi, Dolar 4.60’dı bugün dolar 20 TL’ye koşuyor. Bizim paramız değer kaybediyor sürekli, sistem güven vermiyor, sistem güven vermediği için, Türkiye ekonomik krizleri aşamıyor, siyasi krizleri aşamıyor. Onun için bu sistemi değiştireceğiz, Yeni bir sisteme ihtiyacımız var, yeni bir siyasete ihtiyacımız var. Yeni kurallar,  yeni kadrolara, güçlü kurumlara ihtiyaç var. Güçlendirilmiş Parlamenter sistemde bunu getireceğiz.  Kuvvetler ayrılığını getireceğiz. Bugün kuvvetler birliği var tek elde toplanmış, sorun burada bu sitemde bütün, güç bir kişide ama sağlıklı bir sistemde denge denetleme olur. Sağlıklı sistemde güçlü kurumlar olur. Biz ne diyoruz? Merkez Bankası başta olmak üzere, düzenleyici denetleyici kurumlar Rütük’üden, hepsine kadar bunların güçlü olması gerek, ama hepsi vesayet altında, meclis vesayet altında, bugün çok ciddi yolsuzluklar var. Çok ciddi suçlar var mücadele edilemiyor. Neden? Ağır bir vesayet var saray iktidarının, bunu kaldırmamız lazım onun için bu sistem önemli, ilk seçimde iktidar olacağız. Millet ittifakı adayı Cumhurbaşkanı olacak, Toplumsal uzlaşma ile yeni bir anayasa çalışma hazırlayacak millete sunacak ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçeceğiz, sağlıklı bir sisteme geçeceğiz. Denge ve denetlemenin olduğu, bugün cumhurbaşkanı bakanlar, hesap veriyor mu millete? Vermiyor. Meclise de vermiyor, Yargıya da vermiyor, Sayıştay'a da vermiyor. Denetlenmeyen bir hükümet olur mu? Demokrasilerde, ülkeyi yönetenler, harcadıkları her kuruşu millete vermek zorundalar, milletin kaynaklarını kullanıyorlar, vermiyorsa, şeffaflık yoksa, orda demokrasi yoktur’’ dedi.
 
‘’Bu sistem 83 milyonu faiz lobilerine teslim etti’’
Son açıklanan adalet endekslerini değerlendiren ve bunun ekonomik üzerine etkileri hakkında konuşan Erkek, ‘’Son endeksler açıklandı. Hukukun üstünlüğü endeksi açıklandı. Devletin şeffaflığı ile ilgili endeksler açıklandı. Türkiye en gerilerde niye sürekli geriliyoruz. Şeffaflıkta hukukun üstünlüğünde, kişi başında düşmen milli gelirde, çünkü sistem güven vermiyor, sistem iflas etti. 3 yılda bu sistem iflas etti. Onun için bu sistem, çöktü. Maaşı 100 bin lirayı geçen biri için elbette market fiyatları normal gelir tabii, gideri de yok ama bir asgari ücretliyi düşünün, bir emekliyi düşünün, ya her gün bunu devletin resmi rakamları diyor her gün 75milyon dolar faiz ödeyeceğiz 3 yıl boyunca, ayda ödeyeceğimiz faiz 2 milyar 270 milyon dolar. Bu sistem 83 milyonu faiz lobilerine teslim etti. Neden? Çünkü keyfilik var, denge denetleme yok. Merkez Bankası bağımsız değil kurumlar bağımsız değil, yargı bağımsız değil, ben bir örnek vereyim İngiltere'ye gidiyorlar hazine bu saray iktidarının hazinesi, İngiltere'den borç alıyor dolarla, yüzde 6,5 faizle dünyanın en büyük faizle ile, neden sistem güven vermediği için bunların hepsine değiştireceğiz, Toplam ödenen faiz 195 milyar dolar, Faiz bütçesi, şimdi bu sistemi neden değiştirmek zorundayız? Bunun için’’ dedi.
 
İbrahim Akın Kazancı