14 ilde 1200 kırtasiyeci esnafı için, kişi başı 5 bin lira olmak üzere toplam 6 milyon lira destek verileceğinin T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanmasının ardından Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan Çanakkale’nin bu kapsama alınması için görüşmeler yapacağını belirtti. Özcan, ‘’Tekirdağ’ı yok Edirne’si, Kırklareli’si, Balıkesir’i yok, Çanakkale’si yok. Bu kapsama bizim illerimizin de alınması için hemen müracaat ederiz ama içeriği bir öğrenmek lazım’ dedi.


T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 14 ilde 1200 kırtasiyeci esnafı için, kişi başı 5 bin lira olmak üzere toplam 6 milyon lira destek verileceğinin açıklanmasının ardından Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale’nin bu kapsama alınması için görüşmeler yapacağını söyledi.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kovid-19 salgınının ekonomik ve sosyal etkilerini azaltmak amacıyla 1200 kırtasiyeci esnafı için, kişi başı 5 bin lira olmak üzere toplam 6 milyon lira destek verileceğini açıklamıştı. Programdan Adana, Ankara, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Mersin, Ordu ve Şanlıurfa'da kırtasiyecilik alanında faaliyet gösteren 1200 esnafın yararlanabileceği ifade edildi. 14 ilde yürütülecek programla kişi başı 5 bin lira olmak üzere toplam 6 milyon lira destek verileceği açıklandı. Pandeminin başından beri işleri durma noktasına gelen birçok sektör gibi Çanakkale’deki kırtasiyeci esnafı da sıkıntılar yaşıyor. Kentimizin içine alınmadığı bu hibe programından kırtasiyeciler durumu eleştirdiler.
 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale’nin bu iller arasına neden alınmadığını önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu Mesleki Kurullar toplantısında dile getireceğini ifade etti. Özcan, ’’Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından dönem dönem bazı konularda proje üretimi yapılıyor. Genel anlamda büyükşehirleri içine alan ilk adım olarak başlatılmış bir proje. Kıstaslarını inceledik. Bizim proje masamız da inceliyor. Bizim de Çarşamba günü Ankara toplantımız var. Bu konu ile ilgili Ankara’da görüşmelerimiz olacak. Projenin devamında diğer iller alınacak mı, bu iller hangi kriterlere göre belirlendi. Çünkü 81 ilde 14 il ilk adım olarak mı alındı bir çalışma yapmamız lazım. Bu ekstra bir çalışma. Bu meslek kollarının dışında tek kırtasiyeci değil, birçok iş kolu etkilendi pandemi sürecinde bunun kıstası nedir? Nasıl bir çalışma yapılacak bunu bir araştırmamamız lazım’’ şeklinde konuştu.
 
‘’KONFEDERASYON TOPLANTISINDA DİLE GETİRECEĞİM’’
 
Özcan, ‘’Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) bu tarz çalışmalar yapıyor ama burada kendi alanında yapılan bakanlığın yapmış olduğu bir çalışma. Hatta bir örneğini sayın vekile de göndereceğim. Bakanlık bu çalışmayı yaparken kriterleri neymiş soracağız. Çünkü hepsi büyükşehir. Ve kota da koyulmuş 1200 kişi denilmiş. Üzerine bir araştırma ve çalışma yapmamız lazım’’ diyerek Kabine toplantısından çıkacak sonuçları değerlendirmek üzere olağan bir şekilde yapılan Çarşamba günü gerçekleşecek Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu Mesleki Kurullar toplantısında tüm bu soruları dile getireceğini söyledi.
 
 Kararı ilgililerle görüşmeleri için proje masasına verdiklerini belirten Özcan, ‘’Böyle bir proje varsa biz il olarak da buna girişim yaparız. Diğer iller neden içinde değil, biz onu da görüşeceğiz, niçin büyükşehirler? Tekirdağ’ı yok Edirne’si, Kırklareli’si, Balıkesir’i yok, Çanakkale’si yok. Bu kapsama bizim illerimizin de alınması için hemen müracaat ederiz ama içeriği bir öğrenmek lazım’’ diyerek ‘’Yazılı olarak da girişim yaparız. Diğer illerin de müracaat etmesi lazım tek Çanakkale olarak değil, dışarıda kalan kim varsa bundan faydalanması lazım’’ şeklinde konuştu.
 
Hasan Sami Er