Koronavirüs salgını, hayatın her alanında olduğu gibi uyku üzerinde de olumsuz etkiler yarattı. Mesai kavramının değişmesi, evden çıkamama ve teknolojiye yönelim uyku düzenini alt üst etti. “Uykusuzluk başlı başına bir rahatsızlıktır” diyen Nöroloji Uzmanı Doktor Salim Korkmaz en büyük etkenin stres ve kaygı olduğunu kaydetti.
Koronavirüs’ün bireylerde stres, kaygı ve evde olmanın verdiği rahatlık dolayısıyla uyku düzeninin bozulmasına yol açtığını belirten uzmanlar sağlıklı bir insanın geceleri düzenli olarak ortalama 7- 8 saat uyuması gerektiğine dikkat çekiyor. Nöroloji Uzmanı Doktor Salim Korkmaz İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede uykusuzluğa neden olan etkenleri sıraladı.

“Stres öyle bir ağrıdır ki dinmek bilmez”
Korkmaz, ‘’ Uykusuzluk başlı başına bir rahatsızlıktır, bu hastalık birçok sebepten gerçekleşebilir. Birinci sebebi mesela ben en fazla gördüğüm tespit ettiğim durum kaygı ve stres. Bir yeri ağrısa bile insan belli bir süre sonra uykuya dalar, ama stres öyle bir ağrıdır ki dinmek bilmez bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık devamlı olarak sürer ve insanı rahat bırakmaz. Bunun için uyku düzeni oluşturduğunuz halde uyuyamıyorsanız bir dertten bahsedilebilir. Yani geceye kadar film izler, ya da bir şeyler okur, oynar yatağa gitmez iseniz, sonra gecenin bir vaktinde ama ben uyuyamıyorum demenizin pek bir mantığı yok. Kaliteli bir uyku çekmek istiyorsanız kaliteli bir uyku için ortamı oluşturmanız gerek, bu ortam karanlık bir oda, sesiz bir ortam, sağlıklı bir yatak eğer çok hassas bir duyma ve görme işleviniz var ise bir kulak tıkacı ve gözlük de kullanmanız yararlı olacaktır” dedi.

“UYKUSUZLUK, KADINLARDA ERKEKLERDEN YAKLAŞIK İKİ KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR”
Korkmaz açıklamasının devamında, “Yetişkinlerin yaklaşık yüzde 50'si zaman zaman uykusuzlukla karşı karşıya kalabilir ve her 10 kişiden 1'i kronik uykusuzluktan şikayet eder. Uykusuzluk, kadınlarda erkeklerden yaklaşık iki katıdır ve gençlerden daha yaşlılarda daha yaygındır. Uykusuzluk hastalığı birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Uykusuzluk yani imsomnia hastalığına neden olan bazı durumlar ise; uykusuzluğa yol açabilecek hastalıklar (geceleri ağrı veya rahatsızlık), ilaç kullanımı, duygusal veya fiziksel rahatsızlık, gürültü, ışık veya aşırı sıcak, seyahat sonrası yaşanan jetlag, depresyon, tiroid hastalıkları, psikolojik nedenler, kronik stres. Uykusuzluk hastalığının belirtileri ise; gün içinde uyuklama hali, yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon eksikliği, hafıza sorunları, geceleri uykuya dalmakta zorluk çekme, gece uyanmak, çok erken uyanmak, gece uykusundan sonra dinlenmiş hissetmemek. Anksiyete, gün içinde sıklıkla hata yapma veya uykusuzluğa bağlı kazaların yaşanması gibi belirtiler vermektedir” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı
 


Kaynak: İHA