Çanakkale piyasasında önemli gelir kaynaklarından birini sağlayan üniversite öğrencileri Çanakkale halkı için de önem arz ediyor. Bu sebeple okulların açılıp açılmama kararına ilişkin açıklamalar dört gözle bekleniyor.

Korona virüs salgını devam ederken salgının ikinci dalga riskine karşın yeni önlemler alınmaya başlandı. Bayram tatilinin yoğunluğunun ardından vaka sayıları beklenildiği gibi yükselişe geçerken ‘bu durum okulların açılmasını etkileyecek mi?’ sorusu merak ediliyor. Alınan yeni önlemler kapsamında üniversitelerin açılmayacağı yönündeki görüşler çoğunluktayken konuyla ilgili Yükseköğretim Kurumundan (YÖK) gelen kesin bir açıklama yok. Öğrenciler ve aileleri salgın sürecinde ev tutmak ya da yurda kayıt yaptırmak için YÖK’ten gelecek açıklamayı bekliyor. Alınan bilgilere göre bu durum emlak piyasasına ve yurtlara olan talebi geçen seneye nazaran yüzde 65 oranında düşürmüş durumda ve kiralık evlere talep düşük.
Gayrimenkul ve Emlak Danışmanı Uğurhan Çevirme öğrenci ve ailelerinden ev kiralamaya yönelik talebin düşüşte olduğunu belirtirken hali hazırda kiralık olan evlerin de boşaltılmaya başladığını aktardı. Bu durumun kira fiyatlarında düşüşe sebep olmayacağını söyleyen Çevirme konuyla alakalı; “Şu an da açılmayacak gibi görünüyor. Bu tabii bizim için bir sıkıntı oluşturdu. Fakat şöyle bir durum var açılabilme ihtimali içinse şu an öğrenci aileleri ve öğrenciler bir talebe başladılar ama geçen yıla nazaran talep yüzde 65 oranında düşmüş durumda. Normalde kiralık sisteminde sabah ilan edilip öğlene kadar ya da akşama kadar 1-2 gün içerisinde kiralayabildiğimiz bir daire ortalama 15 gün ilanda kalıyor. Bu da haliyle yüzde 60-70 bandında bizi kötü durumda etkiliyor. Hastalığın gidişatında okullar açılmayacak gibi duruyor. Şu an ikinci dalga gündemde ve insanlar sıkıntılı durumda zaten. Kiralanan daireler bile boşalıyor şu anda. Bu durum ev kiralarında düşüşe sebep olmaz. Çanakkale şu anda Türkiye standartlarında sahibinden sitesinden yapılan açıklamada Türkiye’nin en çok tıklanan şehri. O yüzden de şehir dışı yatırımcı ve tatilcilerden de çok fazla bir talep var. O yüzdende kiralarda düşüş olmayacak, hatta yükseliş bile gösterebilir” dedi.

Üniversitelerin açılmaması durumundan olumsuz etkilenecek bir diğer kesim de yurtlar. İsmini vermek istemeyen yurt sahibi durumun bir kriz olduğunu ve öngörülemeyeceğini söyledi. Yurtların bu konuda devlet tarafından destek görmediğini söyleyen yurt sahibi şu şekilde konuştu: “Öğrenci yurdu olarak önümüzdeki sene de bu şekilde olacağını öngördük ve finans için bütçe ayırdık. Yapılabilecek tek şeydi. Bu bir kriz ve şu an öngörülemiyor. Çanakkale’nin yüzde 85’i emekli ve bu yüzden tamamen tüketim toplumu. Yani öğrenci Çanakkale’nin her şeyi. Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak öngörülemeyen krizde şu ana kadar yurtlar ile ilgili bir desteklemesi olmamıştır ve olmayacaktır. Bana göre her sektör aynı durumda maalesef.  Bu krizde iş yapan tek sektör marketler. Yani gıda üreticileri ve dezenfekte yapan firmalar bunların dışındakiler hepsi bitik durumdalar.”

Dilvin Altıkardeş