Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, 2019 yılının her sektör için zor geçtiğini belirterek, “2020 yılının ilk günlerinde biraz olsun ekonomide canlanmaları hissetmeye başlıyoruz. Kredi faiz oranlarının düşürülmesi ile birlikte piyasalara olan güven tazelendi. Tabii yeterli mi düşünülür, daha fazla beklenti içinde olduğumuzu her fırsatta devlet büyüklerimize iletmeye çalışıyoruz. İş dünyası olarak dikkatli olmalıyız. 2020 yılının zorlu geçeceği gözükmektedir dolayısıyla işlerimizi çok dikkatli takip ederek mevcut yapıyı koruyarak çok açılmadan hareket etmeliyiz. 2020 yılında Çanakkale’miz için, odamız olarak ciddi çalışmalara imza atacağımızı düşünüyorum, zorlu süreçte iş dünyasının moralli olması da çok önemli ” dedi. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise, “Yeni asgari ücret belirlendi. İşverenin işini yürütmesi için maliyetleri çok iyi hesaplaması lazım. Asıl konuşulması gereken asgari ücretin üzerindeki vergi yükümlülüğüdür onun altını çizmek isterim” diye konuştu.
 
22’nci meclis toplantısını açan Turgay Kılıç, “İş dünyası için zorlu geçen bir yılı geride bıraktık. Bu süreçte ülke olarak ekonomide ciddi yaralar aldık, özellikle inşaat sektöründeki daralmalar gıda ve tarım sektörlerinde de etkisini gösterdi. Ekonomik anlamda her sektör sıkıntılı bir süreç yaşadı ve bu süreçte hepimiz şirketlerimizin ekonomisini yönetmekte ciddi tecrübe sahibi olduk.2020 yılının ilk günlerinde biraz olsun ekonomide canlanmaları hissetmeye başlıyoruz. Kredi faiz oranlarının düşürülmesi ile birlikte piyasalara olan güven tazelendi. Tabi iyeterli mi düşünülür, daha fazla beklenti içinde olduğumuzu her fırsatta devlet büyüklerimize iletmeye çalışıyoruz. Ülke olarak zor bir coğrafyadayız ve her an farklı gelişmelere şahit oluyoruz. Komşu sınırlarımızdaki gelişmeler bizleri her daim tetikte, yeni gelişmelere hazırlıklı olmaya ve ekonomik anlamda güçlü olmamızı gerektiğini bizlere gösteriyor. Dış baskılar, ekonomik yatırımlar, Euro, Dolar kurunun sürekli yükselmesi, petrol fiyatlarının artması gibi nedenlerle ekonomimizin sağlıklı yürümesi beklenemez bu yüzden hepimiz iş dünyası olarak dikkatli olmalıyız. 2020 yılının zorlu geçeceği gözükmektedir dolayısıyla işlerimizi çok dikkatli takip ederek mevcut yapıyı koruyarak çok açılmadan hareket etmeliyiz. 2020 yılının ilk günlerinde Sayın Hazine ve Maliye Bakanımız ilimizi ziyaret etti, odamızda gerçekleştirilen toplantımız çok önemliydi. Yılın ilk gününde mobilya sektöründe ve kredi faiz indirimlerinde müjde aldık yine devlet bankaları genel müdürlerine sıkıntıları anlatma fırsatı bulduk ve çözümle ilgili notlar alındı. Bu çalışmalar iş dünyamızın sıkıntılarını çözmede önemli bir adımdı ve güzel bir ev sahipliği yapıldı. Başta ÇTSO yönetim Kurulu Başkanımız ve Meclis Başkanımız olmak üzere emeği geçen odamızı ve oda çalışanı arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” dedi.
“Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya ile ticari ilişkilerimiz daha da güçlenecektir”
“2020 yılında Çanakkale’miz için, odamız olarak ciddi çalışmalara imza atacağımızı düşünüyorum, zorlu süreçte iş dünyasının moralli olması da çok önemli” diyen Kılıç, “2019 yılı içinde oda yönetimimizin firma ziyaretleri moral olmuştu, bu ziyaretlerin 2020 yılında da devam etmesini diliyorum. Turizmde yakın komşu ülkelerimizle çalışmalar planlanıyor. Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya ile ticari ilişkilerimiz daha da güçlenecektir. Yönetim Kurulumuz ilk adımları atmıştı ilerleyen günlerde ortak iş çalışmaları başlayacaktır. Birlik, beraberlik içerisinde Çanakkale’miz için çok daha başarılı projelere imza atacağımızı düşünüyorum, mümkün olduğunca ticaretimizde birbirimize destek olalım, ÇTSO Meclis’i olarak birlikte hareket ettiğimiz de Çanakkale’miz için güzel yatırımlar alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
ÇTSO Yönetim Kurulu adına konuşma yapan Başkan Selçuk Semizoğlu da, “2020 için düşündüklerimiz arasında Yönetim Kurulu olarak ilimizdeki Esnaf Odası, Ziraat Odası, Kent Konseyi gibi başlıca sivil toplum örgütleri ile istişare toplantısı yaparak daha sonra Mecliste grubu bulunan siyasi partililerin İl başkanları ile bir araya geleceğiz. Böyle bir düşüncemiz var. Her şey Çanakkale için, sinerji toplantıları başlatacağız. Ben seçilmiş Yönetim Kurulu Başkanıyım, sizler seçilmiş Meclis Üyelerisiniz bizim sesimiz sadece bu mikrofonda. Bizim başka TOBB’da mikrofonumuz yok. TOBB’da 61 tane sektör meclisini her biri toplanıyor, sene de 2,3 defa kimlerden oluşuyor? Sektör ile ilgili üst düzey bürokratlardan oluşuyor. Hangi Bakanlıksa, ormancılıksa Orman Bakanlığı, taşımacılıksa Ulaştırma Bakanlığı. Sen Çanakkale’deki kamyoncunun, Bayramiç’teki kamyoncunun derdini, lojistik firması faktörünü bilemezsin. Sektör Meclisi’nde de lojistik firmasının faktörü veya herhangi biri olursa bu kanunlar böyle çıkar. Bunu 6 aya kadarda bir yere koyamazsın. Çünkü sosyal medyadan da görüyoruz, haberlerden de görüyoruz kamyonculardan örnek vereyim; uygulaması birçok şeyde mümkün değil. Kanun yapıcının bir suçu yok arkadaşlar tamamen empati yapalım, tamamen öz eleştiri yapalım” dedi.
“Yeni asgari ücret belirlendi. Brüt 2.943,00 TL, net 2.324,70 TL. Belirlenen bu asgari ücretin, çalışanlarımızın asgari yaşam ihtiyaçlarını bile karşılamaya yeterli olmadığını biliyoruz” diyen Semizoğlu, “Konu asgari ücret değil, konu asgari ücret üzerindeki vergi kısmı. 4 sene önce 320,00 TL SGK Primi öderken, şuan ki 1000,00 TL üzerine çıktı arkadaşlar. Yani işveren de dertli, çalışan da dertli. Çalışan haklı olarak ben bu parayla nasıl geçineceğim diyor. İşveren de ben bu parayı ödemiyorum ki ben bu paranın üzerine bin küsür daha ödüyorum diyor. İşverenin işini yürütmesi için maliyetleri çok iyi hesaplaması lazım. Asıl konuşulması gereken asgari ücretin üzerindeki vergi yükümlülüğüdür onun altını çizmek isterim” diye konuştu.