TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik 2019 yılını Çanakkale turizmi açısından değerlendirerek, 2020 sezonunun turizm açısından verimli geçeceğini vurguladı.

2018 Troya Yılı çalışmalarının, bu yıl bumerang etkisi ile Çanakkale’ye geri döndüğünü vurgulayan Başkan Çelik, “Seyahat acenteleri olarak 2018 yılına kıyasla 2019 yılında yüzde 30 bir fark görüyoruz” dedi. Çanakkale Valili’ğinin şehri markalaştırma adına çok önemli bir çalışması var. Çanakkale turizminin tek elden koordine edilmesi, planlanması çok önemli. 2019 yılı çok verimli geçti, 2020’den de çok umutluyuz. Erken rezervasyon dönemi çok verimli geçti. 2020’nin daha güzel bir turizm yılı olacağını, esnafın bundan kazanç sağlayacağını düşünüyoruz. Yeni yıl rezervasyonlarımız da geçen seneye göre çok iyi gidiyor. Bulgaristan ve Yunanistan ile yakın Balkan ülkelerinden yılbaşı rezervasyonları aldık.  Bu kıymetli bir geri dönüş oldu” dedi. Çanakkale turizminin geleceğinin deniz altı ve üstü üzerinden parlayacağını da sözlerine ekleyen Başkan Çelik, “Çanakkale’nin turizm anlamında geleceği deniz altı ve üstündedir. Batık turizmi projesine ek olarak kruz gemilerinin Çanakkale’de durması noktasında çalışma yapılması, yat limanının bir an evvel hayata geçirilmesi gerekmektedir. Alt yapısı düzgün yeterli bir limanımız olsa şehir merkezi uçuşa geçer” dedi.

TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik 2019 yılını Çanakkale turizmi açısından değerlendirerek, 2020 sezonunun turizm açısından verimli geçeceğini vurguladı.
2018 Troya Yılı çalışmalarının, bu yıl bumerang etkisi ile Çanakkale’ye geri döndüğünü söyleyen Başkan Çelik şu başlıklara vurgu yaptı.

“2018 TROİA YILI BUMERANG USULÜ GERİ DÖNMÜŞ OLDU
“2019 yılı 2018 Troia Yılı çalışmalarının meyvesini aldığımız bir yıl oldu.  Özellikle Çanakkale turizmcilerinin, beyaz yakalı diye tabir ettiğimiz ziyaretçilere özlemlerini giderdiği bir yıl oldu.  Bu sene Merkez’de dikkat etti iseniz, ziyaretçi aileler gördük. Bunlar serbest olarak Çanakkale’yi keşfetmeye gelen yerli yabancı ziyaretçiler idi.  Bizim Çanakkale turizmcileri, hedeflerimizden biri şehir merkezini de ziyaret noktası olma noktasına taşımak. Yerel esnafla yaptığımız birliktelik sayesinde 2018 Troia yılı bumerang usulü geri dönmüş oldu. Bundan dolayı mutluyuz.”

“2018 YILINA KIYASLA 2019 YILINDA YÜZDE 30 BİR FARK GÖRÜYORUZ”
“Seyahat acenteleri olarak 2018 yılına kıyasla 2019 yılında yüzde 30 bir fark görüyoruz.  Otel işletmeleri de aynı şeyleri hissediyor.  15 Temmuz Hain Darbe Girişimi ve terör hareketleri turizmi tamamen bitirmişti. Biz Çanakkale turizmcileri olarak durmadık, esnaftan turizm camiasına kadar her kesimle kenetlendik. 2018 Troia yılını Cumhurbaşkanımız destekleri, valilik, belediye ve milletvekillerimizin katkısı ile başarı ile tamamladık. Bunun en önemli kazanımı Troya Müzesi ev Arkeo Köy’dür. Biz bir algı farkı yarattı.”

“ANKARA SEFERLERİNİ GERİ İSTİYORUZ”
“Midilli seferlerinin başlaması,  İstanbul uçak seferleri ulaşılabilirlik anlamında büyük katkı sağladı. Bu noktada 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tamamlanmasının ardından, İstanbul Çanakkale arası mesafenin süre açısından kısalacak olması büyük etki edecektir.  Son dönemde Ankara uçak seferlerinin azalması bizi üzdü. Biz Anadolu ile Çanakkale arasında bir bağlantı oluşturmuştuk ama bu imkân ortadan kalktı. Bunun eski haline dönmesini çok arzu ediyoruz.”

“BATIK TURİZMİ ÇANAKKALE ŞEHİR MERKEZİNE İNANILMAZ BİR KATKI SAĞLAMA DEMEK”
“Biz devam ettirmemiz gereken bir sürece giriyoruz. Müze ile ilgili inanılmaz bir heyecan içerisindeyiz. Avrupa Yılın Müzesi Ödülünde finale kalan müzemiz bir ödülle dönecektir. Böylece inanılmaz bir potansiyel Çanakkale’ye gelecek. Ocak ayında EMİTT Fuarı var. Burada çok etkin bir çalışma yapmalıyız. Dalış turizmi ile ilgili önemli adımlar atıldı.  TÜBİTAK Gemisi geldi, Seddülbahir Bölgesi’nde deniz altı milli parkı yapma noktasında bir çalışma gerçekleştirdi. Bunu destekliyoruz, Alan Başkanlığına ayrıca teşekkür ediyoruz. İsmail Kaşdemir, yeni bir ürünü, dünya ve ülke pazarına dahil etmiş oldu.  Batıklara dalan insanların 24 saat uçağa binmemesi gerekiyor. Bu bir gece daha konaklama anlamına geliyor.  Çanakkale şehir merkezine inanılmaz bir katkı sağlama demek.”

“DESTİNASYON TURİZMİNİN ÖNCÜSÜ VE ÖRNEĞİ OLDUK”
Artık biz her iki yılda bir yeni bir proje ile hep birlikte kenetlenerek yola devam edeceğiz. 2018 Troya Yılı ile kavgaları bir kenara bırakıp bu şehir için kenetlenildiğinde neler yapabileceğimizi tüm Türkiye’ye ispat etmiş, destinasyon turizminin öncüsü ve örneği olduk.”

“2020’NİN DAHA GÜZEL BİR TURİZM YILI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
“Çanakkale Valiliğinin Çanakkale şehrini markalaştırma adına çok önemli bir çalışması var. Çanakkale turizminin tek elden koordine edilmesi, planlanması çok önemli.  2019 yılı çok verimli geçti,2020’den de çok umutluyuz. Erken rezervasyon dönemi çok verimli geçti. 2020’nin daha güzel bir turizm yılı olacağını, esnafın bundan kazanç sağlayacağını düşünüyoruz.”

“YAT LİMANI YAPILIRSA TÜRKİYE’NİN BİR KEZ DAHA PARLAYAN YILDIZI OLACAKTIR”
“Çanakkale’nin turizm anlamında geleceği deniz altı ve üstündedir.  Batık turizmi projesine ek olarak kruz gemilerinin Çanakkale’de durması noktasında çalışma yapılması gerekir.  Yat limanının bir an evvel hayata geçirilmesi gerekmektedir. Kente para bırakacak turistlerin durabileceği bir yat limanı yok.   Alt yapısı düzgün yeterli bir limanımız olsa şehir merkezi uçuşa geçer. Ben sivil toplum kuruluşu başkanı olarak otoritelere seslenmek istiyorum.  Bunla ilgili çalışmaların hızla başlaması gerekir. Eğer bu çalışma yapılırsa, Çanakkale beş sene içerisinde Türkiye’nin bir kez daha parlayan yıldızı olacaktır. 

“YAKIN BALKAN ÜLKELERİ YENİ YILA ÇANAKKALE’DE GİRECEK”
“Yeni yıl rezervasyonlarımız da geçen seneye göre çok iyi gidiyor.  Bulgaristan ve Yunanistan ile yakın balkan ülkelerinden yılbaşı rezervasyonları aldık.  Bu kıymetli bir geri dönüş oldu.”

Özel Haber: Dilek Akşen