Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, İl Binası’nda basın açıklaması gerçekleştirerek gündem değerlendirmesi yaptı.
İl Başkanı Güneşhan; delege seçimlerini de değerlendirerek, “3 Şubat 2020 ve 2 Mart 2020 tarihli arasında ise il kongrelerimizi gerçekleştireceğiz. Olağan Kurultayımızdan sonra  yenilenen örgütlerimizle birlikte ilk yapılacak olan Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazır olacağız. Halkımız son yerel seçimlerde yaşadığı kentleri nasıl CHP’sine teslim ettiyse Türkiye’yi de ilk Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’sine teslim edecektir” dedi.

CHP Çanakkale İl Örgütü tarafından, İl Binası’nda basın toplantısı düzenlendi. Güncel konuların ve İl ve İlçe kongrelerinin değerlendirildiği toplantıya CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, İlçe ve Belde Başkanları katıldı.
Toplantıda konuşma yapan İl Başkanı Güneşhan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne değinerek; “Engelli yurttaşlarımızın yaşamlarını özgürce yaşaması, her türlü eşitsizliğin sona ermesi ve hayatlarını daha yaşanabilir kılınması hepimizin ortak görevi olmalıdır” dedi.

“HALKIMIZ TÜRKİYE’Yİ  İLK SEÇİMLERDE CHP’SİNE TESLİM EDECEKTİR”
Delege seçimlerini değerlendiren  İl Başkanı Güneşhan, 14 Aralık ve 27 Ocak 2020 tarihleri arasında da ilçe kongrelerinin yapılacağını ve 3 Şubat 2020 ve 2 Mart 2020 tarihli arasında ise, il kongrelerinin yapılacağını belirtti. Cumhurbaşkanı kararı ile Çan Etili Tepe Köy Termal Turizm Merkezi ve Yenice Turizm Merkezi’nin iptal edilmesiyle ilgili yetkililere bir takım sorular soran CHP İl Başkanı Güneşhan; “Bahsi geçen Turizm Merkezlerinin iptal edilme gerekçeleri nelerdir? Çan’da Turizm Merkezinin iptal edildiği bölgedeki termal suyun altın madenciliği ve termik santrallerinde kullanılacağı doğru mudur? Bahsi geçen bölgede yeni Termik Santral ve Altın Madenciliği ruhsatı verilmiş midir?” dedi. İl ve İlçe kongrelerinin ardından ilk Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili konuşma yapan İl Başkanı Güneşhan; “Bu ülkenin kurucu partisi CHP, nasıl ki geçmiş zor günlerde ortaya çıkıp ülkeyi içinde bulunduğu zor durumdan çıkardıysa, bugün de bu ülkenin sigortası olan CHP’si gereğini yerine getirecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye Cumhuriyeti yeniden en kısa süre içerisinde tekrar Demokratik, Laik, Parlamenter ve Sosyal Hukuk devleti olacaktır. Halkımız son yerel seçimlerde yaşadığı kentleri nasıl CHP’sine teslim ettiyse Türkiye’yi de ilk Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’sine teslim edecektir” ifadelerini kullandı.

“MİLYONLARCA ENGELLİ YURTTAŞ ANAYASAL HAKLARINI SONUNA KADAR KULLANMAK İSTİYOR”
Başkan Güneşhan; “Bugün hepinizin bildiği gibi 3 Aralık Dünya engelliler günü. Bugün ülkemizde engelliler nüfusun yüzde 7 sini oluşturuyor. Milyonlarca engelli yurttaşlarımız artık yardım istemiyor, anayasal haklarını sonuna kadar kullanmak istiyor. 3 Aralık Dünya Engelliler gününde güzel sözler duymak ya da farkındalık istemiyorlar. Devletten kendilerine karşı sahip oldukları hakların yerine getirilmesini istiyorlar. Eğitim haklarını istiyorlar maalesef bugün ülkemizin bazı bölgelerinde veliler, okul yönetimleri ve engelli olmayan arkadaşları bir araya gelerek bu engelli kardeşlerimizin eğitim haklarını kullanmalarına engel olmaktadırlar. İstihdamda, nüfusun yüzde 7 sini oluşturmalarına rağmen ancak yüzde 3 kota uygulanmakta. Yine engelli yurttaşlarımızın yüzde 50 sini oluşturan kadınlarımız, engelli kotasının ancak yüzde 10 undan faydalanmaktadırlar. Sağlık hizmetlerinden de yeteri kadar faydalanamamaktadırlar. Engelli yurttaşlarımızın yaşamlarını özgürce yaşaması, her türlü eşitsizliğin sona ermesi ve hayatlarını daha yaşanabilir kılınması hepimizin ortak görevi olmalıdır. Edirne cezaevinde tutuklu bulunan ve cezaevinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Eski HDP Eş Genel Başkanı Sayın Selahattin Demirtaş’a geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Biran önce sağlığına ve özgürlüğüne kavuşmasını diliyorum” dedi.

“İLK YAPILACAK OLAN GENEL VE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNE HAZIR OLACAĞIZ”
CHP İl Başkanı Güneşhan; “30 Eylül günü başlayan ilçe kongresi delege seçimleri ile ilçe ve il kongreleri takvimi çerçevesinde 8 Kasım tarihinde başlayan ve 1 Aralık tarihinde sona eren ilçe kongresi delege seçimleri sürecini tamamladık. Delege seçimlerimizi son derece başarılı bir şekilde yürüten ilçe başkanlarımıza ve tüm örgütlerimize ayrı ayrı teşekkür ederim. Örgüt seçimlerimiz, bizlerin büyük bir coşku ile bayram havasında geçirdiğimiz özel günleridir. Demokrasiden güzel örnekler vererek, katılımcı ve şeffaf bir ortamda partimize ve Çanakkale’ye yakışır bir şekilde delege seçimlerimizi gerçekleştirdik. 14 Aralık ve 27 Ocak 2020 tarihleri arasında da ilçe kongrelerimizi yapacağız. Bu kongrelerde de ilçe başkanı, ilçe yönetimi ve il kongre delegelerini seçeceğiz. 3 Şubat 2020 ve 2 Mart 2020 tarihli arasında ise il kongrelerimizi gerçekleştireceğiz. Yine bu kongrede il başkanı, il yönetimi, il disiplin kurulu ve kurultay delegelerini seçeceğiz. Daha sonrada seçilen kurultay delegelerimiz ile birlikte Parti meclisinin belirleyeceği bir tarihte olağan kurultayımızı gerçekleştireceğiz. Böylelikle yenilenen örgütlerimizle birlikte ilk yapılacak olan Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazır olacağız” dedi.
“ŞİMDİ BU SORULARI TEKRAR SORUYORUM”
İl Başkanı Güneşhan; “Daha önceki basın toplantılarımızda başta Sayın Valimiz olmak üzere, AKP Milletvekillerine, TÜRSAB Çanakkale Şube Başkanına ve konuyla ilgili STK’lara bir takım sorular sormuştuk ve bunların cevaplarını Çanakkale halkının merakla beklediğini söylemiştik. Maalesef bu soruları defalarca sormamıza rağmen bir türlü cevabını vermemişlerdir. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı kararı ile Çan Etili Tepe Köy Termal Turizm Merkezi ve Yenice Turizm Merkezi iptal edilmişti. Şimdi bu soruları tekrar soruyorum. Bahsi geçen Turizm Merkezlerinin iptal edilme gerekçeleri nelerdir? Turizm Merkezleri iptal edilmeden önce Bürokratların, Milletvekillerinin, turizm derneklerinin ve konu ile ilgili uzmanların görüşü alındımı? Çan’da Turizm Merkezinin iptal edildiği bölgedeki termal suyun altın madenciliği ve termik santrallerinde kullanılacağı doğru mudur?” dedi.

“EGEMEN ÜLKELERİN TAŞERONU ‘ŞAMAR OĞLANI’ OLURSUN”
 İl Başkanı Güneşhan; “Ülkemiz maalesef Cumhuriyet tarihimizin en karanlık günlerini yaşamaktadır. Freni patlamış kamyon gibi bayır aşağıya hızla ilerlemektedir. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. Ülkemiz, ekonomik olarak iflas etmiştir. Merkezi Londra’da bulunan bir avuç tefeciye teslim olmuştur. 2002 yılından bugüne kadar ödenen toplam faiz 173 milyar dolardır. 17 yıllık saray iktidarı ve tek adam yönetimi bu süre içerisinde 15 tane istihdam 5 tanede ekonomik reform paketi açıkladı. Bunların sonucunda maalesef Türkiye işsizlikte dünya üçüncüsü durumuna geldi. Ve bugün resmi verilere göre 8 milyonu aşkın işsiz yurttaşımız var. Özellikle kışın, yazlık bölgelerdeki iş yerlerinin kapanmasından dolayı bu sayı daha da artmaktadır. Türkiye İş Kurumu raporlarına göre; 2003 yılındaki toplam işsiz 587 bin 500 iken, 2018 yılında toplam işsiz 3 milyon 570 bin, yüzde 500 artış var. 2003 yılındaki genç işsiz 170  bin iken 2018 yılındaki genç işsiz 1 milyon 55 bin yüzde 525 artış var. 2003 yılındaki kadın işsiz 118 bin iken 2018 yılındaki kadın işsiz 1 milyon 55 bin yüzde bin 430 artış var. 2003 yılındaki diplomalı işsiz 36 bin iken 2018 yılındaki diplomalı işsiz 753 bin yüzde bin 968 artış var. İşsizlik bütün kötülüklerin anasıdır. İşsizlik hepimizin ortak sorunudur. Toplumun huzura ve adalete ihtiyacı var. Bugün ülkemizde maalesef 1.000 TL altında emekli maaşı alan kişi sayısı 847 bindir. Bugün 8 milyon 647 bin kişinin aylık ortalama geliri 673 TL’dir. Türkiye güçlü ve büyük bir ülkedir. Sahip oldukları bu olanaklara göre yurttaşlarımız hiçte hak etmediği bir şekilde yaşamak zorunda kalmıştır. Bunun nedeni kötü yönetim ve kaynakların doğru kullanılmamasıdır. Dünyada her yıl yayınlanan Sefalet endeksine göre Dünyada 4’üncü sıradayız. Huzur sadece kendi ülkemizde değil komşu ülkelerde de olmalıdır. Bugün ülkemizde tek adamın izlediği dış politikadan dolayı bu ülkede yaşayan herkes çok büyük bir endişe taşıyor. Şuan Suriye bataklığına saplanmış durumdayız. 2012 yılında 24 saat içerisinde Şam Emevi camisinde Cuma namazı kılmak için yola çıktık ve geldiğimiz nokta 3 milyon 600 bin Suriyeli Türkiye’de. Binlerce şehit verdik ve tüm bunların Ülkemize maliyeti 40 milyar dolardır. Türkiye, izlenen bu dış politikalar sonucu egemen güçlerin taşeron ülkesi haline gelmiştir. Egemen ülkelerin taşeronu olursan eğer, onların her istediğini yapmak zorunda kalırsın, onların bir anlamda ‘şamar oğlanı’ olursun, tıpkı Papaz Brunson, Trump gönderdiği mektup skandalında olduğu gibi” ifadelerini kullandı.

“BUGÜN HALKIN UMUDU CHP’DİR”
CHP İl Başkanı Güneşhan; “17 yıldır bu ülkeyi yönetenlerin aslında yatacak yerleri yoktur, Allah korkusu yoktur. Hepinizin bildiği gibi en son Türkiye Cumhuriyetinin şanı şerefi olan Sakarya Tank Palet Fabrikası Katar ordusuna peşkeş çekilmiştir. Bu Tank Palet Fabrikası Avrupa’nın en büyük tesissileridir. 1 milyon 400 bin metrekare üzerine kurulmuş olan bu tesislerin ekonomik değeri 20 milyar dolardır. Türkiye Cumhuriyeti devleti, geçmiş tarihinde böyle bir rezalet, soygun ve ahlaksızlık görülmemiştir. Bu durum hiç bir yurt sever tarafından kabul edilebilmesi mümkün değildir. Değerli arkadaşlar, hepimizin bildiği gibi ülkemiz 15 Temmuz’da FETÖ terör örgütü tarafından bir kalkışmayla karşı karşıya kaldı. Ancak özellikle yurttaşımızın büyük bir cesareti ve kahramanlığı sonucunda etkisiz hale getirildi. Tam 251 şehit verdik, binlerce gazilerimiz oldu. Şehit ve gazilerimiz için yurt çapında bağış kampanyası başlatıldı. Tam 82 milyon yurttaşımızın bağışlarıyla şehit ve gazilerimiz için 309 milyon TL para toplandı. Şimdi toplanan bu paraların akıbeti bilinmiyor. Tüm bu olan bitenlere karşın umudumuzu asla kaybetmeyeceğiz. Bugün halkın umudu CHP’dir. Bu ülkenin kurucu partisi CHP, nasıl ki geçmiş zor günlerde ortaya çıkıp ülkeyi içinde bulunduğu zor durumdan çıkardıysa, bugün de bu ülkenin sigortası olan CHP’si gereğini yerine getirecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye Cumhuriyeti yeniden en kısa süre içerisinde tekrar Demokratik, Laik, Parlamenter ve Sosyal Hukuk devleti olacaktır. Halkımız son yerel seçimlerde yaşadığı kentleri nasıl CHP’sine teslim ettiyse Türkiye’yi de ilk Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’sine teslim edecektir” dedi.

Dilek Akşen