Son dönemde özellikle yatırım aracı olarak kullanılan kripto borsası, yeni bir teknoloji olmasıyla bir çok kişide güven sorunu yaratmaktadır.

Son dönemde özellikle yatırım aracı olarak kullanılan kripto borsası, yeni bir teknoloji olmasıyla bir çok kişide güven sorunu yaratmaktadır.
“Elle tutulamayan, sanal bir şeye nasıl paramı yatırırım ama kazananlar da iyi kazanıyor” düşüncesiyle akıllarda soru yaratmaktadır.
Kısaca tarihine bakacak olursak 15 Eylül 2008’de Lehmon Brothers Bankasının batmasıyla dünyada yaşanan ekonomik krizin ardından Bitcoin’in ilk belgeleri yayınlanmış ve 2009 yılında ticarete başlamıştır.
“Blockchain” diye adlandırılan blok zinciri teknolojisiyle merkeziyetsiz bir yapı sunmaktadır.
Bu merkeziyetsizlik dünya ekonomisini yepyeni bir boyuta taşımaktadır.
Kripto paraların ve kripto borsasının hızla gelişen teknolojisine hukuki düzenlemelerle yetişmek oldukça güçleşmiş durumdadır.
Ülkemizde 1 Şubat ile 24 Mart tarihleri arasındaki kripto para alım-satım hacmi 218 milyar lira (26 milyar dolar)’a ulaşmasıyla birlikte Merkez Bankası tarafından 16 Nisan 2021 tarihli ve 31456 sayılı Resmi Gazete’de “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” in yayınlanmasıyla kriptolara ilişkin ilk yasal düzenleme yapılmıştır.
İlgili yönetmeliğin 3. Maddesinin 1. Fıkrasında; “Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder şeklindeki tanımlamayla, yönetmeliğin kripto paraları düzenleyen genel bir düzenleme olmadığı ve Merkez Bankası’nın yetki alanındaki işlemlerle sınırlandırıldığı görülmektedir.
Bunun yanında kriptoların ülkemizde gittikçe önemli bir yatırım ve gelir potansiyeli olmasıyla birlikte Mart 2021’de “Ekonomik Reform Paketi ve Ekonomi Reformları Eylem Planı kapsamında dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısını oluşturma çalışmaları Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda Sermaye Piyasası Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Merkez Bankası ve BDDK tarafından 31.12.2021 tarihine kadar tamamlanacağı ilan edilmiştir.
Yapılacak düzenlemeyle birlikte; Dijital para, sanal para, kripto para kavramlarının hukuki zeminde nitelendirilmesi, yatırımcıya kripto borsaları açısından güven verecektir.
Mevcut durumda yatırımcı özellikle kripto borsalarında param kaybolursa kaygısı yaşamaktadır.
22 Nisan’da 391.000 üyeden oluşan “Thodex” isimli kripto borsasının yöneticisinin şirket hesabındaki kripto paraları alarak yurtdışına çıktığı iddia edildi.
Bir çok yatırımcı da bu olay sonrası kripto yatırımlarında nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda sorularla gelmektedir.
Bu konuda yasal düzenleme yapılmasıyla işlem yapılan borsalar da daha güvenli hale gelecektir ama içinde bulunduğumuz süreçte yatırımcı, kripto borsalarındaki ortaklık tipine, işlem hacmine ve sunduğu sözleşmeyi bir bütün olarak değerlendirerek hareket etmelidir.