İŞÇİLERİMİZE GERÇEK KADRO İSTİYORUZ
DİSK Genel-İş Sendikası Çanakkale Şubesi Başkanı Metin Ceylan yazılı yaptığı açıklamada işçilere kadro istedi. Açıklamasında Çanakkale Belediyesine ait olan şirkette çalışan işçilerinde kamu işçisi olduğunu hatırlatan Ceylan “işçilerimize kadro istiyoruz” dedi. Ceylan açıklamasında “Gelir eşitsizliği, yüksek enflasyon, fahiş faturalar, açlık sınırı altındaki ücretlerin, işçilerin geçinmesi ve insanca yaşamasını olanaksız hale getiren ağır koşullar yarattığını ifade etti. Bu koşullar altında ayrımcılık, güvencesizlik ve eşitsizliğin yayılmaya devam ettiğini ileri süren Ceylan, “Belediye şirket işçileri de uzun zamandan beri büyük bir eşitsizlik ve ayrımcılığa maruz bırakılıyor. İşçiler için bu ayrımcılığın, eşitsizliğin ve adaletsizliğin adı kadro aldatmacasıdır. Sendikamız söz konusu ayrımcılık ve adaletsizliğe karşı “belediye işçileri de kamu işçisidir” diyerek eylemler, basın açıklamaları yaptı. Her eylemimizde ve açıklamamızda; gerçek kadro istiyoruz, belediye işçileri kamu işçisidir. Ayrımcılık son bulsun haklarımız verilsin dedik. Belediye işçileri bugün birçok açıdan ayrımcılıkla karşı karşıyadır. Siyasal iktidar tarafından çalışanlara yönelik yapılan ya da yapılması planlanan kısmi düzenlemelerde belediye işçilerinin adı bile ne yazık ki geçmiyor. Kamu işçileri ve kamu çalışanlarına yönelik yapılan düzenlemelerden belediye işçileri yararlanamıyor ve düzenlemelerin dışında tutuluyor. Kamu hizmetleri bir bütün olup merkezi ya da yerel ayrımı olmaksızın kamu çalışanları ‘işçi/memur’ eliyle yürütülür. Kamu çalışanlarının işçi ya da memur ayrımı yapmaksızın, merkezi ya da yerel haklan iyileşecekse toplu olarak iyileştirilmelidir. Bu durumdan hem hükümet hem de belediye işverenler sorumludur” dedi.

“KADRO YERİNE BELEDİYE ŞİRKETİME GEÇTİLER MAĞDUR OLDULAR ”
Ceylan açıklamasının devamında kadro yerine belediye şirketlerime geçen işçilerin mağdur olduğunu da belirterek “ 696 sayılı KHK ile beraber kamuda çalışan taşeron işçilerden merkezi idarede bulunanlar doğrudan kadroya geçerken; belediyelerde çalışan işçiler ise ne yazık ki kadro yerine belediye şirketlerine geçiş yapmıştır. Bu durum 450 bine yakın belediye isçisinin ayrımcılığa uğramasına ve hak mağduriyetine neden olmuştur. Bunun en somut örneği, kamu işçilerinin yararlandığı 52 günlük ilave tediye hakkından belediye şirketlerinde çalışan işçilerin yararlanamamasıdır. KİT’lerde çalışan işçilerin ilave tediye hakkı bulunurken, belediye şirketlerinde çalışan işçilerin ilave tediye hakkı olmaması da ayrıca hukuksuzdur. Bu mağduriyet bir an önce sona erdirilmeli ve belediye şirketlerinde çalışan işçiler de diğer işçiler gibi kadroya geçirilmelidir. İlave tediye hakkı ise derhal verilmelidir. Ayrıca Zorunlu emeklilik uygulaması kaldırılmalıdır. 696 sayılı KHK ile geçişi yapılan işçiler, Anayasa’ya aykırı bir uygulamaya maruz bırakılıyor. Bu kapsamdaki tüm işçiler emeklilik aylığına hak kazanmalarının ardından çalıştıkları kurumdan zorunlu olarak emekli ediliyor. Yıllarca kadroya geçme hayali kuran binlerce taşeron işçi, kadroya geçtikten hemen sonra emekli olmak zorunda bırakılıyor. Hala yüz binlerce işçi benzer sorunlarla karşı karşıyadır. Bu durum Anayasa tarafından güvence altına alınmış çalışma hakkına ve eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır. Yıllarca taşeronlarda asgari ücretle çalışan işçilerin bugün zorla emekli edilmek istenmesi, bu işçilerin asgari ücretin yarısı kadar bir emekli ücreti ile yaşamaya mahkûm edilmesidir. Bu ayrımcı uygulama bir an önce sona erdirilmek ve gerekli yasal düzenleme bir an evvel yapılmalı, bu süreçte zorla emekli edilen binlerce işçiye yeniden işe geri dönüş imkânı sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

TALEPLERİMİZİ TAKİP EDECEĞİZ
Ceylan açıklamasının son bölümünde taleplerini sonuna kadar takip edeceklerini belirterek “Hükümet ve belediye işverenlerinin belediye işçilerinin bu sesine kulak vermeli. Belediye şirket işçilerine kadro ve ilave tediye hakkı talebimiz dikkate alınmalı. Ayrıca taşerondan kadroya geçen işçilerin zorunlu olarak emekli edilmesini kabul etmiyoruz” dedi.
Şenay Azman