Sağlık Bakanlığının sitesinde ve yapılan açıklamalardan bir süredir Kovid 19 vakalarının ülke genelinde düştüğü ve bunun sonucu Çanakkale’de de riskin azaldığı görüldü. Özellikle Sağlık Bakanlığının Hayat Eve Sığar (HES) haritasına yansıyan risksiz alanların mavi renk olarak görüntülendiği ve tüm kent merkezi ve ilçelerin risk konusunda ilerleme kaydettiği görüldü. Yaz sezonunun başlangıcında risk haritasından yoğunluk yaşayan ve riskli kırmızı renge dönüşen Çanakkale ve adalar, bu riski atlatmış görülüyor. Sadece çevresinde küçük bir alanda risk yoğunlaşması görülen Güzelyalı gibi Kepez’de de durumun aynı olduğu görüldü.
 
Sağlık Bakanlığı COVID-19 Bilgilendirme Platformu verilerine göre, Türkiye genelinde haftalık vaka ve vefat sayıları da düşmeye başladı. Temmuz ayı sonunda 400 binin üzerine çıkan vaka sayıları yaz için tedirgin etse de Ağustos ayının ilk haftasında 380 olan vefat sayısı ile 232 bini geçen haftalık vaka sayları sürekli azalmaya başladı.
Bu doğrultuda Ağustos ayının ikinci hatasında haftalık vaka sayısı 143 bin 778 vefat sayısı 342’ye geriledi. Üçüncü haftada ise vaka sayısı 80 bin 20, vefat 231 olarak açıklandı. Bir sonraki haftada 45 binlere inen vaka sayıları yanında vefat rakamları da 209’a düştü. 
Okulların açıldığı Eylül ayında da düşüş hızı artmaya başladı ve haftalık vaka sayıları 32 bin 191’e inerken, vefat sayısın da ciddi azalma görülmüş ve 139 olarak açıklanmıştı.
Sağlık Bakanlığı tarafından son açıklanan 5-11 Eylül tarihleri arasındaki verilere göre haftalık vaka sayısı 22 bin 441 olurken, 89 kişinin Covid 19 nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.
Salgının başından bu yana toplam vaka sayısı 16 milyon 852 bin 382 olarak açıklanırken, vefat edenlerin toplam sayısı da 101 bin 68 olarak tabloda görüldü.
 
Geçtiğimiz günlerde bir basın açıklaması yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni bildirilen vaka sayılarının geçen hafta, Mart 2020'den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini belirterek yaptığı açıklamada, "Pandemiyi sona erdirmek için daha önce hiç bu kadar iyi bir konumda olmamıştık. Henüz sonda değiliz ama son görünüyor” ifadelerine yer verdi. DSÖ Başkanı dünyanın bu fırsatı değerlendirmek için adım atılması gerektiğini belirterek, "Bu fırsatı şimdi değerlendirmezsek, daha fazla değişken, daha fazla ölüm, daha fazla aksama ve daha fazla belirsizlik riskiyle karşı karşıyayız" demişti. DSÖ'nün Covid-19 ile ilgili son raporuna göre, bildirilen vaka sayısı 4 Eylül'de sona eren haftada bir önceki haftaya göre yüzde 12 düşüşle, 4 milyon 200 bine geriledi.  

Şenay Azman