Ulusal Süt Konseyi tarafından 1 Nisan'da litre başına 5.7 liraya yükseltilen soğutulmuş çiğ sütün tavsiye edilen satış fiyatı 15 Mayıs itibarıyla yüzde 31.6 artışla 7.5 liraya çıkarıldı. Alınan bu kararla önümüzdeki günlerde süt ve süt ürünlerine zam gelmesi bekleniyor.

Ulusal Süt Konseyi, soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını (çiğ süt destek primi hariç) litre başına 7,50 lira olarak belirledi. Daha öncede Nisan sonu ve Mayıs başı itibariyle süt ve süt ürünlerine zam gelmiş ve marketlerde 1 litre tam yağlı sütün fiyatı 15,95 liraya ulaşmıştı.
 
Çiğ süt üretim maliyetinde önemli bir değişiklik olduğunda gelecek süreçte piyasa şartlarına göre tekrar değerlendirme yapılacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında, 2019/64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile belirlenen A sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacaktır. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1'lik değişim) için ± 10 kuruş fark uygulanacaktır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde 1 Mayıs 2022'den itibaren geçerli olacak Çiğ Süt Priminin litre başına 0,20 lira olacağı bilgisi edinilmiştir."
Süt fiyatı sosyal medyada da gündem oldu. Vatandaşlar şu görüşleri paylaştı:
Ç:
Haydi süte zam geldi. Eti ithal ettikleri gibi süt ü ithal ederlerse şaşırmam. Acaba Venezüella, Arjantin’den süt te ithal ederler mi? Ulusal Süt Konseyi, soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını yüzde 33 zamla litre başına 7,50 lira olarak belirledi.
Y.T:
Hedef süt ithalatı. Hedef sütçülük yapanları caydırmak. Hedef süt ineklerini kesime göndermek mi?
Ö.K:
Çiğ süt fiyatlarına ülkemizde yine yüzde 33 zam geldi. Süt ürünleri fiyat artışı tüm dünya ülkelerinde de var doğru son 1 yıl içinde fiyat artışı. Dünya yüzde 23,50. Türkiye yüzde 158,60. Aradaki fark kur artışı sonucu ithal edilen veya üretilen ham madde fiyat artışından kaynaklanıyor.
İ.Ş:
Etten sonra süte de zam. Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatlarında yüzde 30 artış yaparak 5.7 liradan 7.5 liraya çıkardı.
İ.Ö:
Çiğ süte 1.8 TL daha zam gelmiş, önce erkek hayvanlarının sayısını aldılar, hayvanları üreticilerinden ucuza alıp satmak için. Şimdi de kar edemeyen üreticiler süt ineklerini kesime gönderiyor. Sahi Uruguay’dan gelecek etler vardı.
Mine Tarım