Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener son dönemde artan vaka sayıları aşılama ve diğer konularda değerlendirmeler yaptı. ‘’Her halükarda iki doz Sinovac olan aşılarda, 3. doz gerekecek’’ dedi.
 
Son dönemde artan vaka sayıları, aşılama da hatırlatma dozu ve salgının genel durumu hakkında değerlendirmeler yapan Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener çok önemli değerlendirmeler yaptı.
 
Alper Şener, ‘’Şimdi Türkiye’de olan hastaların büyük kısmı biliyorsunuz risk grubu olan grup, Sinovac ile aşılandı, Sinovac inaktif bir aşı olduğu için antikor oluşturma potansiyeli ve bağışıklığı baskılayacak antikor oluşturma potansiyeli diğer aşılara göre düşük. Ama sahada görebildiğimiz ve yeni basılı makalelere baktığımız kadarıyla sanki 3 doz Sinovac ancak yeterli olacak gibi görünüyor. İnaktif olması sebebiyle, hali hazırda bununla ilgili kavram karmaşası devam ediyor. O yüzde 2 doz inaktif aşı 1 doz Mrna aşı ile bir denklem olacak olursak biliyorsunuz bakanlık bunun la ilgili erken dönemde bir bildiri yayınlamış ama sonra geri çekti yanlış yorumlara sebep olduğu için geri incelemek üzere geri çekti. Her halükârda iki doz Sinovac olan aşılarda, 3. doz gerekecek‘’ dedi.

“BİONTECH DAHA AYINI DOLDURMADI”
Biotech aşı konusunda ise 2 doz olanların 3 doz hatırlatma dozu yapılması ile ilgili değerlendirmesine dair konuşan Şener, ‘’İki doz Biotech Mrna aşısı olanlar ise Türkiye'de daha sonra oldu. Bu grup hala 6 ayını doldurmadı, hali hazırda, Birleşik devletler İngiltere ve İsrail'den gelen verilere baktığımızda gördüğümüz kadarıyla 65 yaş üstüne 3-4 hastalığı olanlara, 3.doz aşılamayı 4.aydan sonra gündeme aldı. Ama toplumun geneli için Biontech aşısı veya Mrna aşısı için genel bir aşılama perspektifi yok. Verilere bakıldığı zaman Biontech ve MrnA aşıları için de 6 aydan sonra aşıların etkinliği için hatırlatma dozu gerekecek, Tüm toplum için bunu yapmaya gerek var mı bilmiyorum. Dünyada böyle tüm gruplar için yapan var mı? Türkiye’de 50- 60 yaş arası Biontech aşısı olmuş 6 aya geçmiş hastalar için olabilir. Yaş aralığı dışında yandaş hastalığı olanlar varsa. Bu yandaş hastalık terminolojisi tam da belli değil, her ülke kendine göre bir strateji belirliyor. Türkiye’nin belirlediği strateji öngörebildiğim kadarıyla, Birleşik Devletler ve İsrail ile paralel gidecek diye düşünüyorum’’ dedi.

Neden vaka sayıları düşmüyor sorusunu cevaplayan Alper Şener, ‘’ Aslında etkin aşılama kampanyasının gerisinde kalmasından, çünkü siz eğer virüsün yayılmasına izin verdiğiniz sürece, toplum bağışıklığı, sürü bağışıklığından uzaklaştığınız sürece, virüs yayılıyor virüsün yayılması ile birlikte de aynı zamanda aşının etkinliği de düşüyor. Çünkü yelpazenin dışında kalanlarda virüsün yayılmasında en önemli aktörlerden bir tanesi. İkinci önemli şeyde Mrna aşılarının saha da geç kullanılması olabilir. 3 önemli şeyde ne yaparsak yapalım bizde  tek doz aşı olan bir grup var. 2. doz aşı sinovag olupta 3. doz aşısını olmayan bir grup var. Hala terminolojik olarak biz ne dersek diyelim sağlık, profesörlerinin bir kısmı bu yüzde 99.99 görülmeyen yan etkileri sahada sosyal medyada ilgi çekmek amacıyla gündemde tutuyorlar hali hazırda, aşıdan soğutmaya çalışıyorlar vatandaşı, bunların çok olumsuz olduğunu düşünüyorum aşılamaya aşılama ortamına, bunlar keza bunu kontrol edecek mekanizmaların da neden hala bir şey yapmıyor anlamıyorum. Çünkü hala bunların bir kısmı kamu görevlisi, etki ve yetki konumunda olanlar. Bu kamu görevlilerin yanlış bilgiyi yaymayla ilgili etik ve ahlaki sorumlulukları olduğunu düşünüyorum. Bunların hepsi ünvanlı kişiler, bunların bir kısmı meslektaşlarımız, camiada çalıştığımız kişiler, hala bu perspektifte hala karşıtlıkla gidiyorlar. Bu aşı karşıtlığı değil sağlık politika karşıtlığına döndü bu iş’’ dedi.
 
İbrahim Akın Kazancı