Bir süredir gündemde olan sosyal medya düzenlemesi meclisten çıkması bekleniyor. Bu ay sonunda meclis gündemine gelmesi beklenen düzenleme sonrası sosyal medyada ne gibi değişiklikler olacak? Bilişim Teknolojileri öğretmeni ve Teknoloji çalışmaları yapan Emre Karadağ gazetemize özel değerlendirmeler yaptı. Karadağ, ‘’Bu gibi düzenlemelerin elbette toplumsal anlamada yalan haber, sahte paylaşımlar önüne de geçilmesi açısından bir karşılığı olacaktır’’ dedi.

Sosyal medyaya yeni düzemesinin bu ay sonu yapılması bekleniyor. Hazırlıkları devam eden teklifin ay sonunda meclis gündemine taşınması bekleniyor. Peki 3 temel başlıktan oluşacak düzenlemenin neleri kapsaması bekleniyor? Buna göre sosyal medyada yer alan paylaşımların organize ya da kasıtlı olup olmadığına bakılacak. Sahte hesaplardan yapılan paylaşımlarda ise o hesabın bilgilerine ulaşılmaya çalışılacak. Dezenformasyona karşı maddi yaptırımların ön planda olması bekleniyor. Bu düzenlemeyi yorumlayan Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ve Bilişim Uzmanı Emre Karadağ açıklamalar yaptı.
 
Sosyal medya düzenlemesinin neden gereklilik olduğunu açıklayan Emre Karadağ, ‘’Bu düzenleme ile beraber sosyal medyada her kesimin rahatsız olduğu hakaret suçlama gibi seviyesizliklerin önüne geçmesi açısından olumlu bir hareket olacaktır. Bu gibi düzenlemeler elbette toplumsal anlamada yalan haber, sahte paylaşımlar önüne de geçilmesi açısından bir karşılığı olacaktır. Bir paylaşım yapılıyor, yalan bir haber bir bakıyorsunuz bir milyon kişi görmüş ardından, yanlış bilgi olan şey kaldırılıyor. Ama olan olduktan iş işten geçtikten sonra yani saçmalık’’ dedi.
 
Sosyal medyanın önemini vurgulayan Karadağ, ‘’Bir seredir bu sosyal medya tartışmaları devam ediyor. Elbette bu özgürlükler içinde en çok merak edilen konu ama ben bu konuda bu zamanda sert katı işler olacağını düşünmem, çünkü bu uygulamalar ve siteler zaten yabancı menşeili bu şirketlerin temsilcilik açması isteniyor. Burada iş yapacaklarsa eğer yatırımlarını arttırmak isterlerse bu konuya ait düzenlemeler olur muhakkak. Son olarak pandemi sürecinde herkes sosyal medyada sığındı her şey buradan oldu, eğitim, alışveriş, sosyalleşme, ekonomi resmen sosyal medya sosyal hayatın kalbi oldu. Dolayısı ile yüksek düzeyde herkes tarafından zaman harcanılan bir mecra oldu. Bu mecralar genç yaşlı demeden herkesin zamanlarını alan, en az 2-3 kere baktığı alanlar bu alanlarda yaşa göre belirli koruma ve erişme olması bence daha sağlıklı’’ dedi.

Düzenleme ile birlikte İnternet medyası da yeniden şekillenecek. Düzenleme kapsamında internet medyası da yeniden şekillenecek. Açık ve şeffaf olmaları için künye ibraz etmeleri ve açık adres bildirmeleri istenecek. Haber siteleri de basın kanununa tabi olacak. Bu sayede yalan haber yayan sitelere yaptırım uygulanabilecek. 'Muhatap bulamama' sorunu çözülecek.

Sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de ofis bulundurması yeterli olmayacak. Ofislerde Türk yetkililerin de bulundurulması istenebilecek. 'Muhatap bulamama' sorununa çözüm getirilmiş olacak.

İbrahim Akın Kazancı