Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adalet ve Seçim işlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek FOX TV'de İsmail Küçükkaya’nın Çalar Saat programına konuk oldu.

Siyasi ve ekonomik gelişmeleri değerlendiren Erkek çıkış yolları ile ilgili partisinin görüşlerini dile getirdi. Erkek, ‘’Sorunları çözmek için önce yeni bir sistem, demokratik hukuk devletini tesis edeceğiz, sonra üreteceğiz. Üreten bir Türkiye, yalnızca tarlada sanayide değil, üniversiteler bilgi üretecek, üretmediğimiz için paramız değer kaybediyor. Dolar yükselmiyor bizim paramız değer kaybediyor’’ dedi. Sistemi de eleştiren Erkek, “Bu sistem zam demek, yoksulluk demek, onun için bu sistemi değiştireceğiz, bu sistem vatandaşın, sorunlarını ağırlaştırıyor. Dünyanın her yerinde böyledir tek adam sistemleri, ekonomik krizleri çözemez, ağırlaştırır” dedi.

CHP Seçim ve Adalet İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek İsmail Küçükkaya’nın  Çalar Saat programına konuk oldu. Siyasi ve ekonomik gelişmeleri değerlendiren Erkek, parlementer sisteme geçişten, demokrasi ekonomi ilişkisine, 3600 ek göstergeden, işsizlik rakamlarına kadar birçok konuda değerlendirmeler yaptı.

‘’Demokrasi olmazsa karın doymaz’’
İsmail Küçükkaya’nın Demokrasi karın doyurur mu? Sorusuna Erkek, ‘’Demokrasi olmazsa karın doymaz, bakın öyle zam yağmuru altında eziliyor ki vatandaş son bir yılda enerjiye yüzde 30 zam geldi. 31 kez, Elektrik, Doğalgaz 8 kez, Benzin, Motorin 7 kez, LPG 6 kez, Bamya olmuş 20 lira kilosu domates olmuş 15 lira, evet efendim sistem şimdi biz niye çalışıyoruz? Birlikte kuvvetler ayrılığı için demokrasi için çalışıyoruz, çünkü bu sitemde demokrasi yok. Buna monograsi diyorlar, tek kişi yönetimi onun içim güven verilmiyor, sitem onun için, yatırım gelmiyor güven gelmiyor. Dün Merkez Bankası Başkanı meclisteydi plan bütçe komisyonunda sunum yaptı, cevap veremedi. ‘128 milyar dolar nerede sorusuna o konuda bir denetleme yapmadım’ dedi. Yapmadığı için bu haldeyiz’’ dedi.

‘’Bir siyasi parti lideri Türk milletinin ve devletinin birliğini temsil edebilir mi ?’’
‘’6 siyasi partinin geçtiğimiz günlerde toplanması ve güçlendirilmiş parlementer sisteme dönüş üzerine değerlendirme yapan Erkek, ‘’ Bir cümle okuyacağım önce anayasadan, Cumhurbaşkanı devlet başkanı sıfatıyla, Türkiye Cumhuriyeti Türk devletinin ve Türk milletinim birliğini temsil eder. Bir siyasi parti lideri Türk milletinin ve devletinin birliğini temsil edebilir mi? Parti genel başkanlığı yoluyla devlet yönetirseniz. İşte böyle işsizlik de, büyür yoksulluk da büyür. ‘Verin yetkiyi’ dediği zaman Erdoğan 24 Haziran 2018 seçimlerinden önce, verin kardeşinize bu yetkiyi dediği zaman dolar 4.5 liraydı, bugün 9 lirayı geçti. Bizim borcumuz dolarla ve her gün 80 milyon dolar faiz ödüyoruz. Bunlar devletin resmi rakamları her gün 80 milyon dolar faiz ödenir mi? Nasıl önleyeceğiz, kuvvetler ayrılığını getireceğiz. Sayın Erdoğan 2015 yılında demişti ki hiç unutmuyorum, Kuvvetler ayrılığı ayağımıza pranga demişti. Hayır güvencesidir milletin yasama yürütme yargı tek elde toplandı. Bunu ayıracağız kuvvetler ayrılığı olacak. Bir kere cumhurbaşkanı tarafsız olacak. Bir partinin adayı mı seçildi cumhurbaşkanı seçildi, partisi ile ilişkisi kesilecek. Partiler üstü olacak, tarafsız olacak milleti temsil edecek, güçlü başbakan olacak. Meclise hesap verecek, Bakın bugün ne oluyor biliyor musunuz? Anayasa mahkemesine Cumhurbaşkanı üye atıyor. Hakimler Savcılar Kuruluna üye atıyor. Danıştay'a üye atıyor. Hem de çok sayıda aynı zamanda bir siyasi partinin genel başkanı, benim genel başkanımda olsa iyi partinin de genel başkanı olsa mahkemeye yargıç atamamış olmamalı’’ diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefet üzerine söylediği sözler hakkında değerlendirme yapan Erkek, ‘’Yeni bir sistem yeni bir siyasi anlayış, yeni kadrolar güçlü kurullar, çünkü kayboldu hepsi, Sayın Erdoğan ne diyor, muhalefet ülke yönetme hevesinden vazgeçsin diyor. Bu demokrasiye darbe, muhalefet demokrasilerde, siyasi partiler ne için iktidar olurlar, belli bir süre devleti yönetmek için, hizmet için siyasi partiler devlet olmak için iktidar olmazlar, bugün yaşadığımız sorun ne, kişi parti devlet birleşmesi, buna son verilmeli, bunu söylemek ancak otoriter sistemlerde mümkündür. Ne demek muhalefete dönüp bunları söylemek, biz iktidar olacağız. İlk seçimde iktidar olacağız, işte bu birlikte çalışacağız, birlikte başaracağız‘’ dedi.

‘’Memurlarımızın hakkı, mutlaka çıkarmaları lazım’’
İktidarın ve muhalefetin söylediği 3600 ek göstergesi hakkında da konuşan Muharrem Erkek,‘’3600’u çıkarttıracağız. Nasıl asgari ücreti iyileştirdik, nasıl taş ören işçilerin durumunu iyileştirdik, nasıl emeklilere dini bayramlarda iki maaşı sağladık. 3600’uda çıkarmak zorunda kalacaklar. Polislerin din görevlilerin, hemşirelerin Son genel seçim ne oldu, 24 Haziran 2018 verin yetkiyi dedi 3600’ü çıkaracağız dedi. Söz verdi 3 yıl oldu, 3 yılda sistem iflas etti. Onu için bir şeyi çözemiyorlar neden 1 yıl sonra, seçim yatırımı yapacaklar herhalde, 3600 seçim yatırımı değil memurlarımızın hakkı, mutlaka çıkarmaları lazım beklemesinler, derhal çıkarsınlar’’ şeklinde konuştu.
“Bu sistem zam demek yoksulluk demek, onun için bu sistemi değiştireceğiz” diyen Erkek, ‘’Şimdi marketlere baskın yapıyorlar, zamlar, gıda fiyatları uçuyor. İnsanlar alışveriş yapamıyor, şimdi PTT şubelerini mi basacaksınız, elektriğe zam üstüne zam, elektrik şirketlerini mi basacaksınız, bu sistem zam demek yoksulluk demek, onun için bu sistemi değiştireceğiz, vatandaşın, sorunlarını ağırlaştırıyor bu sistem, dünyanın her yerinde böyledir İsmail bey tek adam sistemleri, ekonomik krizleri çözemez, ağırlaştırır onun için sistemi değiştirmemiz gerekiyor. Adalet özgürlük ekonomik büyüme demek, Adalet iş, aş ekmek demek’’ dedi.
 
‘’Türkiye rahat bir nefes alacak, israf bitecek’’
 
TÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı işsizlik verileri üzerine değerlendirmeler yapan Erkek, “Devlet ciddiyetle yönetilir. Bugün Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. Erdoğan dünkü konuşmasında diyor ki biz 2023 hedeflerimizin çoğuna ulaştık. Hangi hedeflerine ulaştılar? İşsizlik yüzde 5 diyorlardı, hatırlayın 11. Kalkınma planını, 2014-2018 kalkınma planı, hükümetin resmi taaddütü, orda ne diyorlardı 2003’De kişi başına düşen milli gelir, 25 bin dolar olacak bugün 7 bin dolarlara indi. İşsizlik yüzde 5 olacak. Resmi rakamlar bile yüzde 13 diyor. Gerçekler çok fazla, gençler iş bulamıyor, işsizlik demek yoksulluk demektir. İşsizlik demek yokluk demektir, travma demektir. Anneler babalar ne fedakarlıklarla evlatlarını okutuyor. Üniversiteyi bitiriyor diplomasını alıyor. Ama bir iş bulamıyor, Zaten bu ucube sistemde işsizlik büyür. Nasıl çözeceğiz; Önce yeni bir sistem, demokratik hukuk devletini tesis edeceğiz, sonra üreteceğiz, üreten bir Türkiye, yalnızca tarlada sanayide değil üniversiteler bilgi üretecek, üretmediğimiz için paramız değer kaybediyor. Dolar yükselmiyor bizim paramız değer kaybediyor. Üretmediğimiz için sonra güçlü sosyal devlet ve bunların sürdürülebilir olması, çözüm önerilerimiz hazır, millet ittifakı milletten yetkiyi alacak, ve göreceksiniz Türkiye rahat bir nefes alacak israf bitecek bir kere’’ dedi.
 
 
İbrahim Akın Kazancı