CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale milletvekili Muharrem Erkek geçtiğimiz günlerde 6 siyasi parti aralarında CHP, İYİ, DEVA, Gelecek, Demokrat, Saadet Partisi’nin bulunduğu parlamenter sisteme dönüş çalışma toplantısı ardından katıldığı bir televizyon programında çok önemli açıklamalara imza attı.
 
Geçtiğimiz hafta 6 siyasi partinin bir araya gelerek, parlamenter sisteme dönüş için yaptığı toplantısına dair bilgiler veren katıldığı bir televizyon programında geçiş nasıl olacağına dair önemli mesajlar verdi. Toplantı hakkında bilgi veren Muharrem Erkek, ‘’Şimdi ilk tabi dosyaların, ilk toplantımız diyoruz ama 3. toplantımız, Daha önce ilk toplantı sohbet şeklinde geçmişti yani şunu söyleyeyim, çok verimli geçti çok keyifli geçti. Temel ilkelerde uzlaştığımız için, çok güzel ilerliyoruz. Demokrasi için ittifak ediyoruz. Türkiye için ittifak ediyoruz. Güçlendirilmiş parlamenter sistemin temel ilkelerini ortaya koyuyoruz. Yeni bir sistem yeni bir siyaset, temiz bir siyaset ahlaklı bir siyaset, bağımsız ve tarafsız bir yargı, hukuk devletinin tesisi için, temel ilkeleri belirlemek için çalışıyoruz, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Önemli bir çalışma bu çalışmalarımız tamamladıktan sonra çalışmalarımızı genel başkanlarımıza sunacağız. Son sözü genel başkanlar belirleyecek ‘’ dedi.
 
 
Anayasal çalışmalarında temel ilkler neler sorusuna, ‘’Şöyle söyleyeyim zaten şu çok değerli Cumhur ittifakı dışında, bütün siyasi partiler, güçlendirilmiş parlamenter sistemde anlaştı. Başkanlık sistemi de değil açıkçası onu da karıştırmamak lazım, demokratik başkanlık sistemlerinde erkler arası kuvvetler arası ayrım sert olur. Yürütmeyi temsilen cumhurbaşkanı partisinde cumhurbaşkanı da oldu. Yani parti genel başkanlığı ile devlet yönetilen bir yerde kuvvetler ayrılığından bahsedemeyiz. Şimdi bizim en temel ilkelerimiz, Yürütmeyi oluştururken cumhurbaşkanı kesinlikle tarafsız olacak. Partiler üstü olacak, devletin sigortası olacak. Gerçek anlamda devleti ve 83 milyonu milleti temsil edecek. Bir siyasi parti lideri 83 milyonu temsil edemez. Bir siyasi partili lideri de elbette cumhurbaşkanı adayı olur ama seçildiği zaman partisi ile ilişkilerini keser. Güçlendirilmiş parlamenter sistem temsil noktasında görev yapacak. Bugün Almanya'nın cumhurbaşkanını çoğu kimse tanımaz, bana Merkel’i tüm dünya tanır. İcra yetki kurulu başbakan ve bakanlar kurulunda olacak. Tabii ki hükümet meclisin içinden çıkacak meclise karşı sorunlu olacak. Güçlü bir meclis, saygın bir meclis ama güçlü de bir yürütme olacak’’ şeklinde ifade etti.
Parlamenter sistem nasıl olmalı Cumhurbaşkanı görevi nasıl oluşmalı değerlendirmesine ise,‘’Gerçek parlamenter sistemlerde, cumhurbaşkanı temsil makamında olmalıdır. Siyasete çok karışmaz. Karar verme noktasında değildir. Bakanlar kurulunda kolektif bir çalışma vardır. Kolektif bir karar alam vardır. Cumhurbaşkanı saygın bir noktadır, temsil noktasındadır. Ama gerekli gördüğünde devletin sigortası olur. Kurumlar arasında, anayasal organlar arasında bir sorun çıktığı zaman, bir araya getirir. Ama Türkiye’yi yönetmez. Türkiye'yi hükûmet yönetir. Başbakan bakanlar kurulu, meclisin içinden çıkan ve meclise karşı sorumlu bir hükümet, güçlü bir yürütme ama meclise karşı sorumlu, hesap verilebilir bir yürütme, şeffaf bir hükümet şimdi, bu sistemde cumhurbaşkanı bakanlar yok aslıda da hesap veriyor mu ne meclise hesap veriyor ne millete hesap veriyor. Şeffaflık yok saydamlık yok’’ dedi.
 
İbrahim Akın Kazancı