Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Ataşehir'de düzenlenen Türkiye Kültür Stratejisi Forumu'na CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kültür ve sanat dünyasının tüm alanlarından temsilciler katıldı. Foruma katılan Sanat Eleştirmeni Tarık Efe gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu. Efe, “Sanat bence hayat demektir’’ dedi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Ataşehir'de düzenlenen Türkiye Kültür Stratejisi Forumu'na CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kültür ve sanat dünyasının tüm alanlarından temsilciler katıldı. Akademisyen, yazar, sanatçı ve kültür kuramcılarının katılımıyla kurulacak 10 ayrı masada “Yayıncılık ve Edebiyat”, “Görsel Sanatlar”, “Tiyatro ve Gösteri Sanatları”, “Müzik”, “Film”, “Yaratıcı Endüstriler/tasarım, reklâm, halkla ilişkiler, moda ve mimarlık”, “Kültürel, Doğal Miras ve Müzecilik”, “Sanatının Statüsü”, “Festivaller”, “Kültür ve Kent” konularında sorun ve çözüm önerileri tartışılacak. Gün boyu sürecek çalışma sonrasında CHP’nin kültür politikalarına zemin oluşturacak ve devamında tartışmaya açılacak stratejik bir belge ortaya çıkartılacak. 
Forum'da konuşan Kılıçdaroğlu, "Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki her şeyi siyaset belirliyor. Elbette siyaset önemli bir kurum ve siyaset birçok şeyi belirleyecek. Ancak siyaset, belli tema ve konuları belirlerken acaba görüş alacak mı? Sanatla ilgili bir kararı alırken, sanat dünyasının, kültür dünyasının görüşünü alacak mı? O dünyanın önemli isimleri var. Bu konuda genelde Türkiye'de her şeyi en iyi siyaset kurumu bilir, kimseye de sormamayı bir gelenek haline getirir. Ve burada büyük sorunları yaşarız. Sanatçının kim olduğunu siyasetçi belirliyor. Sanatçıların kim olduğunu belirlemesi gereken aslında sanatçıların kendisi" dedi.
"SİYASETİN DE BİR KÜLTÜRÜNÜN OLMASI LAZIM"
'Kültür dediğimiz kavramın yozlaştığını görüyoruz' diyen Kılıçdaroğlu, "Yoz kültür dediğimiz bir kültür de var. Kültür aslında hayatın her alanına nüfuz eden bir kavram. Siyasetin de bir kültürünün olması lazım. Ancak kültürü ahlakla ve adaletle buluşturduğunuz zaman sağlıklı bir dünyayı, güzel bir dünyayı, yaşanabilir bir dünyayı, hatta çevreyi yaratmış oluyorsunuz. Siyasette bir eleştiri olduğu zamanda bunlar tiyatrocu diye sanatı küçümseyenler. Çünkü sanattan, kültürden haberi yok. Hayatı boyunca bir kez tiyatroya gitse bir siyasetçi böyle dili kullanmaz. Çünkü tiyatro yapmanın ne kadar zor olduğunu ve oyuncuların etkilediğini bilir" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: "Önümüzde zor bir süreç var. Kültürü ve sanatı yeteri kadar içselleştirmemiş bir siyasal ortamın getirdiğini zor bir süreç. Kültürü ve sanatı büyüttüğünüz zaman dünyada saygınlık kazanıyorsunuz. Elimizde istediğiniz kadar silahlar olsun. O silahlar istediğiniz zaman kullanamazsınız. O silahları depolarında tutarsınız. Savaş olması lazım. Ama kültür ve sanat öyle değil. Yumuşak güç dediğimiz şey sizin adınızı, ülkenizin adını dünyanın her tarafına götürebilir. Aynı zamanda siyasette etik ve ahlaki değerleri getirmek zorundayız. Eğer siyaset kurumu giderek yozlaşırsa, o yozlaşma toplumda çürümeye yol açar. Şu anda onu yaşıyoruz ve Türkiye'yi buradan çekip çıkarmak istiyoruz."
‘’Sanat bence yaşam demek hayat demektir’’
Tarık Efe, ‘’Kültür sanat, yaşamın olmazsa olmazı, ekonominin, siyasetin, eksikliklerimizin tamamlanması demek, siyasi partiler siyasi bu anlamda kültür ve sanatla her zaman insanlığın var olması için çaba sarf etmeli, sanatsız kalan bir millet hayat damarlarından biri kopmuştur vecizini anımsamak gerek, çünkü sanat bence yaşam demek hayat demektir. Anlam demektir. İnsanın hayatına anlam ve mana katan şeylere sarılması onu içselleştirmesi ve hissetmesi gerekir. Sanata, edebiyata gerekli olan ihtiyaç da bundandır. Sanatı ve edebiyatı koruyan ve savunan iktidarlar her daim insana yatırım yapmış olur. Bence siyasette de birçok eksiklik sanat ve estetikten kopan bir yaklaşım olmamasından ötürüdür. Bunun farkında olmamız gerekiyor. Bunu anlamamız gerekiyor diye düşünüyorum’’ dedi. 
İbrahim Akın Kazancı