Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği, 13-19 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan 34. Ahilik Haftası sebebiyle Cumhuriyet Meydanında tören düzenledi. Her yıl çeşitli etkinlikler ile kutlanan Ahilik Haftası bu yıl Pandemi tedbirleri sebebi ile resmi tören ve esnaf ziyaretleri ile kutlanacak. Ayrıca kutlamalar kapsamında, Çanakkale İl Kutlama Komitesi tarafından, Bayramiç’te tek saraç olan Ruşen Şahin Yılın Ahisi seçildi.
Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği, Ahilik haftası kutlamaları nedeni ile, dün saat 11.00’de Cumhuriyet Meydanında tören düzenledi.   Buradaki resmi törenin ardından, kutlamalar esnaf ziyaretleri ile devam etti.  Törene, Vali Yardımcısı Hakan Uzun, Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale Esnaf Kefaret ve Kredi Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder, Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sema Sandal katıldı.
“PANDEMİ KURALLARINA ÖNCE BİZ ESNAFLARIN UYMASI LAZIM”
Çelenk töreni sonrasında bir konuşma yapan Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, “’Bu yıl aslında Türkiye genelinde ahilik yılı ilan edildi. Biz Çanakkale’de 25 yıldır çok düzenli bir şekilde geniş etkinliklerle ahilik haftamızı kutluyoruz. Ancak geçen yıl özellikle kapanmadan dolayı geçen yıl kutlayamadık. Bu yıl da ticaret bakanlığının önerisi;  illerdeki duruma göre. İl kutlama komitesine verilen yetki çerçevesinde biz sınırlı sayıda özellikle PCR testlerinden tutun aşı konusuna bunu gündeme getirerek, biz cumhuriyet meydanında çelenk sunma töreni ile birlikte il kutlama komitesi karar verdi. Birazdan sayın valimizle birlikte esnaf ziyaretine gideceğiz. Yılın ahileri seçildi. Onların da ilçelerde iş yerlerine giderek, onları tebrik edeceğiz, hediyelerini vereceğiz. İnşallah sağlık sıhhat içerisinde gelecek yıl çok geniş etkinliklerle normal bir şekilde Pandemi’den de kurtulabilme imkânı dâhilinde güzel etkinlikler yapmak istiyoruz. Programımız çok zengin çok genişti ama mecburiyetten bütün her yerde uygulanan kurallara ilk önce bizim uymamız lazım. Esnaf ve sanatkar bu zorlu süreçte çok zorlu süreçler yaşadı, işyerlerimiz kapandı. Biz bu yıl kutlama komitesinin aldığı karar doğrultusunda bu şekilde net ve kısa bir şekilde kutladık ahilik haftamızı ama tekrardan esnaf ziyaretlerimizle kutlamaya devam edeceğiz’’ dedi.
BAYRAMİÇLİ TEK SARAÇ USTASI RUŞEN ŞAHİN, YILIN AHİSİ SEÇİLDİ
Tüm Türkiye’de kutlanan Ahilik Haftasında, Yılın Ahisi olarak Bayramiçli Saraçi, Ruşen Şahin seçildi. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımızdan saraçlık mesleğini, rahmetli ustası, büyük üstat Mustafa Cantürk’ten öğrenen ve 40 yılı aşkın süredir devam ettiren Bayramiç’teki tek Saraç ustası olan Ruşen Şahin eyer, at takımları, araba koşumları başta olmak üzere, deriden, meşinden türlü eşyalar üretiyor. Yılın Çırağı olarak, Yenice Anadolu Teknik Meslek Lisesi'nden Muhammed Oğuzhan Kaymak seçilirken, Gelibolu Mesleki Eğitim Merkezi'nden Peliz Özsoy yılın kalfası seçildi. Öte yandan, 2021 yılı, Ahi Evran-ı Veli'nin doğumunun 850. yılı anısına UNESCO tarafından “Ahi Evran-ı Veli Yılı” olarak ilan edildiği için, bu yılki Ahilik Haftası daha büyük bir önem arz ediyor.
Ogün İnal