Bilim Kurulu Üyesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, Covid ile ilgili merak edilen başlıklarda çok önemli açıklamalar yaptı. Covid’in bitmesi için endemik hale gelmesi gerektiğinin altını çizen Şener, ‘’Eğer grip görmeye başlarsak, ihtimal ki korona yerleşik, mevsimsel hale gelecektir’’ dedi.
 
 
Pandemi sürecinden bu yana sosyal medyada birçok paylaşım yaparak halkı bilgilendiren Bilim Kurulu Üyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, “Covid ne zaman biter?” sorusuna çok farklı bir cevap verdi. Virüsün endemik hale gelmesi ile ortadan kalkacağını söyleyerek Kovid ne zaman biter sorusunu cevaplayan  Alper Şener, ‘’Endemik olması lazım, yani tıpkı, domuz, kuş gribi gibi diğer ILI ( Influenza Like Ilness) grubuna dahil olmalı, Şimdi ilk defa bu sezon iki yıldır ortada olmayan gribi dört gözle bekliyoruz. Çünkü eğer grip görmeye başlarsak, ihtimal ki korona yerleşik, mevsimsel hale gelecektir. DSÖ verilerine göre gripte 2 yıldır görmediğimiz bir kıpırdanma var, bu iyi haber olabilir’’ dedi.

TEMİZ HAVA SİRKÜLASYONU ŞART
Kapalı alanda Covid 19 buluşanını azaltmak için ne gibi önlemler alınacağına dair ise Şener,  ‘’Özellikle okullar için, temiz hava sirkülasyonu,  pencere açmak, yada kapalı sistemlerde aralıklı temiz hava, HEPA filtreli taşınabilir hava temizleyiciler, UVGI -kapalı havalandırma sistemlerine uygulanabilir. CO2 sensörleri ile yeterince havalanmış alanın denetimi. O da 800ppm altında olmalı, çünkü bu oranın üstünde bulaş daha yüksek’’ dedi.

PCR testleri ile ilgili, yine PCR yalanları başlamış diyen Alper Şener, “Tıpta bir testte iki türlü performansa bakılır; 1. Analitik performans- diğer virüslerden ayırt etme becerisidir. Onay almış Covid 19 PCR testlerinde %100’dür ( 500 - 5000 kopya/mL), 2. Klinik performans,  tanı koyma veya tanıyı destekleme becerisidir.  Onay almış Covid 19 PCR testlerinde bu %80-90 arasında değişir. Tarama ve tanı testi stratejisi genelde tıpta farklıdır. örn. Efor testi tarama- anjiyo tanıyı kesinleştirmek için yapılır. Burada ki sıkıntı Covid 19 PCR testlerinin hem tarama hem de doğrulama olarak yapılması, Yapılması gereken ( kişisel görüşüm) covid 19 antijen testlerinin tarama- PCR’ın doğrulamaya kaydırılmasıdır. Bu antijen testleri hasta başı, hızlı sonuç verdiği için PCR sonuç bekleme durumunu da ortadan kaldıracaktır’’ dedi.
“Modern çağın kahramanı 40’dan fazla aşıda imzası olan hekim Maurice Hilleman” diyen Alper Şener ünlü doktor hakkında, “1957 Asya İnfluenza ( Hong Kong) salgını sırasında “4 ayda” aşıyı geliştirmesi ile ünlü, ABD’de uzun yıllar bir kahraman gibi anıldı…çünkü bu sayede “Asya gribi” tüm dünyada 2 milyon ölüme sebep olurken…ABD’de AŞI sayesinde 70bin ölüm ile atlatıldı. Bulduğu önemli iki tesbit vardı ki. Birisi bugüne örnek olur diye paylaşıyorum1. İnfluenza’da antijenin şift ve drifti tanımladı, virüsün değişimini 2. İspanyol -1918 - gribini sağ atlatanlarında bu (Hong Kong) yeni virüs ile hastalanıp enfekte olduklarını gösterdi. Solunum yolu virüslerinde ( covid 19 dahil) hastalığı atlatsanız bile nAb yanıtı tam oluşmaz ve uzun süre kalmaz( 1-3 ay) AŞI’nızı olun, Bağışıklık tabii önemli ama çokta bel bağlamayın derim. Hayat her şeyi deneyimleyecek kadar uzun sürmüyor, başkalarının deneyimlerinden faydalanmak lazım’’ ile bilgiler verdi.
 
İbrahim Akın Kazancı