İl Genel Meclisi’ne AK Parti ve MHP grubu tarafından verilen dilekçe ile adli yardım adı altında Çanakkale Barosu’na 60 bin TL bütçe ayrılması istendi.

İl Genel Meclisi Eylül ayı 3. Birleşim toplantısı il özel idare binasında gerçekleştirildi. Açılış ve yoklamanın ardından meclis toplantısının başında meclis üyeleri tarafından gündeme ilave edilmesi önerilen konuların görüşülmesi maddesinde,  AK Parti ve MHP grubunun meclise sunduğu önerge okundu.
Meclise sunulan önergede, ‘’1136 sayılı avukatlık kanunun adli büronun gelir ve giderlerinin yer alığı 180/b maddesinde baroya düşecek paylar ile kamu ve özel kurum kuruluşlarının il veya belediye bütçelerinden baroya yapılan yardımlar adli büronun gelirleri arasında sayılmıştır. 5302 sayılı il özel idaresinin giderleri başlıklı 43/h maddesinde yoksul muhtaç ve kimsesizler ile engellilere yapılacak sosyal hizmet ve yardımlar il özel idarenin giderleri arasında sayılmaktadır. Adli yardım bürosu tarafından yoksul vatandaşların hak arama hürriyetini tam olarak kullanabilmeleri için yapılan avukat ve yargılama giderlerinin karşılanması için adli yardım yönetmeliği 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi dair kanun ve diğer yasal mevzuat uyarınca kullanılmak üzere Çanakkale baro başkanlığına 60 bin tl yardımda bulunulması amacıyla il genel meclisimizin gündeme alınmasını rica ederiz’’ ifadeleri yer aldı.
Önergenin meclise sunulmasının ardından oy birliği ile 6. Gündem maddesi olarak gündeme alındı. Meclisin maddelerinden 4. madde olan Eylül toplantısının 2. birleşimine ait tutanağın görüşülmesi maddesine geçildi. Görüş ifade etmek istene meclis üyesi olmadığından 5 gündem maddesi olan, ‘’İlimiz Ayvacık İlçesi Koyunevi Köyü 114 ada 3 parsel için hazırlanan “Turizm Alanı” amaçlı 1/5.000 ölçekli İlave Nazım İmar Planı ve “Eko Turizm/Kırsal Turizm Tesis Alanı” amaçlı 1/1.000 ölçekli İlave Uygulama İmar Planının görüşülmesi’’ maddesine geçildi.  Ekoturizm alanı İmar ve bayındırlık komisyonuna havalesi için oylamaya sunuldu. Madde AK Parti, CHP ve MHP oylarıyla oy birliği ile kabul edildi.
AK Parti ve MHP grubu tarafından verilen dilekçe ile gündeme sonradan eklenen ve 6. Madde olarak görüşülen baroya 60 bin TL’lik yardım talebi hakkında konuşan AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Bülent Korkmaz, ‘’Önergemizde de belirttiğimiz gibi; yoksul yardıma muhtaç ve kimsesiz vatandaşlarımız için hak aramalarına yardımcı olmak için, barodan bir avukat atanıyordu. Bununla alakalı biz de bu 5302 sayılı il özel idaresinin giderleri başlıklı 43/h maddesi gereğince giderlerden sayılmakta olduğu için Çanakkale barosuna 60 bin lira yardım yapılmasını AK Parti ve MHP grubu olarak öneriyoruz. Takdir meclisimizindir. Geçmiş dönemde de bununla alakalı İl Genel Meclisinden bir bütçe koymuştuk’’ dedi
‘’VATANDAŞLARIMIZA YAPILACAK BİR HEDİYEDİR’’
Ardından söz alan AK Parti Çanakkale İl Genel Meclisi Üyesi Av. Tülay Ömercioğlu ise adli yardım hakkında bilgi vererek,  ‘’Yasada il özel idareden baronun bütçesine adli yardım vasfında bir bütçe ayrılmasıyla ilgili bir hüküm mevcut.  Adli yardım dediğimiz müessese herhangi bir geliri olmayan, taşınmazı olmayan gerçekten acz içindeki vatandaşın hukuk davasında kendisine yardımcı olacak avukatın atanması anlamına geliyor. Bu koşullarda haiz kişiler baroya müracaat ediyorlar, baro bu müracaat neticesinde kendilerine herhangi bir ücret almaksızın avukat tayin ediyor. Ancak her avukatın girmiş olduğu davada mutlak süratle bir vergi yasası gereğince ödenecek olan en düşük ücretteki vergi kapsamındaki ücret baro tarafından ödeniyor. Bu gerçekten sosyal devlete hizmet eden Çanakkale’deki daha fazla acz içindeki vatandaşa bu adli yardım müessesinden yararlandırabilmek amacıyla Türkiye vasfında yapılan hizmettir. Burada il özel idarenin katkıda bulunup daha fazla çanak kaledeki acz içindeki vatandaşımıza hukukta kendisini savunabilmesi için meclisimizin de bu konuda yasada var olan ve ayrılması gerektiği kesin olarak belirtilen hususta onay vermesini biz rica ediyoruz. Bu çanakkale’deki acz içindeki vatandaşlarımıza yapılacak bir hediyedir’’ dedi.
‘’UMARIM SİYASİ MENSUBİYETLE HİÇBİR ALAKASI OLMADAN ÖDEME BAROMUZA YAPILABİLİR’’
CHP Grup Başkanvekili Av. Güneş Pehlivan ise daha önceki yıllarda da adli yardım için bütçe koyulduğunu fakat çeşitli nedenlerden dolayı baroya bütçe aktarılmadığını ifade ederek  ‘’Öncelikle önerge sahibi AK Parti ve MHP grubuna teşekkür ederim. Bu çok önemli olan özellikle yoksul ve desteğe ihtiyaç duyan vatandaşların acil yargılanma haklarını temin edebilmek ve güvence altına alabilmek için barodan bedelsiz avukatlık hizmeti alabilmelerine ilişkin bütün baroların, Çanakkale barosunun da bir adli yardım bürosu bulunmakta. Ve kanun gereği de il özel idarelerde baroya ayrılan bütçe kalemi olarak bir baro payı bulunmakta. Bu pay da geçtiğimiz yıllarda 2019’da biz göreve gelmeden önce bin lira gibi rakamlar bulunmuş. Bin liranın altında kalem açılamadığı için. Ama bunu8n fiilen ödemesi çeşitli sebeplerden dolayı yapılmamıştı. Göreve geldiğimizde yani bir önceki yılın bütçe çalışmaları yapılırken bu konuya ağırlık verdik. Bu bin liralık payın 60 bin liraya çıkarılması bu yılın bütçe kaleminde de mevcuttur. 60 bin liralık bir baro payı ayrılması talep etmiştik. Meclisimiz de buna destek vermişti. Ancak daha sonra Çanakkale barosunun da çeşitli girişimleri olmasına rağmen yine çeşitli sebeplerden fiilen bu ödeme alınamamış daha sonra idarenin de bu ödemeyi yapamayacağı konusunda bildirimi olmuştu. Daha sonra maalesef Eceabat’ta yaşadığımız bir yangın felaketinden dolayı baroya bu ödeme yapılamayacağı açıkça ifade edildiği için en azından buraya ayrılan paranın yine vatandaşa faydalı bir noktada kullanılması için Eceabat’a fon yardımı yapılmıştı. Bu yıl yine baro payı 60 bin lira önergede olduğu gibi koyulması ve ödemesinin yapılması ile ilgili çeşitli çabalarımız oldu. 2 hafta önce Çanakkale barosu da il özel idaresine yazı göndererek adli yardım talebinde bulunmuştu. 2 yıldır epeydir çabalıyoruz emek veriyoruz. Bu ödemeyi ve aktarımı sağlayamadık bu önergeyle birlikte bu önergenin ait olduğu umarım siyasi mensubiyetle hiçbir alakası olmadan bu ödeme baromuza yapılabilir. Vatandaşlarımız da kutsal savunma haklarını gereği gibi kullanırken il özel idaremizin de sorumluluk aldığını görmek isteriz. Bu önergeyi destekliyoruz’’ dedi.
Gündem maddesi, hakkında konuşmaların ardından plan ve bütçe komisyonuna havalesi için meclise sunuldu.  Gündeme sonradan eklenen madde oy birliği ile kabul edildi.
Ogün İnal