.

Memlekette arıcıların çoğu gezginci arıcılık yapıyor. Bugünlerde Trakya’dan dönüşler hızlanmaya başladı. Önce çiçeğe götürüp, yavruya yatırma ve ardından çama gitme telaşı yoğunlukta.
Arılarda uçuş mesafesi ile ilgili efsanevi olaylar anlatılır ama bazı gerçekler vardır ki onları kabul etmek gerekir. Yapılan araştırmalarda bir arının 11.5 km mesafeye gidip geldiği tespit edilmiştir. Aslında bu mesafe oldukça uzundur. Ayçiçeği gibi bazı tarla bitkilerinde saf tohumluk üretimi için özel çeşitlerde arıların 6.5 km civarında uçtuğu hesap edilir. Yine aynı şekilde saf ana arı üretiminde de bu mesafeler 5-6 km civarında tutulur. Tam izole bölgeler için ise bu mesafe daha da artırılır.
Arıların çiçek ziyaretleri hususunda bilinmesi gereken en önemli konu, arıların kovanların bulunduğu noktadan itibaren çiçek ziyaretlerine başlamalarıdır. Diğer bir deyişle nektar ve polen kaynağı ne kadar kıymetli olursa olsun, arılar kovan yakınlarından çiçek ziyaretlerine başlamaktadırlar. Yüksek şeker içeren, ancak uzak mesafedeki çiçeklerin ziyareti, kovana yakın mesafedeki çiçeklere göre daha düşüktür.
Kovanın bulunduğu bölgenin 800 metre yarıçapındaki bir dairede ziyaret sayısı çok yüksektir. Mesafe uzadıkça ziyaret azalmaktadır. Hatta arılar 600 metreden daha uzağa çok fazla gitmemektedirler. Dolayısıyla arıları her zaman çiçeğin bol bulunduğu alana götürmek gerekmektedir.
Uçuş mesafesi ile bal verimi arasında yakın ilişki vardır. Uçuş mesafesi uzadıkça bal verimi ciddi bir şekilde düşmektedir. Çiçek kaynağı 600 metre olduğunda günlük bal verimi normal kovanlarda, kovan başına 5-6 kg iken, mesafe 1.5 kilometreye çıktığında verim kovan başına 1 kilogramın altına düşmektedir.
Arıların aynı alanda bitki tercihleri ırka ve çiçeğin durumuna göre farklılık göstermektedir. Kafkas ırkı arılar uzun dilleri sayesinde yoncadan çok iyi nektar çekebilmektedir. Ancak diğer ırklar aynı alandaki yoncayı çok az ziyaret etmektedirler. Kafkas ırkı arılar uzun dilleri sayesinde çok iyi nektar çektiğinden, bu ırka ait arıların ziyaret ettiği çiçekler diğer ırklara ait arılar tarafından ziyaret edilmemektedir. Dolayısıyla aynı alanda Kafkas ırkı daha fazla bal yapabilmektedir.
Arıların çiçek ziyaretlerinde koloninin ihtiyacı da önemlidir. Mevsime bağlı olarak çoğalma döneminde protein ihtiyacı yüksektir ve tarlacıların çoğunluğu polen çeker. Eğer kolonide yavrulu petek sayısı arttıysa polen gelişi artar. Burada yakın çevredeki polen kaynakları daha önemlidir. Az enerjiyle çok iş yapmak arıların en belirgin karakterlerindendir.
Meyve bahçelerinde veya ayçiçeği tarlalarında kovanların arazi içine veya yakınına yerleştirilmesi ziyaret sayısını artırdığı gibi meyve ve tohum tutumunu da artırmaktadır. Ayçiçeğinde verim arı ziyaretine bağlı olarak % 30-40 oranında artmaktadır. Bu da toplanan baldan daha değerlidir.