Anafartalar, Seddülbahir, Abide ve Cumhuriyet buğdayları toprakla buluşacak

Hem ekonomik hem de kültürel kalkınmanın köylerden başlayacağına ve köy muhtarlıklarının bu konuda öncü adımlar atması gereken kurumlar olduğuna bir örnek de Çanakkale’nin Çıplak Köyü Muhtarlığından geldi.
Tohuma sadakat, geçmişe ve geleceğe sadakat ilkesiyle yola çıkan Çıplak Köyü Muhtarlığı yerli ve milli tohumları, desteklemek, tanıtmak ve çiftçi ile buluşturmak için Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile protokol imzalayarak proje başlattı. Anafartalar, Seddülbahir, Abide ve Cumhuriyet isimli buğday tohumlarının 40 dönümlük deneme sahasına ekileceği projenin hasat döneminde il genelinde yerli ve milli tohum şenliği de yapılacak.

Hem ekonomik hem de kültürel kalkınmanın köylerden başlayacağına ve köy muhtarlıklarının bu konuda öncü adımlar atması gereken kurumlar olduğuna bir örnek de Çanakkale’nin Çıplak Köyü Muhtarlığından geldi.
 
Anafartalar, Seddülbahir, Abide ve Cumhuriyet isimli buğday tohumlarının 40 dönümlük deneme sahasına ekileceği projenin protokolü, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çıplak Köyü Muhtarlığı arasında imzalandı.
 
Konu ile ilgili açıklama yapan Çıplak Köyü Muhtarı, Ufuk Göçoğlu, “ Bizim Çanakkale yöresinde, Anafartalar, Seddülbahir, Abide ve Cumhuriyet isimli tohumlarımız var.  Bunlar yerli ve milli sertifikalı tohumlarımızı. Yabancı menşeli tohumlara hayır demek için bunları ekmek istedik. Biz vatandaşa bu süreci anlattık. Ama ilk defa yapılacağı için tereddütte kaldılar. Biz de Tarım İl Müdürlüğü ile görüştük.    Vatandaşa bu tohumun dağıtılması konusunda destek istedik. 40 dönümlük bir arazimizin olduğunu,  burada öncü olarak, büyük bir organizasyon yapabileceğimizi dile getirdik. Tüm çiftçilerimiz ile hasat sonunda. Önümüzdeki yıl Haziran ayında bir şenlik de yapacağız. Muhtarlık olarak bu süreçte elimizden ne geliyorsa yapacağız. Biz ilk adımı köyümüzden attı, yerli tohum kullanımı ülke geneline yayılsın istiyoruz. Zaten ülke genelinde de yerli tohum kullanımı konusunda projeler devam ediyor” dedi.

Dilek Akşen