Uzun süredir Çanakkale’deki fay hatları üzerinde büyük bir deprem olmadığını ve her an bir deprem olabileceğini ifade eden uzmanlar Çan Bayramiç dolayındaki fay hattında 282 yıldır 7 ve 7'den büyük deprem olmadığını Çanakkale’deki büyük depremin İstanbul’da beklenen büyük depremden önce olabileceğini sürekli dile getiriyor.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Levent Yılmaz afetlere dirençli bir Çanakkale oluşturmak için toplumun her kesimine köylerde, camilerde, okullarda, sivil toplum kuruluşlarında, kamu ve özel sektör kuruluşlarında afet bilinci eğitimleri verdiklerini söyledi. Yılmaz, il genelinde, 2019 yılı içerisinde 32 bin kişiye eğitim verdiklerini ifade ederek, bu yıl için hedefledikleri 40 bin sayısına ulaşmak adına kurum, kuruluş, sendika, dernek ve mahalle ve köy muhtarlarına çağrı da bulundu. “Yeter ki bize talep gelsin, biz here yere gideriz” ifadelerini kullanan Müdür Yılmaz, “540 bin nüfuslu Çanakkale’de birçok ile göre daha fazla sivil toplum kuruluşu var. Biz tüm vatandaşlara ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Levent Yılmaz, il genelinde,2019 yılı "Temel Afet Bilinci Eğitimi" kapsamında, hedefledikleri 40.000 kişiye ulaşmak için kurum, kuruluş, sendika, dernek ve mahalle ve köy muhtarlarına çağrı da bulundu.
Şu ana kadar 32 bin vatandaşa, ilk 72 saat, temel afet bilinci, acil durumlarda bina tahliyesi ve hafif arama kurtarma konularında eğitimler verildiğini ifade eden Müdür Yılmaz, “Eğitimlerimiz her yıl devam edecek. Yeter ki bize talep gelsin, biz here yere gideriz. Afetlerin ne zaman olacağını, tahmin edemeyiz fakat sonuçlarını tahmin edebiliriz” dedi.

 Müdürlük, Jandarma Birliklerinde, camilerde, köy ve mahalle kahvelerinde, sağlık kuruluşlarında, okullarda, işyerlerinde eğitimlere ara vermeden devam etti.
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Levent Yılmaz, eğitimlerin içeriğini açıklayarak, ‘Afetlere dirençli bir Çanakkale’  oluşturmak için toplumun her kesimine köylerde, camilerde, okullarda, sivil toplum kuruluşlarında, kamu ve özel sektör kuruluşlarında afet bilinci eğitimleri veriyor, eğitimlerin ardından tatbikatlar düzenliyoruz. Düzenlediğimiz eğitimlerde vatandaşlarımıza; afetlerden önce alınması gereken tedbirler, afet anında yapılması gereken doğru davranış şekilleri ve afet sonrası için yapılması gereken planlamalar olmak üzere 3 temel başlık altında; yapısal ve yapısal olmayan riskler, bu riskleri azaltmanın yolları, afet anında yapılması gereken doğru davranış şekilleri, afet sonrası için alınması gereken tedbirler, afetlerden sonraki ilk 72 saate hazırlıklı olmak için ihtiyaç malzemelerinden oluşan afet çantasını hazırlamanın ve afet ve acil durum toplanma alanlarının yerlerinin bilinmesinin önemini detaylı olarak anlatıyoruz” dedi.

“ŞU ANA KADAR 32 BİN VATANDAŞA EĞİTİM VERİLDİ”
Müdür Yılmaz, bu çağrısının çok önemli olduğunu vurgulayarak sayısal verileri gazetemizle paylaştı ve  2019 yılı eğitim planlamamıza göre Çanakkale genelinde yıl içerisinde 40 bin vatandaşımıza eğitim vermeyi hedefliyorduk. Şu ana kadar 32 bin vatandaşımıza ilk 72 saat, temel afet bilinci, acil durumlarda bina tahliyesi ve hafif arama kurtarma konularında eğitimler verdik. Yılsonuna kadar 40 bin hedefimizi yakalamak için eğitim faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Deprem tırımız ile de iyi bir sayıda eğitim verdik” dedi.

“YETER Kİ TALEP OLSUN, BİZ HERE YERE GİDERİZ”
 Eğitim sonunda isteyenlerin AFAD gönüllüsü de olabileceğini ifade eden Müdür Yılmaz, “Vatandaşlarımız, gönüllüsü ve üyesi olduğu Sivil Toplum Kuruluşu olarak bizden eğitim talebinde bulunabilir. Bu eğitim, herkesin önceliği olmalı. Yeter ki talep olsun, biz here yere gideriz. Köy kahvelerinde bile toplanırız.  Köy muhtarlarımız yeter ki bizden talep etsin. Afetler toplumsal olarak yönetilir. Çözümleri de hep birlikte bulmalıyız. Alınan eğitim sayesinde hem bilinmeyen riskler görülecek hem de afetlere ve acil durumlara karşı hazırlanılmış olunacak. Eğitimlerin sonunda isteyenler AFAD gönüllüsü olarak da başka insanlara yardım edebilir. Unutmayalım ki, afetlerin ne zaman olacağını, tahmin edemeyiz fakat sonuçlarını tahmin edebiliriz” dedi.

Dilek Akşen