Çanakkale Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısında, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt arasında geçen söz vermeme tartışması üzerine, İYİ Parti İl Başkanlığı’nda basın toplantısı gerçekleştirildi.
Mecliste geçen, inşaatlar da sessiz boru kullanma zorunluluğu konusundaki tartışmalarından sonra sözünün kesildiğini ifade eden İYİ Partili Kunt, “‘İki senedir aklınız neredeydi’ diye bize soran Belediye Başkanına söylüyorum bunu bizim sana söylememiz gerekmez mi?  Ben 7 aydır Belediye meclis üyesiyim, siz 17 yıldır bu şehrin Belediye Başkanısınız. Asıl bu karar alınırken sizin aklınız neredeydi?” diyerek veryansın etti.
Çanakkale Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısında Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt arasında geçen söz verme tartışması üzerine, İYİ Parti İl Başkanlığı’nda basın toplantısı gerçekleştirildi.
Basın toplantısına, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz, İl Başkanı Selahattin Yıldzlar, Merkez İlçe Başkanı Necati Gapran, Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt ve partililer katıldı.
Basın toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz, diğer illerdeki ittifaklara da değinerek yaptığı açıklamasında tek adamlık vurgusu yaparak “Meclis, AK Partili arkadaşlarımızın de seçildiği bir mütevellidir ve hepsi Çanakkale faydasından yana konuşmakla hükümlüdür.  Dolayısı ile eğer siz orada söz hakkı veremiyorsanız 17 yıllık tek adamlık sıkıntısı sizi sarmış anlamına gelir” dedi.

“HANGİ KURUMUN SERVİS HİZMET BEDELİNİ VATANDAŞ ÖDÜYOR?”
İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt da bir açıklama yaparak, “1 Kasım Cuma Günü yapılan Meclis toplantısında, toplantının daha başında Merkez İlçe Başkanımızın yaptığı basın açıklamasına istinaden Ülgür Başkan bir cevap hakkı kullandı.  Ben de ardından söz istediğimde sert bir tavırla, hiddetli bir şekilde ‘söz size ait değildir. Konunun muhattabı siz değilsiniz’ dedi.  Bu durum açıkçası beni özdü.  Başkan burada hatasını anlamış olacak ki ardından söz hakkı verildi. Biz de cevap hakkımızı kullandık.  Fakat açıkçası Ülgür Başkanın burada konuyu anlamadığını düşünmüyorum” dedi.

“ÇIKARCI FİRMALAR BORUNUN ÜZERİNE ‘SESSİZ’ YAZIYOR, BELEDİYE KULLANMANIZA İZİN VERİYOR”
Kasım ayı Meclisinde gündeme gelen diğer konulardan bir olan sessiz boru konusuna da değinen İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt “Kasım ayının bir diğer konusu ise sessiz boru konusuydu.  2017 yılında Çanakkale Belediyesi bir karar aldı. Dedi ki ‘Çanakkale Belediyesi sınırları içerisindeki tüm inşaatlarda sessiz boru kullanılacak’ denildi.  Ama bu sessiz borunun ne olduğunu anlatmadı.  Biz sorduk bize de söylemediler. Çünkü kendileri de bilmiyor.  Bir borunun değeri şu anda 10 TL yani 10 TL’ye boru alabiliyorsunuz. Ama Çanakkale Belediyesi size diyor ki ‘Bu boruyu sessiz olarak kullanacaksın’  Bu borunun sessiz olanı gerçekten doğru bir AR-GE ve iyi yatırım gerektiriyor.  O yüzden size 20 TL’ye mal oluyor bu boru.  Ama bazı çıkarcı firmalar bu boruyu sessiz hale getiriyor.  Çıkarcı firmalar borunun üzerine ‘Sessiz’ yazdığı zaman, Çanakkale Belediyesi kullanmanıza izin veriyor.  Dolayısı ile üzerine ‘Sessiz’ yazarak normal bir boruyu sessiz hale getiren firmaların yaptığı  borular 10 TL’yken 15 TL’ye çıkıyor. Çanakkale halkının bir kuruş zarara uğratılmasına gönlümüz razı değil.

“KATILIMCI DEMOKRASİDEN BAHSEDİYORSUN, KARAR ALIRKEN HİÇ KİMSEYE SORMUYORSUNUZ”
 Mecliste geçen sessiz boru tartışmalarından sonra sözü kesilen Kunt, Başkan Ülgür Gökhan’ın ‘İki yıldır aklınız neredeydi’ sorusuna da cevap vererek Bu konu ile ilgili Eylül Ayında verdiğimiz önergede, konu ile ilgili araştırma yapılmasını istedik.  İmar komisyonundan iki ay sonra çıkan cevap şudur ‘Ürünün standardı bulunamamıştır,  O sebeple Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ürünün sorulmasına’ diye yazı yazılmıştır.  CHP’li Belediye Meclis Üyemiz İmar Komisyonu Başkanı Deniz Erdem Canlı yayında şunu söylemiştir ‘Biz bu ürünün standardını aradık bulamadık. Böyle bir şey yok” dedi.  Biz Belediye olarak bunun standardını belirleyemediğimiz bir ürünü nasıl vatandaşa öneririz. Esnafın rekabet hakkını, vatandaşların kandırılmasını nasıl engelleriz.  İşte bu noktada biz itirazımızı dile getirdik ve bunun ardından her şey kabul edilmişken, komisyon bizim haklı olduğumuzu onaylayan bir açıklama yapmışken Ülgür Başkan hiddetlenmeye başladı. Aynen şu cümleleri söyledi ‘ iki senedir aklınız neredeydi? Ticaret Odası iki senedir neredeydi?  Bu soruyu neden şimdi gündeme getiriyorsunuz’ gibi konunun muhatabı olan direkt bana ithamlarda bulunmuştur.   Söz hakkı istediğimde ise ‘Hayır ben cevabımı verdim’ diyerek söz vermedi.  Buradan Başkana cevap veriyorum. Siz hiçbir Sivil Toplum kuruluşuna, Meslek kuruluşuna sormazsanız, onlar da size cevap veremez.  Katılımcı demokrasiden bahsediyorsun, ama karar alırken hiçbir şeyi, hiç kimseye sormuyorsunuz. Ben yaptım oldu diyorsunuz.  ‘İki senedir aklınız neredeydi’ diye bize soran Belediye Başkanına söylüyorum bunu bizim sana söylememiz gerekmez mi?  Ben 7 aydır Belediye meclis üyesiyim, siz 17 yıldır bu şehrin Belediye Başkanısınız. Asıl bu karar alınırken sizin aklınız neredeydi. Siz neredeydiniz? sizin bürokratlarınız bu konunun standardının olmadığı ile ilgili sizi uyarmadı mı?  Bu cevapları duymak istemeyen Başkanıma şını da sormak istiyorum, bizim halka buluşma şansımız, sadece sayın başkanın yönettiği 100 m2’lik Meclis salonundan ibaret değildir.  Biz Bu hakkı her yerde buluruz” dedi.  

 Dilek Akşen